(Ne)existující Columbia River: Povodí 8x větší než Česko a vodopády jako z Roklinky

Columbia River je největší řekou v severozápadní části Severní Ameriky. Její třpytivé vody se vinou provincií Britská Kolumbie v Kanadě a státem Washington v USA. Kromě toho tvoří většinu hranice mezi státy Oregon a Washington a ústí do Tichého oceánu jako jeho nejvodnatější a druhý nejdelší přítok na tomto pobřeží. Zajímavé je také její jméno. Proč zrovna Columbia? Tyhle a další zajímavé informace o legendární řece vám naservírujeme na následujících řádcích.
Největší řeka severozápadní části Severní Ameriky
Columbia River se vine provincií Britská Kolumbie v Kanadě a státem Washington v USA.
Zdroj: https://www.goodfreephotos.com/
[Columbia River protéká třemi státy.
Řeka byla pojmenována po lodi kapitána Roberta Graye.
Zdroj: Bigstock.com

Jak přišla řeka ke svému jménu?

si svoje jméno nevysloužila jen tak náhodou. Spjato je totiž s osudovou cestou kapitána Roberta Graye, který ji pojmenoval po své lodi. Ale pěkně popořádku. Vše začalo v 18. století, kdy mořeplavci a obchodníci hledali řeku, která by je mohla spojit s Hudsonovou zátokou nebo Missouri.

Jako první její ústí objevil Bruno de Hecety. Protože ale neměl dostatek personálu ani potřebné vybavení, řeku důkladně neprozkoumal. Proto ji označil za záliv Ensenada de Asunción. Na jeho (ne)úspěch navázal i britský kapitán John Meares, který se plavil na jih podél západního pobřeží Spojených států.

Také on hledal s vidinou nových obchodů ústí řeky Columbia. V husté mlze však vody obřího toku minul. Usoudil, že řeka zkrátka neexistuje, a na paměť zmařené výpravy nazval severní výběžek ústí mysem Zklamání (Cape Disappointment).

Životního objevu dosáhl až americký kapitán Robert Gray, který obchodoval s kožešinami a řeku se pokoušel pokořit celých devět dní. Podařilo se mu to až 12. května 1792 (ve stejný rok se poprvé slavil v Americe Kolumbův den) a on ji tak pojmenoval po lodi, na které se během své strastiplné a nebezpečné cesty plavil.

Columbia River na cestě pokoří tři státy


Columbia River vytéká z nevelkého jezera Columbia v kanadské části Skalnatých hor v nadmořské výšce 820 metrů. Prvních 320 kilometrů si brázdí území severozápadu a poté se obrací k jihu. Řeka protéká přes jezera Upper Arrow a Lower Arrow a na středním toku překračuje kanadsko-americkou hranici, odkud pak pokračuje v úzkých hlubokých kaňonech a soutěskách přes Kolumbijskou planinu.

Pod soutokem se k ní přidává řeka Snake (přečtěte si o ní více zde) a obě se pak obrací na západ. Jako jediný vodní tok si proráží cestu skrze Kaskádové pohoří a u města Astoria v Oregonu se vlévá do Tichého oceánu. Během své cesty tak Columbia River pokoří Kanadu, Washington a vine se kolem hranice s Oregonem.

Tudy protéká řeka Columbia River
Řeka Columbia River protéká celkem třemi státy.
Zdroj: https://i2.wp.com/www.courthousenews.com

Povodí jako větší Francie a další zajímavé údaje

S řekou je spjato také několik zajímavých údajů. V nejhlubším místě dosahuje téměř 17 metrů a v nejširším téměř 805 metrů. Délka jejího toku činí 2250 km, oproti nejdelší řece Ameriky Missouri (4 088 kilometrů) tak notně zaostává. To ale neznamená, že je o něco méně půvabná nebo snad zajímavá.

jejího povodí je vlastně takovou malou Francií a tvoří neuvěřitelných 668 217 kilometrů (šesté největší na kontinentu). Je tak přibližně 13krát větší než rozloha povodí naší největší řeky Labe a asi 8x více než rozloha naší vlasti.

Průměrný roční průtok řeky v ústí činí asi 7500 m³/s. Nejvyšších vodních stavů dosahuje na jaře a v létě, naopak nejnižších v zimě.

Ryby sem lákají rybáře i pozorovatele

Na řece je rozvinuté rybářství převážně lososovitých ryb. Hejna lososů a jeseterů ale jezdí obdivovat i turisté, kteří rybolovu příliš neholdují. Součástí řeky je totiž několik unikátních „rybích přechodů“. Několika úrovňový systém nízkých jezů, jež mohou ryby „přeskákat“, stejně jako přírodní peřeje, se stává během léta magnetem pro turisty.

