Yosemitský národní park

Yosemitský park leží přibližně 3 hodin jízdy od Kalifornského San Franciska ve střední části Sierra Nevada. Dostanete se k němu přes Oakland a Modesto po silnicích č. 132 s odbočkou na silnici č. 140, která vede přímo do srdce parku Yosemite Valley.
Yosemite
Národní park Yosemite.
Zdroj: Pexels.com

Domorodí obyvatelé a první turisté

Krajinu Yosemitského národního parku obývali Indiáni přibližně 8000 let. Ve své době vybudovali bohatou kulturu na tradice, náboženství, písně i politické vztahy. Příroda Yosemitského parku jim poskytovala přístřeší, rostlinné a živočišné bohatství.

K prvnímu střetu mezi domorodými Indiány a americkými přistěhovalci došlo v první polovině 19. století roku 1837. O 20 let později se v podhůří Sierry Nevada nalezlo zlato a park zaplavilo tisíce zlatokopů. Od té doby se začaly šířit pověsti o „jedinečném údolí“ do celého světa a Yosemity zaznamenaly příchod prvních turistů. 

Krásy Yosemitské přírody

Dnes je park (rozkládá se v okresech Tuolumne, Mariposa a Madera na východě střední Kalifornie na ploše 3081 km²) považovány jeden z nejkrásnějších přírodních úkazů na světě. Není proto překvapením, že již roku 1864 byl zvolen prezidentem A. Lincolnem jako první chráněná oblast USA, která se zapsala v roce 1890 do světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Dnes jej navštíví ročně na 4 miliony turistů z celého světa. Park nejvíce láká na žulové masivy, vysoké vodopády nebo rozlehlé sekvojové lesy. V jeho blízkosti naleznete i přírodní parky Yellowstone a Sequoia, kde lze vidět stromy gigantických rozměrů.

Návštěva a roční období

Národní park Yosemite je otevřen celoročně a každé roční období nabízí jiné výhody. Nejvhodnější dobou pro klasickou turistiku je červen až listopad. V tuto dobu je většina silnic v parku otevřena, stezky schůdné, příroda kvete a je možno vidět krásy všech vodopádů. Ty bohužel koncem roku vysychají. Pokud jsou tedy vaším hlavním cílem, konec května a začátek červen jsou pro vás nejlepší termíny. Doporučujeme se vyhnout víkendům a americkým státním svátkům.

Většina turistů navštěvuje park na jeden den.

Pět rozsáhlých částí parku

Pokud máte na prohlídku Yosemitského parku pouze jeden den, vydejte se do jedné z jeho pěti části, mezi které patří Yosemite Valley, Wawona Mariposa Grove, Glacier Point, Toulumne Meadows, Hetch Hetchy a Crane Flat White Wolf. Co tady uvidíte?

  • Yosemite Valley: Údolí zabírá pouhé jedno procento rozlohy parku. Je totiž pouze 13 kilometrů dlouhé a 1,6 km široké. Údolí je tvořeno vysokými skalními masivy, přes jejichž hrany v období pozdního jara a začátku léta přepadávají toky horských říček. Jak zmíníme níže, jde o místo s četnými vodopády, které vám vezmou dech. Jeden z nejzajímavějších vodopádů tohoto místa je jistě „Nevěstin závoj“ -  Bridalveil Fall s výškou 188 metrů, který můžete díky jeho velikosti obdivovat celorčně. Odtud se vám také naskytnou překrásné výhledy na skalní stěny Cathedral Rocks a Leaning Tower a níže zmíněný El Captan. 
  • Wawona Mariposa Grove Glacier Point: Najdete ji nedaleko jižního vstupu South Entrance. Hned na první pohled vás zaujme největší koncentraci sekvojovců obrovských, z nichž mnohé dosahují věku několika set let. Dva z exemplářů dokonce patří mezi největší sekvojovce na světě. Dominantním ze zdejších gigantů je Grizzly Giant, jehož stáří se odhaduje na 1900 – 2000 let. Výška – 64 m, obvod základny – 31 m, průměr základny 8,9 m, objem 963 m³. Mezi jednotlivými stromy vás provede poměrně příjemná a nenáročná stezka. 
  • Tuolumne Meadows: Údolí stejnojmenné řeky Tuolumne River, která odvodňuje rozsáhlé severní části parku o rozloze asi 1 760 km² je dalším z bodů na vašem seznamu míst, které v Yosemitském národním parku zkrátka musíte vidět. Otevírají se vám tady okouzlující výhledy na okolní skalní stěny i koryto zmíněné řeky.
  • Hetch Hetchy: Hetch Hetchy je netradičním vyhlídkou, kterou byste možná v Yosemitském národním parku vůbec nečekali. Jde o obří přehradu, od níž se vám opět otevírají překrásné výhledy po okolí. 
  • Crane Flat White Wolf: Poslední zastávku si udělejte v Crane Flat White Wolf – hustém lese, který doslova vybízí k odpočinku a pohodovému kempování. Najdete tady několik kempů, chat, ale i cestovatelů, kteří sem přijeli ve vlastním karavanu a tráví zde několik letních dnů či týdnů. 

