Městské parky v New York City: dnes skrývají obří kouli, dříve nebezpečné indiány

Města: 
Řev motorů aut a motorek, hlasy milionů lidí, pípání pokladen spousty obchodů, to vše se vznáší nad největším městem USA, New York City. Koho při cestování do Ameriky tohle všechno zmůže, ten přivítá klid parků New Yorku, dnes už bez obav z vraždících indiánů. Co se v nich dnes dá najít a zažít? Přečtěte si o čtyřech zajímavých parcích, které ukrývá okolní beton.
Central Park
Nenechte se zmást, těch pár centimetrů zeleně se ve skutečnosti táhne dozadu po více než 2,2 km.
Zdroj: Jean-Christophe Benoist ()

Pelham Bay Park zkrášluje neblaze proslulý Bronx

Mnoho lidí si myslí, že největším parkem v New York City je Central Park, ovšem ten zaujímá mezi newyorskými parky až pátou pozici. Na čele tohoto žebříčku stojí Pelham Bay Park ve čtvrti Bronx, do něhož by se Central Park vešel více než třikrát.

Řeka protékající oblastí nese jméno náboženské reformátorky ze 17. Století Anne Hutchinsonové a rozprostírá se na obou březích Hutchinson River. Anne Hutchinsonová v těchto místech nezažila nic dobrého. Díky svým postojům se dostala před soud a nakonec ji zde zavraždila skupina indiánů, ovšem dnešní návštěvníci se zde mohou cítit lépe, protože v zaplněném New Yorku působí park o rozloze více než 11 kilometrů čtverečních jako oáza na poušti.

Běh v parku má něco do sebe, ale v New Yorku lze strávit čas u zábavnějších aktivit:

Pelham Bay Park

Vypadá dost nenápadně, skoro jako nějaký český park, ovšem taková Královská obora, největší park v Praze, by se do Pelham Bay Parku vešla jedenáctkrát. Zdroj: Dennis Harper (Flickr)

Central Park je nejslavnější newyorská zeleň

Není největší, ale přesto po celém světě zná mnohem více lidí než rozlehlejší konkzurenty. Z jakého důvodu? Může za to prostředí, jež ho obklopuje. Guggenheimovo muzeum, Metropolitní muzeum umění a spousta dalších kulturních atrakcí soustředěných především na proslavené 5th Avenue. Na „páté“ se vyřádí také lidé postižení nákupní horečkou, k dispozici je jim například jeden z největších obchodů značky Apple na světě. Léčba takové nemoci vyžaduje užití kreditní karty třikrát denně před jídlem. Příležitostí je dost, vždyť Central Park je přes čtyři kilomery dlouhý a ulice vede ještě daleko za něj.

Ačkoliv prostředí Manhattanu s velkými obchody, největší koncentrací muzeí na světě a byty slavných lidí (bydlí tu třeba i Madonna) dělá z Central Parku střed atraktivní lokality, jeho vnitřek na celkovém efektu nese také významný podíl. Vždyť se v něm neustále odehrávají všelijaké kulturní akce, divadelní vystoupení, obrovské množství lidí si sem chodí zaběhat a, jak jsme nedávno psali, nachází se zde velmi půvabná zoologická zahrada.

Půvaby zeleně Central Parku lákají ohromné počty lidí, takže nebýt park tak veliký, asi těžko by byl oázou klidu na neustále spěchajícím rušném Manhattanu. Naštěstí se na jeho třech a čtvrt čtverečních kilometrech dá najít pokojný kout k rozjímání a nalézání klidu a harmonie. Chcete-li se do ní ponořit, můžete při tom navštívit i některou z akcí, jejichž termíny zveřejňují oficiální stránky Central Parku v kalendáři akcí.

Nedávno jsme psali o zoo v Central Parku:

Flushing Meadows

Prostory věnované umění oddělují v parku ve Flushing Meadows městskou zeleň od světoznámých tenisových dvorců. Zdroj: Old Unisphere

Flushing Meadows – Corona Park má koule

Čtvrtý největší park v New York City a největší ve čtvrti Queens se jmenuje Flushing Meadows – Corona Park a má opravdu koule, především tedy jednu, která patří muzeu Queens Museum of Art. Jde o velkou kovovou zeměkouli obklopenou vodotrysky, díky níž se v parku cítíte jako drobní mravenečci s batohem místo zrnek potravy na zádech.

Příznivcům tenisu asi název Flushing Meadows něco říká. Na severním okraji parku totiž stačí projít kolem obří koule a octnete se v areálu, kde drtili soupeře tvrdými údery třeba Ivan Lendl nebo Martina Navrátilová. Sice tudy procházela sportovní historie, ale okolní zeleň vypadá lépe než betonové kurty sportovního centra. Game, set, match Flushing Meadows – Corona Park.

Prospect Park

V Americe je všechno možné, dokonce i to, aby v Prospect Parku strom levitoval nad hladinou. Musí se o to ale postarat sochař a výtvarník Robert Lobe. Zdroj: Robert Lobe

Prospect Park jako by vypadl z filmu

Výměrou je mezi gigantickými parky New York City spíše trpaslíkem, ovšem nikoliv atmosférou. Tu si užijí především rodiny s dětmi, protože se tu nachází hodně koutů vhodných právě pro děti a jejich radovánky. Nechce se věřit, že na tak relativně malém kousku země v Brooklynu se architektům podařilo vytvořit místo, na němž se starosti, shon a rej neonů z obchodů zdají být tak vzdálené.

Žádné překvapení to však není, když si uvědomíme, že Prospect Park projektovali pánové Frederick Law Olmsted a Calvert Vaux, ti stejní, kteří se podepsali také pod Central Park. Jejich práce přinesla krásu a slávu i tomuto parku s nekonečně širokými pláněmi, pár z nich jako by vypadly z nějakého fantasy filmu. Rozjímání ale doporučujeme jen na vhodných pláních a ne na těch vyhrazených pro hraní baseballu. S míčkem přistávajícím na hlavě se odpočívá špatně.

Autor: Jan Švestka Pá, 12/13/2019 - 09:23

Zájezdy do této oblasti

New York, New York

Navštivte New York, nefalšovaný středobod amerického snu.

již od
26 990,-

To nejlepší z USA

20 dní letecky - z New Yorku do Kalifornie

již od
80 490,-

Metropole východu USA a Kanady

Z New Yorku do Montrealu

již od
55 990,-