Podivné zákony USA: Vermont

Vtipné zákony jsou jev, s nímž se můžeme setkat i ve Vermontu. Některé, například uvazování žiraf ke stožárům vysokého napětí, už zákonodárci zrušili, jiné platí stále, a tak vermontští nesmí střílet ptáky, když po nebi letí letadlo.
Soudcovské kladívko univerzál
USA - země neomezených možností a podivných zákonů.
Zdroj: Chris Potter (Wikimedia Commons)

Kdo byl ve Vermontu jen prstem na mapě, mohl by namítnout, že podivný už sám o sobě je malý nepříliš známý stát tak blízko moře a přesto bez přístupu k němu. Vermont je stát s kouzelnou přírodou (hlavně na podzim) a stojí za to se do něj podívat, je ovšem nutné si dát pozor na potrhlé zákony a vyhlášky.

Titul nejpodivnějšího města tentokrát získává Barre s místní vyhláškou zakazující tamním obyvatelům koupat se v sobotu večer. Zřejmě mají na nedělní ranní mši chodit špinaví, což je zvláštní, protože ve Vermontu berou víru vážně. Na celém jeho území je totiž zakázáno popírat existenci Boha.

Netradiční zákony Vermontu: Pískání pod vodou a fretky v Burlingtonu

Šestý nejmenší stát USA ovšem má na celostátní úrovni ještě další vtipné zákony. Jeden patrně vznikl poté, co si nějaký bezstarostný cirkusový cvičitel uvázal žirafu ke sloupu elektrického vedení. Právě to totiž zakazoval zákon, který byl ovšem již zrušen.

Dostali jsme se ke zvířatům. Právě o nich se vtipné zákony USA zmiňují často. Ve Vermontu lidé nesmějí prodávat štěňata u silnice, také mají zakázáno střílet ptáky v momentě, kdy na obloze letí letadlo.

Další zákony, které v minulosti platily na území Vermontu:

  • Je zakázáno pískat pod vodou.
  • Malovat krajinky během války? Ani to se ve Vermontu nesmí (naštěstí se tam už dlouho neválčilo, takže umění kvete dál).
  • Tuláci si na území státu nesmí obstarat jídlo násilím (a díky celostátním zákonům to bohudík nemohou dělat ani zaměstnaní).
  • Ženy nesmí nosit zubní protézy bez povolení manžela.

Za krále potrhlé legislativy jsme dnes vyhlásili Barre, ovšem nutno podotknout, že pozadu za ním nezůstává ani Burlington. Tam se nesmí prát prádlo ve veřejné knihovně, jezdit po ulicích na lodi,
stopovat, krmit holuby a venčit v parku jiná zvířata než psy, kočky a fretky. V jiném městečku je zase zapovězeno jezdit na skateboardu ve dvojicích.

Přečtěte si další články ze série o podivných a vtipných zákonů USA:

Google+ profil autora

Autor: Jan Švestka Čt, 11/07/2013 - 19:35

Zájezdy do této oblasti

Města a příroda východu USA

New York – Niagarské vodopády – Washington D.C.

již od
39 990,-

Metropole východu USA a Kanady

Z New Yorku do Montrealu

již od
55 990,-

V záři barev podzimu

Putování Novou Anglií, kolébkou Spojených států

již od
59 990,-