Okouzlující Antilopí kaňon objevila malá holčička

Mnozí o něm s úctou a pokorou hovoří jako o zázraku z jiné planety. A my jim dáváme za pravdu. Pokud totiž zahlédnete jeho fotografii nebo se na místo vypravíte osobně, ztratíte řeč. Antilopí kaňon, který místní znají pod označením „Antelope Canyon“, vypadá na první pohled jako dílo šikovného grafika. Skutečnost je však spíše prozaická než romantická.
Světlo procházející stěnami Antilopího kaňonu v USA - Amerika.cz
Pro fotografy je to tady neskutečný požitek.
Zdroj: Pixabay

Hříčka přírody, kterou musíte navštívit

Antilopí kaňon, který je svým způsobem vlastně jen vyschlé řečiště, vyhloubila sama Matka příroda do červeného pískovce. Ve skutečnosti tvoří tento přírodní skvost dva kaňony (Upper a Lower  Antelope Canyon), přičemž horní kaňon je menší, než ten spodní.

Zajímavosti o Antilopím kaňonu:

  • Kaňon v roce 1931 objevila holčička pasoucí ovce
  • Původně se místo jmenovalo Tse bighnilini
  • Výraz v překladu znamená: „Místo, kde voda teče skrz skálu
  • Kaňon byl vytvořen působením skalní eroze a tekoucí vody
  • Ideální denní dobou pro návštěvu kaňonu je poledne
  • Stěny kaňonu vystupují až do výšky 40 metrů
  • Antilopí kaňon je jedno z nejvíce fotografovaných míst v USA

Průzkum horního antilopího kaňonu

Do horního kaňonu se dostanete od silnice 98, kde musíte zaparkovat vůz a nechat se k jeho vchodu dovézt jeepem. Cesta sem je dlouhá asi 4,5 kilometru. Vstup do horního kaňonu není příliš velký a jeho délka vás také ničím příliš nepřekvapí.

Dosahuje totiž pouze čtyř set metrů. Co vás však na kaňonu zaujme je jeho okouzlující barevnost a úžasná hra světel. Doporučujeme vybavit se odpovídající foto technikou a tento jedinečný přírodní skvost navždy zdokumentovat.

Zajímavost: Připomíná vám Antilopí kaňon místo, kde se natáčel film 127 hodin s Danny Boylem? Chyba lávky! Podobné kaňony najdete také v Utahu, konkrétně v národním parku Canyonlands, kde k nehodě, podle níž byl tento film natočen, také došlo.

Stěny Antilopího kaňonu

Ne, tento kaňon rozhodne nenavrhovali designeři z Applu. Zdroj: Pixabay

Průzkum dolního antilopího kaňonu

Odvážnější turisty, ale láká spíše prohlídka spodního antilopího kaňonu, který je přeci jen o něco větší než ten horní. Jeho délka činí asi 800 metrů a na šířku měří asi jako rozpažené paže dospělého muže. Ani to však není pravidlem.

V některých místech je kaňon natolik úzký a neschůdný, že jsou zde zavěšené žebříky, po kterých stoupají pouze ti nejodvážnější. I to je jeden z důvodů, proč se v těchto místech nemusíte obávat zástupů turistů.

Antilopí kaňon má i své stinné stránky

Kaňon byl jednu dobu na celých devět měsíců uzavřen. V roce 1997 v něm totiž došlo k obřímu neštěstí. Při prudkém lijáku se původně vyschlé řečiště zatopilo a usmrtilo 11 osob.

Od té doby je součástí kaňonu několik beden s lany a záchrannými potřebami a průvodci několikrát denně ověřují předpověď počasí. Pokud hrozí vydatné deště, návštěvníky na prohlídku nepustí.

Sypající se písek v Antilopím kaňonu

Písek času zde vytvořil opravdu úchvatný prostor Zdroj: Pixabay

Praktické informace o místě a vstupném 

Antilopí kaňon najdete necelých 7 km od městečka Page, které leží na hranici států Arizona a Utah. Kousek od silnice 98 necháte na parkovišti vůz a svezete se džípy až k samotnému vstupu do kaňonu. V letních měsících se můžete na průzkum kaňonů vydat kterýkoli den od osmi od rána, až do pěti do večera.

V měsících listopad až únor je kaňon přístupný veřejnosti od 9 do 15 hodin po celý týden. Zvolit si můžete individuální prohlídku nebo prohlídku společně s průvodcem, přičemž poslední skupina v tomto případě vyráží na průzkum už v 16 hodin.

Vstupné:

  • Dospělý - 26 dolarů
  • Děti ve věku 7 - 12 let - 18 dolarů
  • Prohlídky s průvodcem - 35 dolarů

GPS souřadnice:

  • Lower Antelope Canyon: 36,90251, -111,41085
  • Upper Antelope Canyon: 36,896993, -111,407778
Autor: Vendula Vrablová Út, 06/06/2017 - 12:19
Tagy: 

Zájezdy do této oblasti

To nejlepší z USA

20 dní letecky - z New Yorku do Kalifornie

již od
80 490,-

Města a příroda západu USA

12 dní letecky - na skok do měst a národních parků západu

již od
51 990,-

Americký západ - zlatý okruh

16 dní letecky - města v záři slunce a přírodní divy USA

již od
63 490,-