Vzhůru do nebe! Seznamte se s nejvyššími budovami New Yorku

Města: 
Lesy mrakodrapů a světová „nej“. Že se bavíme o Číně? V celosvětovém měřítku možná, naše kroky ale vedou skrze Ameriku. A protože jsme se zaměřili na úžasný New York, nemůžeme opomenout ani jeho velikány, dotýkající se nebeské báně. Víte, která budova vyrostla na místě tehdejších „Dvojčat“ anebo, která z budov je symbolem New Yorku a objevila se v několika filmových snímcích? Čtěte dál a dozvíte se to.
Nejvyšší budovy New Yorku
7 nejvyšších budov v New Yorku
Zdroj: Pixabay.com

1. One World Trade Center

Král mrakodrapů, nejvyšší z nejvyšších nebo newyorský gigant – i tak se přezdívá mrakodrapu One World Trade Center, jehož výška ve stopách je silně symbolická. Měří 541 metrů, což je přesně 1 776 stop. Co je na téhle číslovce tak zvláštního? Je připomínkou roku vyhlášení deklarace americké nezávislosti. Kancelářská budova stojí na místě tehdejších „Dvojčat“ a její výstavba trvala dlouhých 8 let.

 

One World Trade Center

Nejvyšší budova New Yorku Zdroj: Pixabay.com

2. 432 Park Avenue

Rezidenční mrakodrap s výškou 426 metrů poskytuje úžasný výhled na newyorský Central Park. Najdete v něm 91 pater a více než stovku bytů. Součástí mrakodrapu je obří střešní terasa, luxusní wellness, ale třeba i takové rarity, jako vinné sklepy a obří kinosál.

 

432 Park Avenue

Druhá nejvyšší budova New Yorku 432 Park Avenue Zdroj: bigstockphoto.com

3. Empire State Building

Empire State Building (381 metrů) je vlastně takovou obří filmovou hvězdou. Herci se o ní zmiňují v některých filmových snímcích („Vylez na nejvyšší vrchol Epire State Building, zabuš do své opičí hrudi a skoč dolů. Díky!“) a v dalších se dokonce objevila v celé své kráse (Den nezávislosti nebo King Kong). Zajímavostí zůstává, že na výstavbě mrakodrapu pracoval velký počet Čechoslováků.

 

Empire State Building při západu slunce

I když už není největší na světě, na Manhattanu stále patří mezi ty nejvyšší mrakodrapy a tak v panoramatu čtvrti pořád vyniká. Zdroj: Rolf_52 (Bigstock.com)

4. Bank of America Tower

Tahle budova, s výškou 366 metrů, leží na Šesté Avenue mezi 42. a 43. ulicí a je symbolem toho, jak by měla vypadat ekologicky přívětivá budova. Zajímavostí je, že beton, který tady byl použitý, tvoří z 55 % cement a ze 45 % struska. Pokud byste se odtud chtěli podívat po okolí, budete se muset stát klientem některého z úředníků, kteří v této kancelářské budově pracují. Mrakodrap totiž nenabízí žádné vyhlídkové plošiny.

 

Bank of America Tower

Čtvrtá nejvyšší budova New Yorku Bank of America Tower Zdroj: bigstockphoto.com

5. Three World Trade Center

S výškou 327 metrů se umístila na pomyslné páté pozici našeho žebříčku. Budova je známá také pod zkratkou 3WTC anebo se jí také lidově přezdívá 175 Greenwich Street. Na místě dnešního Three World Trade Center stál 73 metrů vysoký hotel Mariott, který byl stejně jako „Dvojčata“ v roce 2001 zničen teroristy.

 

Three World Trade Center

Pátá nejvyšší budova New Yorku Three World Trade Center Zdroj: bigstockphoto.com

6. Chrysler Building

S budovou Chrysler Building a New York Times Tower je trošku problém. S jistotou totiž nemůžeme prohlásit, která je na šestém anebo sedmém místě. Obě mají totiž shodnou výšku, která činí 319 metrů. Pravdou ale zůstává, že Newyorská „Chryslerka“ patří mezi nejstarší mrakodrapy ve městě. Postavena je ve stylu art deco a disponuje 77 patry.

 

Chrysler Building

Šestá nejvyšší budova New Yorku Chrysler Building Zdroj: Pixabay.com

7. New York Times Tower

Poslední v našem výčtu je budova New York Times Tower, otevřená v roce 2007. Asi nikoho nepřekvapí, že jedním z nájemníků (a vůbec tím největším) je vydavatel New York Times. Proslulá je zejména skandálem, kdy krátce po jejím otevření několik mužů vylezlo po její fasádě až na vrchol. Jednomu z mužů, který byl zastaven téměř až na střeše, je dodnes přezdíváno francouzský Spiderman.

 

New York Times Tower

Sedná nejvyšší budova New Yorku New York Times Tower Zdroj: Wikimedia Commons

Autor: Vendula Vrablová Po, 07/16/2018 - 11:29

Zájezdy do této oblasti

Města a příroda východu USA

New York – Niagarské vodopády – Washington D.C.

již od
39 990,-

To nejlepší z USA

20 dní letecky - z New Yorku do Kalifornie

již od
80 490,-

Metropole východu USA a Kanady

Z New Yorku do Montrealu

již od
55 990,-