Od Zkamenělého lesa k Velkému Kaňonu

Petrified Forest NP – Meteor Crater – Flagstaff – Wupatki NM – Grand Canyon NP
Petrified Forest
Petrified Forest
Zdroj: Tommy Klumker

Národní park Petrified Forest

Štěstí, že příroda nadělila rovinám východně od města Holbrook národní park Petrified Forest - Zkamenělý les. Třísetkilometrový úsek dálnice I-40 mezi novomexickou hranicí a Flagstaffem totiž znudí otrlé šoféry i bystré pozorovatele. K příjezdu do rezervace použijeme výjezd č. 311, který ústí u návštěvnického centra. Asfaltová silnice učiní nejprve oblouk severem rezervace s vyhlídkami na Malovanou poušť - Painted Desert. Erozí obnažené útesy popelavého pískovce v poušti doplňují černé vrstvy bohaté na uhlík, rudé naplaveniny a načervenalý krevel. Před 250 miliony lety se v bažinatém povodí řek Puerco River a Little Colorado a v lesích borovicím příbuzných stromů proháněli prehistoričtí ještěři. Tlení padlých dřevin zpomalovaly nánosy bahna a sopečného popílku. Kmeny postupně sytily křemičité silice, které nakonec dovršily chemický proces zkamenění.

O pár stovek milionů let později vítr a déšť trpělivě zapracovaly na odkrytí fosilií v jižní části rezervace. Místa jako Blue Mesa, Jasper Forest, Crystal Forest, Giant Logs a Long Logs zavedou k samotným nalezištím zkamenělých stromů, jejichž kmeny se jaksi nedopatřením povalují ve zvlněném erodujícím terénu. Krátká stezka Agate House Trail, prakticky na konci parku, končí u zbytků tisíc let starého indiánského puebla postaveného z kamenných kmenů duhových barev. Strážci parku dávají zvlášť velký pozor na to, aby lidé zkamenělé dřevo nekradli. Když někoho nachytají, slibují pokutu $500 nebo vězení, případně obojí. (www.nps.gov/pefo, Visitor Center – denně: 8-16 hod, vstupné: $10/vůz, Park Pass lze uplatnit, kemp: není)

 

Hotely/motely: ESO travel, 233 377 711, ubytovani@esotravel.cz
Kemp: KOA – Holbrook, 102 Hermosa Drive, res: 800-562-3389, $20/stan/2 osoby

Podél dálnice I-40

Meteor Crater

Podél dálnice I-40 k 170 metrů hlubokému a více jak jeden a půl kilometru širokému kráteru Meteor Crater, do něhož by se vešlo dvacet fotbalových hřišť Zdroj: Graeme Churchard

K 170 metrů hlubokému a více jak jeden a půl kilometru širokému kráteru Meteor Crater, do něhož by se vešlo dvacet fotbalových hřišť, vede dobře značená odbočka z dálnice I-40 (výjezd č. 233). Gigantická díra je výsledkem kosmické kolize meteoritu, který skřížil svou dráhu s arizonským územím před zhruba 22 tisíci roky. Ačkoli je kráter v soukromých rukou rodiny jeho objevitele Daniela Barringera, využívala jeho nerovného dna americká NASA k tréninku astronautů mířících k Měsíci. Návštěvnické středisko nabízí i poutavou animaci srážky. (Visitor Center – denně: 6-18, zima 8-17 hod, vstupné: $15)

V okamžiku příchodu prvních osadníků z Bostonu v roce 1876 se Flagstaff stal důležitou přepravní křižovatkou. Později město protla legendární silnice Route 66, která otevřela zemi automobilismu a nyní jím vede důležitá mezistátní dálnice I-40. Více jak sto let také ve Flagstaffu houkaly vlaky železnice Santa Fe Railroad. Městu chybějí pozoruhodná místa či historické pamětihodnosti. Místo nich má přívětivou atmosféru s mnoha restauracemi, bary a kavárnami - hlavně severně od nádraží mezi bloky domů z rudě pálených cihel. S mnoha hotely, supermarkety a levnými motely poskytne solidní útočiště k průzkumu okolí a zejména arizonské atrakci číslo jedna - Velkému Kaňonu.