Koncentrace ryb je zde totiž unikátní a v nedaleké přehradě Bonneville mají dokonce vybudované okno, kterým můžete nahlédnout pod hladinu a pozorovat táhnoucí lososy. Je úžasné vidět, s jakou vervou se ryby dokážou poprat s prudkým proudem.

Zajímavé je i to, že lososi z horských bystřin v povodí řeky Columbia během svého tažení potřebují jen pouhé tři měsíce, aby urazili cestu k moři a na sever k pobřeží Aljašky (dohromady asi 2500 kilometrů).

  • Skvělý rybolov si užijete taky na jezeře Crystal Lake, ve stejnojmenném městě, které je součástí Illinois.

Zajímavá města na řece

Řeka protéká několika zajímavými městy, která stojí za zmínku a návštěvu. Zmínit musíme určitě Portland-město na severozápadě amerického státu Oregon, ležící na řece Willamette nedaleko soutoku s řekou Columbií. Na severovýchodně se rozprostírá velká indiánská rezervace Yakama, která je povinnou zastávkou každého návštěvníka Oregonu.

Městu se přezdívá „město mostů,“ protože se tady nachází hned osm velkých mostů, spojující centrum města a přilehlé čtvrti. Za zmínku stojí i nejvyšší budova Wells Fargo Center (166 metrů) postavená v roce 1972 nebo muzeum věnované historii reklamy. Nechybí ani několik tradičních víkendových tržišť, zoologických zahrad a botanických parků. Na západ je už jen Tichý oceán

Dalším zajímavým místem je Tri-Cities ve Washingtonu. Tady můžete navštívit několik malebných parků (např. Sacajawea, Howard Amon Park nebo Columbia park) a oblíbenou Badger Mountain, která je vyhledávána především milovníky vysokohorské turistiky a lyžaři.

Skvělou lyžovačku si ale užijete také ve vyhlášeném Revelstoke, které je součástí Britské Kolumbie. Věděli jste, že Revelstoke je hlavním městem světového heliski a freeride? Opravdu! V místních horách totiž napadne 12-18 metrů sněhu za zimu, čímž se nemůže pochlubit žádné jiné lyžařské středisko na světě. Ačkoli bylo město založeno jako původně malá osada na transkanadské železnici pod sedlem Rogers pass, časem se z osady vyklubalo místo, které je nyní zařazeno do světové série freeride závodů Swatch.

Zapomenout nesmíme ani na Vancouver-přístavní město v jihozápadní části kanadské provincie Britská Kolumbie. Patří mezi jedny z nejkouzelnějších a nejnavštěvovanějších měst Kanady a taky se o něm říká, že je jedním z nejlepších měst k životu na světě. Ve třetím největším městě Kanady si nenechte ujít návštěvu Stanley Parku -  3. největšího parku v Severní Americe, proslulé čtvrti Chinatown nebo historického Gastownu. Vancouver je ale i místem kouzelných pláží. Za zmínku stojí třeba Kitsilano Beach nebo Third Beach, která se západem slunce ožívá v rytmu bubnů a lidí loučící se s dalším dnem.

Další zajímavá fakta

  • Do řeky Columbia river se po cestě vlévá cca 60 přítoků. Mezi nejvýznamnější patří Snake, Willamette, Kootenay a Pend Oreille.
     
  • Součástí řeky je i obrovský kaňon, padající až do hloubky 1 200 metrů. Místo je častým cílem turistů a najdete ho na mnohých pohlednicích a stránkách průvodců.jk
     
  • Nejznámějším turistickým lákadlem dnešního kaňonu řeky Columbia jsou vodopády Multnomah. Ledově studené křišťálové vody se řítí z útesu, aby se v hloubce 165 metrů roztříštily na miliony kapek, znovu se spojily v mělkém jezírku a divoce se vrhly druhým střemhlavým skokem dalších 21 metrů na samé dno údolí.
     
  • V okolí najdete i další vodopády (např. Oneonta nebo Elowah), k nim vede ale strmá cesta vzhůru, která mnoho turistů odradí.
     
  • V řece a jejím povodí žije na 600 druhů ryb a dalších živočichů. Kromě lososovitých ryb a pstruhů tady narazíte i na orla bělohlavého, vlka šedého, nebo rysa kanadského.
     
  • Dnes se na hlavní části řeky Columbia nachází 14 přehrad, z nichž tři jsou v Kanadě a 11 v USA.
Vodopád Multnomah v kaňonu řeky Columbia River
Multnomah Waterfall připomíná vodopád ze známé trilogie Pán Prstenů.
Zdroj: Bigstock.com
Autor: admin Po, 02/17/2020 - 08:19
Žádné články.