Národní park Canyonlands: nechte se okouzlit kaňony

Z Mesa Verde se vrátíme do Utahu silnicí č. 666 a vydáme se k severu po č. 191 až k osamocenému skalisku Church Rock.
Canyonlands
Canyonlands - Země kaňonů. První správce parku Bates Wilson varoval návštěvníky slovy: buďte připraveni vzdát se pohodlí
Zdroj: Zach Dischner

Tvarem připomíná kupoli kostela a v jeho patě je dokonce vydlabaná modlitebna, kde se scházeli v 30. letech 19. století místní osadníci k bohoslužbám. Tady odbočíme doleva na silnici č. 211 a po 22 kilometrech krátce zastavíme na obhlídku zašlých rytin ve státním parku Newspaper Rock. Rytiny jsou staré přibližně 2000 let a jejich autory jsou patrně Fremonti nebo Anasáziové. Později se k rýpání do skály přidali možná i Navahové. Význam znaků nebyl dosud rozluštěn. Někteří archeologové považují symboly za jistý druh obrázkových novin nabitých údaji o svých původcích. Ale existují i skeptici, kteří označují „obrázkové písmo“ za pouhou kratochvíli nudících se Indiánů.

O pár desítek kilometrů západněji se před námi rozestře divočina národního parku Canyonlands - Země kaňonů. První správce parku Bates Wilson varoval návštěvníky slovy: „buďte připraveni vzdát se pohodlí“. Měl pravdu. Jen nepatrná část této 1360 čtverečních kilometrů veliké rezervace nabízí pohodlný průzkum z okénka vozu. Namísto toho je rájem pěších cestovatelů, kteří s batohem na zádech vyrážejí k mnohadenním výpravám do nitra rozervaných skal a odloučených kotlin vymletých řekami Kolorádo a Green. Mnozí cestovatelé považují Zemi kaňonů za nejúžasnější výtvor přírodních sil v Utahu i celých Spojených státech. Park je rozdělen na tři části: do jižní The Needles – Jehly a severní Island in the Sky – Ostrov v oblacích dojedeme vozem, ale do západní a velmi nepřístupné The Maze – Labyrint to jde jen pěšky. Ostatně slovo labyrint nejlépe vystihuje krajinou scenérii erozí rozbitých vrstev hornin, roklí, srázů, věží a hor. Při jejich spatření se jistě každému geologovi roztluče srdce radostným vzrušením.

Navzdory neprůchodnosti a drsnému klimatu cválali Zemí kaňonů už před 300 roky španělští dobyvatelé. Hledali cestu ze Santa Fe v Novém Mexiku do základny v Monterey u Pacifiku. Američtí osadníci dorazili o sto let později. Východní partie parku se totiž docela dobře hodily k chovu dobytka. V minulém století vystřídali kovboje důlní prospektoři, kteří zde hledali radioaktivní „zlato“ čili rudy bohaté na uran.

The Needles je protkána sta kilometry tras, které jsou výzvou pro majitele silných vozů s náhonem na všechna kola (tzv. 4WD - four wheel drive). Určitě se ale nejdříve zastavíme v návštěvnickém středisku Needles Visitor Center ke krátké konzultaci s rangerem a vyzvednutí podrobné mapy cest i pěších výletů. Snadno zjistíme, že na některých místech bychom potřebovali přinejmenším traktor kombinovaný s buldozerem, ale přitom jen metr široký a ne o moc delší, abychom se dokázali vyhnout všem nástrahám úzkých soutěsek. Když nemáme teréňák, musíme po svých. Velmi hezký výlet Big Spring Canyon Overlook Trailhead vede k soutoku Koloráda a Green – Confluence Overlook. A oblíbený je také Elephant Trailhead k špičatým věžičkám Chesler Park Viewpoint nebo o něco dále k vyhlídce Druid Arch na charakteristické kamenné jehly z bílého pískovce. V drtivé většině případů jde o několikahodinové (10-18 km tam i zpátky) klopýtání výmoly, přelézání balvanů a někdy i hledání správné cesty.

