Svátky v USA: červen, červenec, srpen

Cestování po USA může zkomplikovat nečekaný problém: státní svátky. Pravda, větší potíž by to znamenalo v rozvojových státech, ale i v Americe většina státních institucí a spousta soukromých firem nefunguje. Kdy takové termíny očekávat a co při nich vlastně Amerika prožívá?
Den nezávislosti v NYC
I z dálky je vidět, jak mezi mrakodrapy Manhattanu problikává ohňostroj z oslav Dne nezávislosti.
Zdroj: Kai Brinker

Již jsme vám nabídli seznam svátků na začátku kalendářního roku v článku Svátky v USA – leden, únor, březen. Dnes se podíváme na to, jak a co se v zámoří oslavuje během léta. Cesta do USA může být sice kvůli svátkům složitější, ovšem také může turisty obohatit o nevšední zážitky. Jaké? Podívejme se na to.

Státní svátky v USA v létě

Během léta mají Američané jen jeden celonárodní svátek, ovšem hned ten nejdůležitější. Jedná se o 4. července, Den nezávislosti. Při něm se nejen vyvěsí vlajky na stožáry, ale do ulic také vyjdou průvody lidí a do vzduchu vyletí zábavní pyrotechnika. Její efekty mohou lidé třeba v San Franciscu pozorovat z palub lodí na pobřeží města, ve Washingtonu si zase mohou zajít na koncerty do budov státních institucí nebo na festival lidové kultury, ovšem všude panuje tak slavnostní nálada, že se každý baví snad i v okolí jatek a hřbitovů. Den nezávislosti má pro američany velký význam a mnozí cizinci se nechají ojedinělou atmosférou strhnout.

Děti mají smůlu, Den nezávislosti připadá na prázdniny, takže si neužijí volného dne ve škole. Tedy až na alabamské školáky. V jejich státě se totiž oficiálně slaví Den Jeffersona Davise, a to první pondělí v červnu. Lidé oslavují prezidenta konfederace jižních států za Občanské války.

Vedle oficiálních svátků si Američané užívají, byť jen po pracovní době i další významné dny:

  • 14. června – Den vlajky
  • 27. června – Den Helen Kellerové
  • Třetí sobota v červnu – Den otců
  • 26. srpna – Den ženské rovnoprávnosti

Nechcete, aby vám utekly nové články plné inspirace, zajímavých fotografií a praktických rad pro cestu do USA? Zařaďte se mezi naše fanoušky na Facebooku na profilu Miluju Ameriku!

Autor: Jan Švestka Po, 05/20/2013 - 09:44

Zájezdy

Města a příroda západu USA

12 dní letecky - na skok do měst a národních parků západu

již od
51 990,-

Metropole východu USA a Kanady

Z New Yorku do Montrealu

již od
55 990,-

Velká cesta velkou zemí

Napříč USA aneb od Pacifiku k Atlantiku

již od
83 990,-