Valentýn v USA: Neslavit ho je naprosto nepřípustné

Svátek všech zamilovaných tady bude cobydup. Ačkoli o něm mnozí nemohou ani slyšet, podle nejnovějším průzkumů Valentýna slaví dvě třetiny Čechů. Zbývající třetina jeho slavení odmítá z několika důvodů. A to nejčastěji proto, že jsou sami anebo ho považují za ryze komerční a americký svátek.
Rodina slavící Valentýna
Rodina slaví Valentýna
Zdroj: bigstockphoto.com

Víte, ale že valentýnské oslavy nepochází z Ameriky a že příběh svatého Valentýna je vlastně romantickým dojákem? I přesto na něj v Americe nedají dopustit a nenajdete taky prakticky nikoho, kdo 14. února zamilované Valentýnky neodesílá.

Kde se vzal, tu se vzal Valentýn

Valentýnem, jehož svátek si připomínáme v polovině února, byl podle většiny historiků pravděpodobně biskup z Terni, který žil ve 3. století. O jeho životě kolují různé zvěsti a dvě legendy.

Jedna z nich praví, že žil za dob vlády císaře Marka Aurelia Claudia zvaného Germanikus. Ten nařídil, že muži nesmí vstupovat do manželství. To proto, aby se nerozptylovali nad vojenskými povinnostmi. Valentýn i přes zákaz zamilované páry pod rouškou noci oddával. Protože se o tom císař dozvěděl, nechal ho uvěznit. Manželé, které Valentýn oddal, mu pak nosili děkovná psaníčka (dnešní Valentýnky). Bohužel císař rozhodl o tom, že nechá biskupa 14. února roku 269 popravit.

Druhá legenda praví, že Valentýn zemřel kvůli svým léčitelským schopnostem. Podařilo se mu totiž vyléčit syna známého rétora Kratóna. Legenda říká, že se za něj tak usilovně modlil, až ho Bůh vyslyšel a nemocnému navrátil zdraví. Bohužel Valentýn byl po tomto incidentu obviněn z nekalých praktik a na prefektův rozkaz byl uvržen do žaláře a sťat.

Tradice z Evropy

Možná si říkáte, že posílání Valentýnek a darování květin má na svědomí opět Amerika. Ve skutečnosti jsou tradice spojené s Valentýnem ryze evropské. Darování květin údajně pochází ze samotného života Valentýna. Malou kytičkou prý obdarovával páry, které oddal.

Naproti tomu posílání Valentýnek je zvykem čistě britským. Například na začátku 19. století pošta v Anglii doručila 60 tisíc valentýnských pohlednic. Následný pokles ceny poštovních známek vedl k tomu, že se počet psaníček zněkolikanásobil.

Polibek na svatého Valentýna

Kiss me! Zdroj: bigstock.com


Málokdo také ví, že valentýnské oslavy se v minulosti vždy nenesly v romantickém duchu. Poprvé je svátek svatého Valentýna spojen s romantickou láskou až ve 14. století. Jistý Geoffrey Chaucer ve svém díle Ptačí sněm popisoval, jak si ptáci vybírají partnerky. Ve skutečnosti ale báseň napsal na počest zasnoubení anglického krále Richarda II. s dcerou Karla IV., princeznou Annou Českou.

Od té doby se začal svátek svatého Valentýna pravidelně slavit. Zda jsou tyto zvěsti pravdivé, se nedozvíme. Nikoho však asi nepřekvapí, že největší šílenství u příležitosti 14. února zažívá právě USA. A jak se tady svátek vlastně slaví?

Bláznovství jménem Valentýn

Jistě se shodneme na tom, že svátek nejvíce zpopularizovali právě v Americe. Vůbec první valentýnské přáníčko tady bylo vyrobeno a odesláno v devatenáctém století. Absolutní boom ale Valentýn potkal na počátku století dvacátého. Mohl za to jistý výrobce vánočních přání, který se dostal do finanční tísně a začal proto hledat nový produkt, kterým by oslovil zákazníky. K tomu mu pomohl právě svátek svatého Valentýna. O dva roky později se zisk tohoto obchodníka zvýšil téměř trojnásobně.

Neslavit svátek svatého Valentýna v Americe je dnes naprosto nemyslitelné. I kdybyste na něj chtěli se sebezapřením zapomenout, tlak z médií a obchodních středisek vám ho směle připomene. Nutno však říci, že Valentýn není v Americe pouze oslavou lásky zamilovaných dvojic. Je to také oslava přátelství, vzájemného porozumění a tolerance.

Američané si mezi sebou dávají menší, ale i nákladnější dárky, děti mají ve školách volnější den, během kterého hrají tematické hry a vyrábí přáníčka pro své nejbližší. Na Valentýna se nezapomíná ani v domovech důchodců a obdarovávají se také domácí mazlíčci. I přesto jde však o nesmírně komerční svátek, ze kterého profitují obchodníci, nikoli zamilované páry.

Autor: Vendula Vrablová Ne, 02/10/2019 - 10:29

Zájezdy

To nejlepší z východu USA

Z New Yorku na Floridu.

již od
56 990,-

New York, New York

Navštivte New York, nefalšovaný středobod amerického snu.

již od
26 990,-

Města a příroda východu USA

New York – Niagarské vodopády – Washington D.C.

již od
39 990,-