The Island in the Sky na severu je nejvíce navštěvovanou partií parku. Obrovská náhorní plošina zde převyšuje zbytek parku o několik stovek metrů. Po asfaltové silnici se dostaneme až na vyhlídku View Point Overlook, odkud v neskutečném panorámatu spatříme obě řeky, jižní Needles i vzdálené útvary The Maze na západě. Při pohledu do krajiny jakoby rozřezané frézou šíleného umělce vás zachvátí buď deprese, nebo němý úžas. A pokud zůstaneme do pozdního odpoledne, ucítíme dokonalé vytržení i posvátné osamění znásobené teplými odstíny barev generovaných sluncem klonícím se k obzoru.

Praktické informace: www.nps.gov/cany; Visitor Center Needles a Island in the Sky - denně: 8-17 hod; vstupné: $10/vůz, platí pro všechny části parku, Park Pass lze uplatnit, vstupné je vybíráno jen od března do října; kemp: Squaw Flat Campground (Needles District), cena: $8/stan, Willow Flat Campground (Island District), cena: $5/stan; Backcountry Permit: $10/osoba/den

V minulosti býval Moab, který leží severozápadně od Canynlands na silnici č. 191, městečkem putyk a lokálů, kam se sjížděli známe pistolnické firmy jako například Butch Cassidy a jeho banda, aby si oddychli od dotírajících šerifů a maršálů. Později se rozrostl díky vlně uranových objevů. Nyní ale živí tohle jediné utažské městečko ležící na řece Kolorádo turistika. Moab je klíčovým opěrným bodem k výletům do rezervací Arches, Canyonlands a státního parku Dead Horse Point. Najdeme zde řadu levnějších motelů a kemp. Jsou zde také agentury, kde si půjčíme horská kola či koně. S jinými operátory se vydáme na výlety do okolí v džípech či několikadenní adrenalinovou plavbu po Kolorádu do peřejí kaňonu Cataract Canyon mezi Canyonlands a jezerem Lake Powell. Tyhle výlety jsou ovšem také patřičně drahé a lehce přeskočí sumu 700 dolarů za osobu.

Hotely/motely: ESO travel, 233 377 711, ubytovani@esotravel.cz
Kemp: KOA Moab, 3225 S Hwy 191, 7 km jižně od města, tel: 800-562-0372, cena: $20/stan; Slickrock Campground, 1301 N Hwy 191, tel: 800-448-8873, 2 km severně od města; Moab Valley RV & Campark, 1173 N Hwy 191, velmi blízko Arches NP, tel: 435-259-4469, cena: $15-19/stan

Státní park Dead Horse Point (vstupné: $7) je sice jen zdrobnělinou obřích Canyonlands, zato však z výšky 600 metrů nabízí neopakovatelný výhled na řeku Kolorádo a obnažené bloky barevného pískovce. Pověst tvrdí, že na vrcholu úzké plošiny nynějšího parku drželi kovbojové divoké mustangy. Jedno ze stád zde ovšem zapomněli a koně pošli žízní – proto Dead Horse – mrtvý kůň. Najdeme zde také příjemný kemp Kayenta Campground za $10/stan. K parku vede silnice č. 313 severně od Moabu – po stejné cestě se dostaneme i k severní části Canyonlands.

Autor: redakce St, 10/04/2017 - 07:58

Zájezdy do této oblasti

Velká cesta velkou zemí

Napříč USA aneb od Pacifiku k Atlantiku

již od
83 990,-

Americký západ - zlatý okruh

16 dní letecky - města v záři slunce a přírodní divy USA

již od
63 490,-

Zemí kaňonů a puebel

Skalisté hory a přírodní klenoty středozápadu USA.

již od
66 990 ,-