Neriskujte problémy v národních parcích USA

S cestovkou jezdíte, abyste byli na dovolené bez starostí a mohli si jenom užívat. Jenomže co když cestovní kancelář něco podcení a vy uvíznete bezradní uprostřed národního parku. Ano, i to se může stát. Jak se tomu vyhnout?
Národní parky v autě
Jedete autem do národního parku USA? A znáte pravidla?
Zdroj: bigstock.com

V roce 2013 správa amerických národních parků vystrašila nejednu cestovní agenturu apelem na vyřízení všech potřebných povolení pro komerční vstupy do národních parků s tím, že začnou hodně přísné kontroly.

Celá věc spočívá v tom, že kdokoliv, kdo jede do parku v dopravním prostředku s průvodcem, potřebuje náležitá a ne zrovna laciná povolení. Obzvláště se to týká 12-15místných vanů s průvodci, na ty se kontroly zaměřují nejvíce. Některé subjekty nabízející svezení po parku ve větší skupině tak riskují, že se i s turisty ocitnou bez dopravního prostředku.

Opatření se netýká skupin cestujících v lokálních autobusech, neboť američtí dopravci povolení k dispozici mají. Pochopitelně nepostihuje ani cestování soukromých osob a skupin, v jejich případech nejde o vyvíjení komerčních aktivit. Batůžkáři a všichni, kdo projíždějí USA na vlastní pěst, tedy mohou být klidní, pro ně žádné komplikace nepřicházejí.

Po parcích chodí kontroly, které dohlížejí na dodržování pravidel pohybu po vymezeném území. Kdo nemá povolení, vystavuje se riziku odepření vstupu do parku a zabavení vozidla bez ohledu na cestující.

Nejeden zprostředkovatel cest do národních parků USA riskuje návštěvy NP bez patřičných povolení proto, že udělení povolení nestojí zrovna málo. Zejména pak v případě získání pojištění odpovědnosti organizátora zájezdu (českou CK ESO travel stojí $10.000/ročně), kde musí být každý jednotlivý národní park uveden jako spolupojištěný.

Autor: redakce Ne, 04/14/2019 - 06:20

Zájezdy

Vzhůru do Yellowstonu

Národní parky severozápadu USA.

již od
66 990 ,-

Metropole východu USA a Kanady

Z New Yorku do Montrealu

již od
55 990,-

Města a příroda západu USA

12 dní letecky - na skok do měst a národních parků západu

již od
51 990,-