Televizní Vánoce v USA: Co je americkou obdobou tří oříšků pro Libušku Šafránkovou?

„I wanna marry Nastěnka.“ Ne, tenhle citát americkým dětem rozhodně nic neříká. A když v USA chcete po nějakém zahradníkovi, aby zavázal střevíček, tak se na vás oboří a vůbec nepochopí, že jde jen o pohádkový citát. Na co se za velkou louží o svátcích vlastně lidé koukají?
Santa Claus
Šťastné a veselé!
Zdroj: Matti Mattila (Flickr.com, licence CC BY 2.0)

Jedna z největších českých vánočních klasik, Pyšná princezna režiséra Bořivoje Zemana, vznikla v roce 1952. Americký sváteční evergreen se jmenuje Bílé Vánoce (White Christmas) a je jen o dva roky mladší. Jde o muzikál s Bingem Crosbym, který nikdy kolem svátků nesmí na celostátních televizních stanicích chybět.

Stále se vracejí také další starší pořady jako kreslený Městem chodí Santa Claus (Santa Claus is Comin’ to Town 1970), v němž se legendární tanečník Fred Astaire představil jako dabér, nebo Rudolph’s Shiny New Year (1976) či Vánoční příběh (A Christmas Story 1983). Přímo na Boží hod pak často nechybí troche mrazivý rodinný snímek Strašidelné vánoce (Scrooged, 1988) s komikem Billem Murrayem.

O trochu vice než v České republice fungují v Americe nové pohádky a vánoční pořady. Do nejužší špičky těch absolutně nejoblíbenějších patří rozhodně animovaný Polární expres (The Polar Expres, 2004), v němž malý chlapec namluvený Tomem Hanksem nastoupí na vlak jedoucí na Severní pól a zažije nečekané věci.

Televizní ovladač

Televizní vánoce v USA od těch českých, až na pár těch Mrazíků a Bílých Vánoc, tolik neliší. Zdroj: Petr Kratochvil (Publicdomainimages.com, licence Public Domain)

V programu 24. či 25. prosince bývá na celostátních kanálech ABC a NBC také u nás dobře známá Shrekoleda (Shrek the Halls, 2007), většinou v předvánočním čase potom mohou Američané vidět Rolničky, kam se podíváš (Jingle all the Way, 1993), kde se v trochu netypické roli představil Arnold Schwarzenegger.

Na co nesmí programoví ředitelé zapomenout? Na Kevina!

Za absolutně největší hit ale asi můžeme vyhlásit komedii se zapomenutým synkem Kevinem v podání Maculaye Culkina - Sám doma. Ta se pravidelně objevuje v těch nejzásadnějších vánočních časech a sklízí velké úspěchy.

Nechyběji pochopitelně ani různé disneyovské sestřihy. A také Ameriku zasáhl trend kuchařských pořadů. Letos bude k vidění vaření Nigelly Lawsonové, anglické novinářky a autorky několika populárních kuchařek.

Podívejte se na popis a seznam celonárodních svátků Spojených států amerických.

Mimochodem, vánoce jsou pro televize z pohledu prodeje reklamy docela dobrý byznys. Mezi 50 nejvýdělečnějšími filmy všech dob sice nenajdeme sice žádný vyloženě vánoční snímek, nicméně rovnou na třetí místo se dostal film Ledové království (Frozen, 2013) se zimní tematikou.

Autor: Jan Švestka Čt, 12/18/2014 - 13:58

Zájezdy

Z Floridy do New Yorku

Podél Atlantiku jižanskými státy na Floridu

již od
63 990,-

New York, New York

Navštivte New York, nefalšovaný středobod amerického snu.

již od
26 990,-

Velká cesta velkou zemí

Napříč USA aneb od Pacifiku k Atlantiku

již od
83 990,-