Zasílání pošty do USA: praktické tipy, které vám usnadní život

Možná se vaše dcera rozhodla zkusit štěstí za velkou louží jako au-pair, možná se vám do Spojených států odstěhoval váš milovaný bratr. Ať už máte na Novém kontinentu kohokoli, jistě s ním chcete zůstat v kontaktu.
Zasílání pošty do USA
Jak na dopravu balíku z USA a do USA?
Zdroj: bigstock.com

A pokud se nespokojíte s dnes už běžným kontaktem po síti, asi jste už zapřemýšleli o tom, jak do Ameriky poslat balíček s nějakou hmotnou pozorností. Třeba s výborným českým chlebem nebo pleteným svetrem od babičky. Poradíme vám, jak poštu do USA dopravit, aniž by vás to stálo nervy a výplatu. 

Víte, kolik zaplatíte? Stovkami to začíná

Poslat dopis nebo balík do Spojených států není to samé jako poslat je na druhou stranu republiky. Nejen že to obvykle déle trvá, ale délka a způsob dopravy se pochopitelně odráží i na poštovném. Naštěstí i v tomto odvětví existuje konkurenční boj, takže si můžete vybrat spolehlivou a finančně příjemnou variantu, jak balík do USA poslat

A s čím tedy počítat? U dopisu začíná poštovné na několika stovkách, zhruba na osmi – pak jde o expresní dopis, u něhož se doba doručení pohybuje kolem 24 hodin plus pár hodin k dobru toho, kdo dopis doručuje. 

S cenou poštovného u balíku už je to trochu jinak. Doba doručení trvá (nehledě na rozměry a váhu) od jednoho dne až do jednoho týdne, ale cena dopravy se právě v závislosti na váze liší. Vyberete-li si doručovací službu, která je finančně přívětivější než konkurence, můžete balík do 2 kg poslat už zhruba za 1 300 Kč. 

Dále balíky doručovací služba zpravidla rozděluje na ty od 2 do 8 kg, kde se cena přibližuje 2 000 Kč. Balík do 20 kg doručí zhruba za 3 500 Kč, balík do 50 kg za 6 000 Kč a nějaké drobné, balík do 100 kg pak za necelých 11 000 Kč

Zapomeňte na paprikáš a rumové pralinky

Kdybyste chtěli svému bratrovi do USA náhodou poslat na Vánoce domácí slivovici (nebo jakýkoli jiný alkohol), máte smůlu. Tedy on má smůlu. V různých zemích na světě platí různá pravidla pro to, co se smí a co se nesmí poslat poštou. Do Spojených států například nesmíte poslat:

  • alkohol silnější než 0,5 %, pokud k tomu nemáte licenci (pozor, dokonce i čokoládové bonbóny s likérem mohou znamenat pořádný malér),
  • některé tabákové výrobky (cigarety jsou tabu, doutníky jsou regulované),
  • čaj a koření obsahující zeleninové či ovocné lístky, plody a semena,
  • některé potraviny (maso, salámy, mléčné výrobky, sýry aj.),
  • léky na předpis a léky, jejichž účinná látka není v USA schválena, případně je nutné přiložit zprávu od lékaře přeloženou do angličtiny.

Říkáte si, kdo by balíky rozbaloval a kontroloval? Věřte, že kdyby se to stalo a v balíku od vás by kontrola našla věci, které se posílat nesmí, dostali byste se do problémů. Například posílání alkoholu, aniž byste k němu měli licenci, je federální zločin. A to vážně nechcete. Každá doručovací služba má navíc obvykle seznam věcí, které nechce přepravovat. Patří sem třeba starožitnosti, pornografické materiály nebo zbraně.

Autor: redakce Út, 08/29/2017 - 12:10

Zájezdy

Americký západ - zlatý okruh

16 dní letecky - města v záři slunce a přírodní divy USA

již od
63 490,-

Velká cesta velkou zemí

Napříč USA aneb od Pacifiku k Atlantiku

již od
83 990,-

Vzhůru do Yellowstonu

Národní parky severozápadu USA.

již od
66 990 ,-