Top 10 míst USA podle turistů: San Diego

Města: 
Z jedné strany moře, z druhé Mexiko, ze třetí zelené lesy a ze čtvrté výpadovky směřující na Los Angeles, národní park Joshua Tree a na další velké atrakce Kalifornie. Na první pohled by se zdálo, že jde o učiněný ráj. Když se ale podíváte na město trochu podrobněji, zjistíte, že… je to vážně tak. Také proto patří mezi deset turisty nejoblíbenějších míst v Americe (myšleno v USA).
Mrakodrapy v San Diegu na mořském pobřeží
San Diego s typickými špičatými střechami.
Zdroj: sunnyart (Bigstockphoto.com)

Která místa v USA mají sami cestovatelé nejraději? Podívali jsme se, jak to vidí uživatelé webu TripAdvisor.com, jedné z největších cestovatelských autorit na internetu. Postupně vám nabídneme lokality z nejlépe hodnocené desítky. Začínáme desátou pozicí, která patří San Diegu. Kvůli čemu sem sem lidé jezdí? Napadá nás několik důvodů:

San Diego je vstupní branou do Mexika

Mexiko je půvabná exotická země, kde vám nalejí alkohol už v den osmnáctých narozenin, zatímco Američané si musejí počkat do jedenadvaceti. Přímo za branami města se nachází mexická Tijuana. Projet si obě města je docela zajímavý zážitek. Už pouhým okem je vidět markantní rozdíl v architektuře a bohatství vedle sebe stojících měst.

USA vs. Mexiko

Tenhle ostrý předěl nemá na svědomí šílený architekt, ale hranice mezi Mexikem a Spojenými státy americkými. Vpravo zástavba nedaleko San Diega, osmého nejlidnatějšího města USA, vlevo mexická Tijuana. Zdroj: U.S. federal governnment (public domain image)

San Diego má špičkovou zoo

Mezi deset nejlepších zoologických zahrad na planetě patří pražská, ale také ta v San Diegu. Podle žebříčku sestaveného časopisem Forbes je na devátém místě, přičemž z amerických zoo se do top ten dostala ještě ta největší newyorská v Bronxu a vítězná Animal Kingdom v Orlandu. Existuje ale i anketa na TripAdvisoru, kde opět rozhodují přímo turisté, a tam se San Diego dostalo dokonce na druhé místo, přičemž porazilo i slavné špičkové konkurenty jako Singapur, Prahu a o gorilí prsa i zajímavou zoo v louisianském St. Louis.

San Diego je šílené

Proudí sem mnoho turistů, město se nachází na předělu Severní a Střední Ameriky, žije tu 1,3 miliónu obyvatel, zdejší letiště má ovšem přes to všechno jen jednu ranvej. To u města o velikosti Prahy docela zarazí. Když si vezmeme, že jde o letovisko u mořských pláží, kde průměrná denní teplota přesahuje 21°C, je to ještě neuvěřitelnější. Není divu, že se letoví dispečeři musejí pořádně otáčet. San Diego je druhé nejvytíženější jednoranvejové letiště na celém světě (hned za londýnským Gatwickem).

San Diego je krásné

Coronado Bridge patří mezi největší architektonické skvosty města. Mimochodem, když se most otevíral veřejnosti, první, kdo se po něm projel, byl tehdejší prezident Ronald Reagan. Poslat nový most otestovat prezidenta možná není úplně špatný nápad.

Most Coronado Bridge v San Diegu

Coronado Bridge byl kdysi dávno největší most svého konstrukčního druhu na světě. Zdroj: Scott Prokop Photography (Bigstockphoto.com)

San Diego je sportovní

Kdo si chce v USA zaletět na golf k moři do lokality s celoročně teplým klimatem, ten často volí právě San Diego. Není divu, že v okrese mají na 90 osmnáctijamkových hřišť. Nejpopulárnějším sportem ve městě ale je baseball. Místní „Padres“ sice nikdy nevyhráli proslulou Major League Baseball, ale hrají ji už od roku 1969.

Za svou Mekku město považují trochu jiní sportovci. Řeč je o skateboardistech. Žijící legenda tohoto odvětví Tony Hawk se narodil v nedalekém Carlsbadu a dětství prožil právě tady. Pochází odsud také Shaun White, profesionální skateboardista a hlavně legendární snowboardista Shaun White. Ten se proslavil dvěmi zlatými medailemi ze zimních olympiád a především mnoha tituly ze Zimních X-Games, aktuálně jich má na kontě něco mezi deseti a dvaceti a číslo každým rokem roste.

Mimochodem, 29. května se ve městě oficiálně slaví „Den Tonyho Hawka“.

Pobřeží San Diega v USA

Vpravo dole námořník líbající zdravotní sestru, jedno z nejslavnějších sousoší města. Zdroj: f8grapher (Bigstockphoto.com)

 

O dalším kalifornském ráji se dočtete například v článku 17-mile Drive: silnice kolem kalifornského ráje

San Diego je obklopeno přírodními skvosty

Že v okolí najdeme známé oblasti jako národní park Joshua Tree a další, o tom už byla řeč. Přímo na západním okraji města na mořském pobřeží ale najdeme další příjemné zákoutí – přírodní park Sunset Cliffs. Skály zařezávající se do moře jsou nádherné samy o sobě, ale také se z nich výborně dá pozorovat na obzoru zapadající slunce. Místo mají v oblibě především výletníci s piknikovými koši a sportovci, kteří tudy velmi rádi běhají.

A kdo by snad měl už přírody dost, ten si může dát místní vyhlášené tacos, nejlepší ho prý dělají ve čtvrti La Jolla. Neochutnat v tomto městě nějaké mexické jídlo hraničí s cestovatelským faux pas. Vždyť Mexiko je co by kamenem dohodil.

Mezi nejnavštěvovanější perly města patří také námořní USS Midway Museum umístěné na vysloužilé letadlové lodi, ale o tom snad někdy příště v jiném článku o cestování do USA.

Autor: Jan Švestka Út, 06/02/2015 - 17:55

Zájezdy do této oblasti

To nejlepší z USA

20 dní letecky - z New Yorku do Kalifornie

již od
80 490,-

Města a příroda západu USA

12 dní letecky - na skok do měst a národních parků západu

již od
51 990,-

Americký západ - zlatý okruh

16 dní letecky - města v záři slunce a přírodní divy USA

již od
63 490,-