Duhová Amerika: 11 nejbarevnějších míst, která musíte navštívit

Co takhle narušit šeď všedního dne pohledem na nejbarevnější místa Ameriky? Pro potěchu oka i duše jsme pro vás našli jedenáct nejbarevnějších míst, která můžete v Americe navštívit. Pokud zrovna nemáte cestu kolem, alespoň se kochejte pohledem na následující hříčky přírody.
Amerika v barvách
Grand Prismatic Spring v Yellowstonském národním parku.
Zdroj: bigstockphoto.com

The Red Rocks (Arizona)

Red Rock State Park s typickým červeným pískovcovým kaňonem, který je vděčným objektem fotografů z celého světa, najdete v Arizoně. Park slouží jako environmentální vzdělávací zařízení pro veřejnost a školy. Rozloha parku činí asi 2,3 kilometry a vidět jeho  krásy jste mohli v několika filmech (například Rocky Mountain, Fort Defiance, Red Mountain, Útěk z Fort Bravo apod.). Součástí parku je návštěvnické centrum s kinem, obchodem se suvenýry a zábavným programem pro malé i větší děti.

 

The Red Rock

Národní park Red Rock s typickým pískovcovým kaňonem v Arizoně. Zdroj: Bigstock.com

Morning Glory Pool (Wyoming)

Překrásně zbarvené jezírko, které získalo svůj název podle neméně krásné květiny, najdete na trase na Old Faithful v Upper Geyser Basin. Dříve bylo jezírko blankytně modré. Díky návštěvníkům, kteří sem házeli mince a další předměty, se a ale v Morning Glory Pool začaly hromadit bakterie a mikroorganismy. Ty způsobily, že se původně modrá barva vody změnila na zelenou, červenou a oranžovou. Jezírko najdete uprostřed Yellowstonského národního parku a dlouhodobě patří mezi nejnavštěvovanější světové rarity.

 

Morning Glory Pool

Jedno z nejbarevnějších jezírek na světě hraje všemi barvami. Za jeho zbarvení mohou řasy, mikroorganismy a bakterie. Zdroj: Bigstock.com

Antelope Canyon (Arizona)

Barevná skalní zahrada v arizonské pustině láká do svých útrob nejednoho návštěvníka a fotografa. Příroda tady vyhloubila kaňon do červeného pískovce, jehož hloubka dosahuje až 10 metrů, šířka je ale v mnohých místech jen na roztažené paže. Kaňon je tvořen dvěma „bratry“ - Upper (horní) a Lower (dolní) společně tvoří jedinečnou podívanou, v níž hraje hlavní roli lom světla. Ačkoli je většinou kaňon vyschlý a přístupný veřejnosti, pokud začne pršet, vstup do něj je zakázán. Kaňon můžete vidět třeba v dramatickém thrilleru The Canyon od režiséra Richarda Harraha.

 

Antelope Canyon

Antelope Canyon je jednou z nejnavštěvovanějších památek Arizony. Kaňon se dokonce objevil ve známém thrilleru. Zdroj: Pixabay.com

The Grand Prismatic Spring (Wyoming)

Další rarita Yellowstonského národního parku – pramen Grand Prismatic Spring je největší ve Spojených státech a třetí největší na světě. Prvenství drží pramen Frying Pan Lake na Novém Zélandu, kterému šlape na paty Boiling Lake v Dominice. Pramen se nachází v pánvi Midway Geyser Basin. První zmínky o duhovém pramenu pocházejí z roku 1871. Tehdy zde operovali geologové pracující na Haydenově Geologickém Průzkumu. Barva jezírka se odvíjí od množství živých organismů - bakterií a řas. Střed Grand Prismatic Spring vyplňuje sytá modrá přecházející do svěží tyrkysové a u břehu se proměňující ve světle žlutou až zlatavou barvu. Turisté si tuhle hříčku přírody fotí z nedaleké lávky.

 

Nejbarevnější místa Ameriky

Grand Prismatic Spring v Yellowstonském národním parku. Zdroj: bigstockphoto.com

Lake McDonald (Montana)

McDonaldovo jezero je součástí ledovcového národního parku Glacier. Park sám o sobě nabízí okouzlující scenerie – od zasněžených horských vrcholků přes alpinské louky, ledovcová jezera, vodopády až k nekonečným prériím. K pořádné dávce adrenalinu jistě přispěje informace, že zde žije největší populace medvědů grizzly v USA. Narazit tady můžete ale také na vlky, losy, vysokohorské kozy či ovce a také na početná stáda bizonů. Jednou z překrásných zastávek je právě ta u šestnáct kilometrů dlouhého McDonaldova jezera, které je mimochodem největší jezero v parku. Najdete ho v údolí McDonald Valley, které pohyb ledovců vyhloubil do tvaru písmene U. Návštěva jezera je ideální na sklonku dne, kdy zapadající slunce maluje na hladině duhové obrazce.

 

Lake McDonald

Jezero McDonald najdete v Montaně. Je součástí národního parku Glacier. Zdroj: Pixabay.com

Painted Desert (Arizona)

Že musí být všechny pouště holé, prázdné a vyprahlé? Chyba lávky! Arizonská chlouba se od ostatních výrazně liší. Co je na ní jiného, poznáte už ze samotného názvu, který zní Painted Desert. Tahle „malovaná poušť“ opravdu vypadá, jakoby se na ní vyřádil zručný malíř. Poušť je součástí pánve Black Mesa Basin, která spadá pod Coloradskou plošinu. Plošina je z velké části součástí indiánské rezervace Navahů. Na délku má téměř 200 kilometrů a na šířku 80 kilometrů. Její plocha pak činí 19 500 km čtverečních. Proč poušť hraje všemi barvami? Odpovědí jsou erodované triasové a jurské pískovce, které ji porývají.