Autem, vlakem i autobusem

Nejsnadnějším způsobem, jak se dostat do parku je autem po již zmíněné silnici č. 140. Další možností je cestovat vlakem ze San Franciska s přestupem na autobus v Merced. Autobus potom zastavuje přímo v hlavní části parku, kde lze využít k dalšími pohybu tzv. shuttle busy, které jezdí zdarma po předem stanovených cestách na vybrané vyhlídky.

Srdce Yosemitského parku

Turisté nejčastěji míří do ledovcové údolí Yosemite Valley, které nabízí ubytování, informační centra, obchody i nástupiště na bezplatné shuttle busy do okolní přírody. Návštěvníci se odsud mohou vydat na velice oblíbenou stezku vedoucí k vyhlídce Tunnel View, ze které budete mít celé údolí včetně největšího žulového monolitu na světě El Capitan jako na dlani (dále uvidíte i vodopády Bridalveil Fall). Převýšení tohoto skalního masivu nad krajinou je až jeden kilometr. Nabízí velké množství výstupových cest a je celoročně přístupný. V zápisech rekordů figuruje čas zdolání El Capitan za 12 hodin.  Zdolání zmiňované stěny El Capitan totiž patří mezi vrcholné horolezecké výkony a pustit se do převislé 1100 m vysoké skály vyžaduje nejenom odvahu, ale také dokonalou lezeckou techniku. 

Ne každý je na tento výstup řádně připraven, proto se nelekejte lezců, kteří si zkouší ideální techniku na obřích balvanech v údolí, nedaleko základního tábora. Atraktivní jsou i "žulové dómy" Sentinel Dome a Half Dome, které se zdvíhají se do výšky 900, respektive 1 450 metrů nad dno údolí. Atypický tvar hory Half Dome má na svědomí ledovec, který polovinu obrovské kopule obrousil do kolmé stěny.

Pokud se na horu vydáte, počítejte s celodenním náročným výletem. Nejoblíbenější stezka začíná podél řeky Merced a poté pokračuje strmými stezkami okolo vodopádu Vernal a poté ještě nad dvakrát vyšší vodopád Nevada. Závěrečný výstup je ale vůbec tím nejnáročnějším. Pod vrcholem "vyfasujete" pár poškubaných rukavic a vydáte se na strmou žulovou stěnu, držíce se jen za ocelové lano, upevnění ve skále pomocí tyčí.

 

Populárních stezek je více, můžeme dále zmínit ty k nižším (Lower Yosemite Fall) a vyšším (Upper Yosemite Fall) vodopádům vhodné pro kratší i delší náročnější výstupy. V údolí je nutno počítat s občasnými lokálními záplavami, které trochu znepříjemní průchod. V horních partiích Yosemit najdeme nádherná místa jako Tuolumne Meadows (se stejnojmennou řekou), Dana Meadows, Clark Range, Cathedral Range a Kuna Crest. Yosemitským parkem prochází hlavní hřeben Sierra Nevady se známou stezkou Pacific CrestTrail. Součástí hřebene jsou štíty z metamorfovaných hornin a ze žuly (Mount Conness).

