Joshua Tree: Divočina plná přírodních skvostů, které okouzlily i kapelu U2

Kovboj s prostřeleným kloboukem chybí, jinak to v Joshua Tree vypadá jako na Divokém západě. Jen cesty, po nichž sem proudili první osadníci, nahradily moderní cyklostezky. A o slávu oblasti se už nestarají slavné bitvy s indiány, ale irští muzikanti z U2.
Joshua Tree s rostlinami
Typický obrázek z Joshua Tree.
Zdroj: pixabay.com

O národním parku Joshua Tree se toho obecně příliš neví. Patří totiž mezi jedny z nejmladších parků v USA. Jeho jméno je odvozeno od názvu stromu Joshua Tree (Juka krátkolistá), neopomenutelného zástupce zdejší fantastické flóry.

Celá pouštní oblast, které nikdo neřekne jinak, než "americká divočina", byla v roce 1936 prohlášena za národní památku, a to zejména kvůli vandalovům, kteří vzácné druhy stromů ničili surovým vytrhávání a přesazováním na vlastní zahrady.

 

Joshua Tree při západu slunce

Těsně před setměním je v kalifornském národním parku nádherně. Zdroj: pixabay.com

Vyprahlá divočina v srdci Ameriky

Dnes ale patří Joshua Tree mezi fascinující místa na planetě, jejichž krásu chtějí alespoň jednou za život touží zhlédnout turisté a cestovatelé z celého světa. Proto se sem pořádají organizované zájezdy, jejichž hlavním cílem je okusení zdejší neobyčejné atmosféry provoněné květy kaktusů i dřevem juk.

Národní park Joshua Tree je doslova jako stvořený pro romantické procházky po upravených stezkách, které vás zavedou třeba k palmovým oázám nebo největšímu exempláři juky krátkolisté, jejíž věk se odhaduje na více než 100 let. Park vyhledávají také horolezci, kteří se zde oddávají adrenalinové zábavě na některé z téměř 400 pouštních skal.

 

 Astronomové a milovníci cyklistiky zajásají

Pokud zde přenocujete, pak během noci doporučujeme upřít zraky na oblohu. Tam na vás čekají souhvězdí okouzlující pozorovatele svým fantastickým jasem, na nějž v příměstských aglomeracích rozhodně nenarazíte. "Světelný šum" je tu díky vzdálenosti od velkých měst poměrně malý.

Na své si přijdou také milovníci cyklistiky, na které zde čeká několik nezpevněných avšak upravených stezek. Jezdit ovšem mohou také po silnici vedoucí parkem, která rozhodně nepatří k těm frekventovaným.

 

Kamenné kopce v NP Joshua Tree

Těchto kamenných kopců najdeme na území parku stovky. Zdroj: pixabay.com

Malá hudební třešnička na závěr

Popularita parku Joshua Tree raketově vzrostla v roce 1987, kdy kapela U2 vydala své nejprodávanější album The Joshua Tree. Jeho obal (kromě členů skupiny) zdobila černobílá fotka typické rostliny vyprahlé krajiny západní Ameriky - juky krátkolisté.

Tuto oblast můžete projet v rámci cesty po městech a přírodě západu Ameriky.

Zvířata v Joshua Tree

Není to jen vyprahlá krajina, narazíte tu i na život. Zdroj: pixabay.com

Autor: Vendula Vrablová So, 08/08/2020 - 00:00

Zájezdy

To nejlepší z USA

20 dní letecky - z New Yorku do Kalifornie

již od
80 490,-

Velké jižní dobrodružství

Velké jižní dobrodružství – Texas, Nové Mexiko, Arizona

již od
79 990,-

New York, New York

Navštivte New York, nefalšovaný středobod amerického snu.

již od
26 990,-