 

Hotely/motely: ESO travel, 233 377 711, ubytovani@esotravel.cz
Kemp: 5803 N Hwy 89, Flagstaff, I-40/exit 144W, $20/stan/2 osoby

Jižně od Flagstaffu

Oak Creek Canyon

Oak Creek Canyon Zdroj: Marcus Winter

Krátký, třiceti kilometrový výlet po silnici č. 89A (Alt), nás vyveze ze stínu pohoří San Francisco Mountains k jižnímu okraji Kolorádské náhorní plošiny. Zde padají do kilometrové hloubky srázy kaňonu Oak Creek Canyon. O tom se přesvědčíme na působivých vyhlídkách. Co do velikosti je ve srovnání s Velkým kaňonem pouhým trpaslíkem, zato se vyrovná krásou a překoná intimním půvabem. Cestou mineme dva příjemné kempy a malé odpočívadlo Pumphouse Wash Bridge, z něhož vede populární stezka kaňonem – West Fork Trail (5 km). O pár kilometrů dále vyrůstají v okolí malebné Sedony, kde žil mimochodem i německý surrealista Ernst Max, masívy rudého pískovce. V Zemi rudých skal – Red Rock Country se odehrávala řada dobrodružných příběhů amerického spisovatele a znalce Divokého západu Zaneho Greye. Nevelkou Sedonu (16 tisíc) s třemi miliony turisty ročně lidé buď chválí, nebo nenávidí. Líbí se hlavně bohatším návštěvníkům, kterým nevadí kýčovitý styl města, předražené umění, nóbl restaurace a luxusní hotely. K Sedoně patří i vyznavači životního stylu „New Age“, kteří někdy až otravně vzhlížejí k novým modlám „zdravého a harmonického“ života. Například józe, makrobiotice, alternativní léčbě, transpersonální psychologii a také řadě okultních směrů.

Severně od Flagstaffu

Silnice č. 89 nás z Flagstaffu povede k severu. Později ale odbočíme doprava na CR 395. Mírnou zajížďkou se stočíme k Národnímu monumentu Sunset Crater Volcano, vyhaslé sopce vysoké 2447 metrů. Šplhání po stěnách vulkánu je zakázáno, ale k dispozici jsou dvě naučné stezky Lenox Crater Trail (2,5km) a o málo delší Lava Flow Trail. (www.nps.gov/sucr, Visitor Center - denně: 9-17 hod, vstupné: $5, Park Pass lze uplatnit, kemp: Bonito Campground $10/stan)

Wupatki National Monument

Wupatki National Monument Zdroj: Joe Flood

Za necelou hodinku zkříží cestu další národní rezervace Wupatki National Monument se čtyřmi zachovalými horskými puebly lidu Anasazi a Sinagua. Později je využívali Hopiové, jejichž příběhy se zmiňují o sopečných kráterech jako místech, kde sídlí větrný bůh. Vítr tvoří mračna a ty zase déšť – klíčový faktor v životě farmářských kmenů. (www.nps.gov/wupa, Visitor Center – denně: 8-17hod, vstupné: $5/osoba – platí i pro Sunset Crater, Park Pass lze uplatnit, kemp: žádný)

Autor: admin Út, 12/13/2011 - 11:21

Zájezdy do této oblasti

Velké jižní dobrodružství

Velké jižní dobrodružství – Texas, Nové Mexiko, Arizona

již od
79 990,-

Velká cesta velkou zemí

Napříč USA aneb od Pacifiku k Atlantiku

již od
83 990,-

To nejlepší z USA

20 dní letecky - z New Yorku do Kalifornie

již od
80 490,-