Jezera, ledovce a nejvyšší body

Nejvyšším bodem na území parku je Mount Lyell (3 999 metrů). Horu najdete na jihovýchodním konci  Cathedral Range  zhruba 1,9 km severozápadně od Rodgersova vrcholu. Pokud byste se chtěli na horu vydat, pak tak učiňte z Tuolumne Meadows.

Samotná okružní cesta je dlouhá zhruba čtyřicet kilometrů a po vstupu do údolí Tuolumne Wilderness se dostanete do nadmořské výšky 1 300 metrů. Trasa je zpočátku poměrně jednoduchá. Zlom ale nastává u Lyellského kaňonu, odkud budete mířit do Donohue Pass. Pak už jde o výstup hodný vrcholového sportovce. Pozor si dávejte na závěrečný úsek, který je tvořen žulovým podložím a může být v některých místech nestabilní.

Pro park jsou typické i malé ledovce v místech, kde je stálý stín, jako jsou k severu a severovýchodu obrácené ledovcové kary. Největším ledovcem v Yosemitech je Lyell Glacier, který pokrývá plochu 65 hektarů. Stejně jako kaňon i tento ledovec byl pojmenován po jistém geologovi jménem Charles Lyell

Fauna a flóra

Yosemitský národní park se rozkládá na 3 080 kilometrech čtverečních, což je přibližně velikost Karlovarského kraje. Na tomto prostoru žije velké bohatství fauny a flóry, k vidění je až na 295 druhů ptáků, 74 druhů savců, jako medvěd grizzly, veverka čipmunk, kojoti, jeleni wapiti, jezevci nebo mnoho druhů ryb a hmyzu. Toto je důvod, proč je park chráněnou přírodní rezervací.

Dalším z hlavních lákadel jsou Yosemite Falls – největší vodopády v severní Americe vysoké 739 metrů. Pokud je chcete vidět v plné kráse, doporučujeme se vydat do parku koncem května nebo začátkem června. Vodopád je tvořen Horním (425 m) a Dolním (97 m) vodopádem, mezi nimiž se nachází série kaskád (205 m). Ve stejném údolí se nachází také Ribbon Falls, který má sice menší průtok, ale pyšní se nejvyšším nepřerušeným vodním skokem (492 metrů).

Cena za návštěvu

Vstup do parku vyjde na 20 dolarů za auto (platí na 7 dnů). Pokud přicestujte autobusem, platí se 10 dolarů za osobu. Jestli máte v plánu navštívit více národních parků, vyplatí se investovat do karty America the Beautiful Annual Pass, se kterou můžete navštívit po celý rok kolik parků chcete. Cena je 80 dolarů, lze ji však sehnat levněji na internetu od předchozích majitelů.

Ubytování a přespání

V samotném parku Yosemite naleznete ubytování v hotelech, kempech i motelech. Kempy bývají v sezóně obsazené, proto je nutná brzká rezervace. Motely se více vyskytují na hranicích parku v bezproblémové dojezdu k hlavním atrakcím.

Na celém území parku se nachází 4 obydlená místa: Fish Camp, Miraposa, Groveland a Lee Vining, na celé oblasti parku se potom nevyskytuje více než 100 tisíc stálých obyvatel.

Přespávat v autě se nedoporučuje z důvodů častého výskytu medvědů. V případě zapomenutého jídla v autě můžete mít rychle nečekaného hosta.  

Praktické informace a doporučení

Pro aktuální informace o dění v Yosemitském parku sledujte jeho Facebookový účet. Požár, sesuv půdy může znepřístupnit park nebo jeho hlavní části.

Oficiální web parku: https://www.nps.gov/yose/index.htm (mapy, otevírací doba obchodů i služeb, program kulturních představení). Doporučujeme projít a stáhnout do telefonu.

V hlavní turistické sezóně se vyhněte vesničce Yosemite Village, která je přeplněná turisty k prasknutí.

Autor: Patrik Neumeister Po, 09/04/2017 - 15:51

Zájezdy do této oblasti

Velká cesta velkou zemí

Napříč USA aneb od Pacifiku k Atlantiku

již od
83 990,-

Americký západ - zlatý okruh

16 dní letecky - města v záři slunce a přírodní divy USA

již od
63 490,-

Města a příroda západu USA

12 dní letecky - na skok do měst a národních parků západu

již od
51 990,-