Zelenáč mezi americkými národními parky: NP Pinnacles

Národní park Pinnacles (anglicky Pinnacles National Park) je nejmladším z amerických národních parků. Tenhle zelenáč byl totiž založen teprve v roce 2013. I přes svůj „věk“ se stal oblíbeným cílem turistů z celého světa. Park najdete na západě Kalifornie, jihovýchodně od měst San José a San Francisco, v blízkosti města Soledad.
Národní park Pinnacles v Kalifornii.
Park Pinnacles najdete na západě Kalifornie.
Zdroj: www.bigstock.com

Pozůstatek vulkanické činnosti

Oblast národního parku tvoří zbytky západní části zerodovaného vulkánu (V Kalifornii najdete i 2 z 10 nejznámějších vulkánů USA - Lassen Peak a Mount Shasta), který vybuchl přibližně před 23 miliony lety a přesunul se na současné místo z linie Sanandreaského zlomu. Park je tak doslova protkán horami, skalami a více než 50 kilometry stezek. I přes svou nevelkou rozlohu (cca 107,7 kilometrů čtverečních) se stal oblíbeným cílem turistů nejen z okolí, ale také vzdálenějších koutů Ameriky. Park ročně navštíví okolo 250 000 lidí.

23 milionů staré skalní vrcholky

Název národního parku Pinnacles znamená v překladu „skalní vrcholek“. Nutno podotknout, že své jméno nezískal jen tak pro nic za nic. Park je doslova poset nespočtem skalních vrcholků, které zde zanechal erodovaný vulkán. Nejvyšším bodem parku je s 1 008 metry vrcholek North Chalone Peak. Během toulek parkem můžete narazit na sokoly prériové, kterých je zde opravdu požehnaně. Dokonce se říká, že tady žije jejich největší populace v celé Severní Americe.

Pumy, rysi i kojoti v souladu s přírodou

Právoplatnými obyvateli parku jsou ale také rysi červení, pumy americké, kojoti, krocani divocí a křepeli kalifornští. Zdejší lesy jsou pak tvořeny borovicemi a duby. Z rostlin převládají růžovité keře. Park je tvořen hornatou zvlněnou krajinou, jejíž součástí jsou rozlehlé pastviny ideální pro pozorování zvířat. Park ale neláká jenom na pozorování ptáků a divokých zvířat. Návštěvníkům toho může nabídnout mnohem víc.

Jeskyně a 50 kilometrů stezek

Součástí parku je několik zajímavých jeskyní, které rozhodně stojí za prozkoumání. Jde zejména o jeskyně Balconies Cave, které vznikly tak, že na původní kaňony spadly obří balvany. Pokud se chcete vydat na jejich průzkum, nezapomeňte se vybavit kvalitní pevnou obuví, svítilnou a teplejším oblečením. Za zmínku jistě stojí také jeskyně Bear Gulch Cave. Počítejte ale s tím, že od půlky května do července je tahle kráska turistům nepřístupná. Jeskyni totiž okupují chránění netopýři.  Pokud se do jeskyně nedostanete, nezoufejte, v parku na vás čeká na 50 kilometrů značených turistických tras.

Horolezci, horolezkyně, horolezčata

Patříte-li mezi milovníky lezení po skalách, pak jste tady správně. Jednotlivé skalní útvary jsou pro zdolávání doslova jako stvořené. Počítejte ale s tím, že pro lezení tady platí přísná pravidla a regule, které mají za cíl ochránit nejen turisty, ale zejména skalní porosty a zdejší přírodu. V parku jsou také pravidelně pořádány rangerské programy, jejichž součástí jsou přednášky, výšlapy s výkladem nebo noční výpravy.

Kdy a za kolik

Park Pinnacles je pro turisty otevřen celoročně. Nejvíce návštěvníků sem ale pochopitelně míří zejména v letních měsících. Pokud se do parku vydáváte v létě, počítejte se suchým a horkým podnebím. Během měsíců července a srpna mohou teploty vystoupat až na 35 stupňů Celsia. A lézt v takovém počasí po skalách rozhodně není nic příjemného. Vstupné do parku činí při cestě autem nebo motorkou 10 dolarů za vozidlo, platí 7 dní a vztahuje se na všechny pasažéry. Individuální vstup (při pěším vstupu) je 5 dolarů za osobu a platí také 7 dní.

Praktické info závěrem

Pro pohyb v parku můžete využít bezplatných shuttle busů (jezdí cca od května). Pokud potřebujete radu, zamiřte do turistického centra, které se nachází za východním vjezdem. Do parku se kromě východního vjezdu dostanete také vjezdem západním. Východní vjezd doporučujeme využít ve chvíli, kdy sem míříte od Death Valley, západní pak použijte při cestě z Los Angeles nebo San Francisca.

Autor: Vendula Vrablová So, 05/04/2019 - 13:26

Zájezdy do této oblasti

Americký západ - zlatý okruh

16 dní letecky - města v záři slunce a přírodní divy USA

již od
63 490,-

Velká cesta velkou zemí

Napříč USA aneb od Pacifiku k Atlantiku

již od
83 990,-

Města a příroda západu USA

12 dní letecky - na skok do měst a národních parků západu

již od
51 990,-