Vodopád uprostřed New Yorku? Víme, kde ho najít

Města: 
Mrakodrapy, neony, tisíce lidí…je to fajn, ale někdy z toho všeho člověka rozbolí hlava. Kdo si chce v New Yorku na chvilku odpočinout od ruchu velkoměsta, má fantastickou příležitost to udělat v samotném centru města na Manhattanu. V parku Greenacre s vodopádem!
Vodopád v New Yorku
Nejpopulárnější místo parku je posezení u vodopádu.
Zdroj: Teri Tynes (https://www.flickr.com/photos/wotba/3529708560) - Attribution-NoDerivs 2.0 Generic (CC BY-ND 2.0)

Vodopád uprostřed New York City? Ale ano, i to je možné. Má necelých osm metrů a je umělý. Vznikl v roce 1971, aby i tak uspěchané místo jako manhattanský Midtown měl nějakou oázu klidu. Park Greenacre zkrášluje město jen pár bloků od hlavního sídla OSN, Chrysler Building a Rockefellerova centra.

Byť má poměrně malou rozlohu a s nedalekým Central Parkem se rozlohou nedá srovnat, je mnohem klidnější, nezná ho každý. Lidé sem chodí posedět na lavičku, přečíst si knihu nebo noviny, rozjímat a uklidňovat se pohledem do okolní zeleně.

Střídají se tu lidé různých národností a kultur. Aby ne, vždyť v přímém sousedství najdeme synagogu, ukrajinský konzulát a asijskou restauraci. Každý se sem chodí „nabít“ před návratem do víru velkoměsta.

Park s vodopádem: ukrytý a chráněný před vandaly

Pokud míříte na východní pobřeží USA a počítáte s návštěvou tohoto kouzelného koutku, vězte, že se ukrývá v 51. ulici mezi 2. a 3. avenue (poblíž stanice metra Lexington Ave/53 St.).

Park je ve vnitrobloku, a tak se dá uzavřít. To se také přes noc děje, takže pokud do něj jdete před osmou hodinou ranní nebo pozdě večer, nepochodíte. Uzavírá se také na zimu, konkrétně na dobu mezi 20. prosincem a 31. březnem. Dovnitř se nedostanete ani během některých státních svátků. To se týká například Dne díkůvzdání nebo Svátku práce.

Často se stává, že stavby oblíbené u architektů se netěší z velké obliby u veřejnosti a naopak. „Zelený akr“ mají rádi všichni. Park posbíral několik odborných architektonických cen a přesto, že o něm neví každý a nemíří sem autobusy plné turistů, navštíví ho 85 tisíc lidí ročně.

Aby ne, vždyť správci se příkladně starají o vodopád, květinové záhony, ale i o návštěvníky. V chladnějších měsících jim v prostorách parku přitápějí. To je dokonalý servis!

Autor: Jan Švestka Po, 02/05/2018 - 17:21

Zájezdy do této oblasti

Města a příroda východu USA

New York – Niagarské vodopády – Washington D.C.

již od
39 990,-

To nejlepší z USA

20 dní letecky - z New Yorku do Kalifornie

již od
80 490,-

Velká cesta velkou zemí

Napříč USA aneb od Pacifiku k Atlantiku

již od
83 990,-