Nejslavnější tuřín Ameriky je Turnip Rock v Michiganu

Dostala se na obálku oficiálního průvodce státu Michigan a do průvodců po celých Spojených státech, turisté ji milují a i když je na soukromém pozemku a nesmí se na ni vstupovat, rádi se u (někteří i na) ní fotí. Turnip Rock neboli Tuřínová skála.
Turnip Rock v Michiganu
Důkaz toho, jakou nádheru dokáže vytvořit voda.
Zdroj: bigstock.com

Je to jedna z nejfotografovanějších a nejoblíbenějších atrakcí Velkých jezer v USA, konkrétně Huronského jezera. Najdete ji poblíž výběžku u mikrovesničky Pointe Aux Barques Township (počet obyvatel se pohybuje okolo 10, takže jde spíš o malou osadu).

Zvláštní tvar skály (mnoha lidem připomíná zeleninu tuřín) zapříčinila, jak jistě tušíte, vodní eroze. Pokud by ji lidé nechali působit dál, Turnip Rock by dříve či později pozbyla schopnosti balancovat na úzké základně a zřítila by se do jezera. Proto jedna z nejkrásnějších přírodních památek Michiganu dostala betonový límec, jenž ji ochraňuje před vlnami.

Atraktivitu zajímavě vypadající skály zvyšuje i její nedostupnost – suchou nohou na ni nelze vstoupit. Tedy většinou. Když jezero zamrzne, dostanete se po ledu až k ní. Fotky ovšem nevypadají tak krásně, jako když kolem ní plujete třeba na kajaku.

Autor: Jan Švestka Út, 08/13/2019 - 14:02

Zájezdy

To nejlepší z USA

20 dní letecky - z New Yorku do Kalifornie

již od
80 490,-

Metropole východu USA a Kanady

Z New Yorku do Montrealu

již od
55 990,-

To nejlepší z východu USA

Z New Yorku na Floridu.

již od
56 990,-