 

Painted Desert

Součástí Arizony je „malovaná poušť“ známá pod názvem Painted Desert. Zdroj: Pixabay.com

Waimea Canyon (Hawaii)  

Jeden z nejkouzelnějších kaňonů světa - Waimea Canyon vás svou krásou ohromí na první pohled. Kaňon je čtrnáct kilometrů dlouhý, jednu míli široký a hluboký je neuvěřitelných 900 metrů. Ani zdaleka sice nešlape na paty svému většímu bratříčkovi z Arizony, na Havaji jde ale o naprostý geologický zázrak. V okolí kaňonu najdete spoustu turistických tras a trekových stezek. Počítejte ale s tím, že stezky jsou poměrně náročné a stoupání je zde nekompromisní. Ideální doba pro návštěvu kaňonu je brzy ráno, kdy máte největší šanci pořídit překrásně barevné fotky bez přítomnosti mraků a oslňujícího slunce.

 

Waimea Canyon

Jeden z nejkrásnějších a nejpůsobivějších kaňonů světa najdete na Havaji. Zdroj: Bigstock.com

Fly Geyser (Nevada)

Hovoří se o něm, jako o gejzíru, který byl objeven vlastně čirou náhodou. První zmínky o gejzíru pocházejí z roku 1916. Právě v tomhle roce se zde sešla partička vrtařů, kteří měli za úkol jediné – vyvrtat v místě studnu, jež by okolí zavlažovala životadárnou tekutinou. Během vrtání ovšem narušili stěny geotermální kapsy, které začaly o 48 let později chrlit horkou vodu a páru. Díky minerálům a řasám hraje gejzír všemi barvami a stříká až do výšky 1,5 metru. Protože uvnitř gejzíru panují opravdu extrémní podmínky, dokáže zde přežít jen několik druhů řas. Zajímavostí je, že se gejzír rok od roku zvětšuje o několik centimetrů.

 

Fly Geyser

Jeden z nejbarevnějších gejzírů na světě objevili vlastně úplnou náhodou. Zdroj: Wikimedia Commons

Národní park Bryce Canyon (Utah)

Bryce Canyon je jeden z národních parků státu Utah. Park najdete v oblasti Coloradské plošiny. Park je známý desítkami až stovkami pískovcových skalních věží zabarvených dočervena, které se nazývají hoodoo. Nejnavštěvovanější částí parku je nepochybně Bryce Amphitheater – obří zářez půlkruhového tvaru do plošiny Paunsaugunt Plateau. Skalní stěny se tady do sebe vzájemně zařezávají a vytvářejí úžasné scenerie. Pohled na nebezpečné pískovcové skalní věže narušuje pouze menší lesík, který tady působí tak trošku jako z jiného světa. V okolí kaňonu vede několik zajímavých stezek, které se liší délkou i náročností.

 

Národní park Bryce Canyon

Park je známý desítkami až stovkami pískovcových skalních věží zabarvených dočervena, které se nazývají hoodoo. Zdroj: Bigstock.com

Horseshoe Bend (Arizona) 

Další pýcha Arizony – magická podkova Horseshoe Bend, leží u městečka Page, na řece Colorado. Ta zde vykouzlila nádherný přírodní úkaz, který sem láká turisty z celého světa. Vykroužený meandr se objevuje na řadě pohlednic i fotek nadšených turistů a cestovatelů. Meandr vytvořila řeka Colorado před zhruba 200 miliony lety. Řeka se zde protáčí o 270° a propast mezi vrcholkem Horseshoe Bend a korytem řeky Colorado měří úctyhodných 305 metrů. Protože není „podkova“ součástí žádného z národních parků, neplatí se tady vstupné. Dostat se sem můžete od parkoviště asi kilometr dlouhou procházkou do kopce. Ideální doba pro pořízení dokonalých fotografií se pohybuje okolo 12. – 14. hodiny, kdy je slunce nejvýše.

 

Horseshoe Bend

Meand do skály vyhloubila řeka Colorado. Dnes mu ale nikdo neřekne jinak, než „koňská podkova“. Zdroj: Bigstock.com

Na Pali Coast, Kauai (Hawaii)

Jedno z nejkrásnějších a nejbarevnějších pobřeží na světě mohou obdivovat obyvatele ostrova Kauai na Hawaii. Nā Pali v havajštině znamená „vysoké útesy“ a že měli již dávní Havajané pravdu, dokládá fakt, že se jedná o druhé nejvyšší útesy na světě. Útesy hrají všemi barvami a v jejich zářezech najdete spoustu proslulých pláží. Za zmínku stojí jistě Ke’e beach, která leží na úplném konci silnice, která vede kolem celého Kauai - Kuhio Highway , méně známá, přesto hojně navštěvovaná Kalalau Beach, nebo Milioli’i beach. Pokud jste viděli třetí díl filmu Pirátu z Karibiku, pak jste mohli zahlédnout i další krásku jménem Honopu Beach. Pláž je ovšem dostupná pouze z vody (případně soukromým vrtulníkem ve společnosti Johnnyho Deppa :))

 

Na Pali Coast

Okouzlující pobřeží Na Pali Coast je jedním z nejkrásnějších a nejbarevnějších na světě. Najdete tady i několik proslulých pláží, které se objevily ve známých filmech. Zdroj: Bigstock.com

Autor: Vendula Vrablová Út, 07/30/2019 - 11:38

Zájezdy

Města a příroda západu USA

12 dní letecky - na skok do měst a národních parků západu

již od
51 990,-

Z Floridy do New Yorku

Podél Atlantiku jižanskými státy na Floridu

již od
63 990,-

Velké jižní dobrodružství

Velké jižní dobrodružství – Texas, Nové Mexiko, Arizona

již od
79 990,-