Vraky v jezerech: potopit se, nebo objevovat s hamburgerem?

Města: 
W.C. Franz, nákladní parník dlouhý více než 100 metrů, už nestihl odvrátit katastrofu. Členové posádky se chtěli zachránit, proto spustili záchranné čluny. Ty byly v tak příšerném stavu, že většina námořníků skončila v chladné vodě. Čtyři z nich utonuli. Podobný konec potkal mnoho plavidel na jezerech, řekách a v pobřežních vodách Severní Ameriky. My se na stovky z nich nyní můžeme podívat z bezpečí vyhlídkových člunů s koktejlem a obloženou houskou v rukou a slamákem na hlavě.
Vrak
Když loď narazí, klesá i s nákladem dolů. Z pevniny známé „sůl nad zlato“ tu ovšem neplatí – drahé kovy se dají ze dna vylovit.
Zdroj: thomas_sly (Flickr.com)

Stačí jen sklopit zrak a podívat se skrz skleněné okno na dně lodi. Turisté dobrodružnější povahy mají možnost se k vrakům přímo potopit. Zblízka si potom mohou prohlédnout zbytky lodí pohřbených na dně často i déle než sto let.

Zlato! Ale leží na dně moře

Pokud se u pobřeží Kalifornie dostanou například k lodi Brother Jonathan, potopené v předminulém století s množstvím zlata, porcelánu a dalšího luxusního zboží, jistě objeví něco z pozůstatků jejího drahocenného nákladu. Potřeba je k tomu dobrý postřeh, trocha štěstí a dostatek kyslíku na zádech.

Vrak2

Příroda se někdy k lodím chová dost krutě. Pro pozorovatele však vytvoří nezvyklý prvek, který obohatí krajinu. Lodě míří ke dnu nedaleko pobřeží, kde se pod hladinou skrývá mnoho zrádných skal a jiných nebezpečí, častěji než na otevřené vodě. Zdroj: Ken Graiger (Geograph.org.uk)

My, kteří propadáme panice už tři centimetry pod vodou, se spíše projedeme po hladině. V Kalifornii to lze prostřednictvím San Diego Maritime Museum za devět dolarů, dalších pět si připlatíte, jestliže zvolíte cestu zrestaurovanou originální lodí z roku 1914. Více na www.sdmaritime.org.

Najděte neznámý vrak

Oblast velkých jezer, to jsou žně pro lovce vraků. V poeticky pojmenovaném městečku Paradise nás čekají výstavy o smutných příbězích mnoha desítek lodí. V tamním Great Lakes Shipwreck Museum (domovská stránka muzea na www.shipwreckmuseum.com) si za 13 dolarů projdeme sály věnované osudům potopených plavidel.

Kam zamířit v oblasti Velkých jezer?

Nové muzejní exponáty stále přibývají. Na podzim při velkém poklesu hladin jezer se objevilo několik nových vraků v Grand Haven v Michiganu. Mimo jiné tři tisíce tun vážící parník Aurora (neplést s ruským jmenovcem, to je trochu jiný příběh), který shořel roku 1898. Požár by se za normálních okolností povedlo dostat pod kontrolu, Aurora však měla smůlu – převážela uhlí.

Vrak3

Ztroskotání plavidla Costa Concordia poblíž pobřežních vod Itálie ukázalo, že ani v dnešní době se všemi navigačními systémy, radary a jinými vymoženostmi nejsou lodě stoprocentně chráněny před ničím. I z nejmodernějších plavidel jedenadvacátého století se stávají vraky. Zdroj: Il Fatto Quotidiano (Flickr.com)

Nalézt dosud neznámý koráb může každý. Když v Munising Bay Michiganu začínali s vyhlídkovými plavbami na lodích se skleněným dnem, všimli si lidé na palubě do té doby neobjeveného vraku The Scow.

Uprostřed Ameriky vzniklo moře

Pod sklem se objeví také Herman H. Hettler, který v roce 1926 učinil z Hořejšího jezera malé moře. Stařičká loď se ve sněhové bouři dostala na útes. Všichni členové posádky se zachránili, ovšem loď uvázla na kamenech tak nešťastně, že se ji nepodařilo vyprostit. Herman Hettler se tak začal rozpadat a sůl, jíž vezl, se dostala do vody.

Běžná plavba spolu s asi čtyřmi desítkami spolucestujících přijde v Munising Bay na třicet dva dolarů, lze se dostat též na speciální výlety pro potápěče. Opravdoví milovníci potápění si tady za pár set dolarů mohou mezi vraky říci své „ano“. Podrobněji na http://shipwrecktours.com/.

Harley-Davidson

„To není motorka, to je chopper,“ říká Bruce Willis své milé ve filmu Pulp Fiction. Na břehu jezera Michigan v Milwaukee najdeme továrnu Harley – Davidson, kde tenhle rozdíl podrobně vysvětlí. Příjemně nám tak zpestří dobu mezi výlety za lodními vraky. Zdroj: Martin Pettitt (Flickr.com)

Na Velká jezera lze vyrazit nejen z Michiganu. Provozovatelé plaveb za vraky v turisticky zajímavém Wisconsinu nabízejí několik typů projížděk za deset až jedenadvacet dolarů v závislosti na zvolené trase a programu. Podrobnější informace se dozvíte na stránce http://www.wisconsinshipwrecks.org/.

Co lze ještě navštívit ve státě Wisconsin?

  • Milwaukee. V domově nejslavnější motorky všech dob, Harley – Davidson, se během tříhodinové exkurze projdete zákulisím americké motocyklové historie.
  • Burlington a jeho tematické výstavy, nyní je to Chata Santa Clause. Přes vánoce má denně přesčasy, tady si potom Santa léčí svaly a nervy.
  • Columbus – město zmrazené v minulosti. Nachází se zde například úsek složený výhradně z budov postavených v 19. století.

Na dno se za nás potopí robot

Vermont nemá moře, ačkoliv se nachází poblíž Atlantiku. Přesto má vraků dost (kolem tří set), konkrétně v jezeře Champlain. Tady se za dvaadvacet dolarů podíváme prostřednictvím moderní techniky přímo do vraku, aniž bychom museli opustit vyhřátou palubu. Roboticky ovládaná kamera, sloužící obvykle podmořským archeologům, tady ukazuje v reálném čase nejmenší detaily z potopených plavidel turistům. O této neobvyklé službě se můžete více dočíst na http://www.lcmm.org/.

S naplánováním cest za vodním dobrodružstvím nám mohou pomoci i české cestovní kanceláře, které nabízí plavby v pobřežních vodách USA, nebo třeba kolem Havajských ostrovů a Aljašky.

Autor: Jan Švestka So, 11/17/2018 - 05:47

Zájezdy do této oblasti

Města a příroda východu USA

New York – Niagarské vodopády – Washington D.C.

již od
39 990,-

New York s odpočinkem na Floridě

New York s odpočinkem na Floridě

již od
41 490,-

Velká cesta velkou zemí

Napříč USA aneb od Pacifiku k Atlantiku

již od
83 990,-