Dawson City: Legendární město zlaté horečky

Pořádný zapadákov anebo místo, kde můžete pekelně zbohatnout? Názory na Dawson City se různí. Jedni o něm hovoří jako o civilizaci i bohu vzdáleném kousku proklaté země, jiní o místu, kde si můžete splnit sny. Kde je pravda? Pojďme téhle záhadě přijít na kloub.
Dawson City
Cesta do Dawson city.
Zdroj: bigstockphoto.com

Dawson City leží na soutoku řek Yukon a Klondike, na území stejnojmenného kanadského teritoria, pár set kilometrů od polárního kruhu. Podle posledních odhadů tady žije něco kolem patnácti stovek lidí. Populace ovem naroste v sezóně, kdy do města míří zhruba dalších 60 000 návštěvníků, kteří se ale musí vybavit pořádnými zásobami. Vždyť do nejbližšího obydleného města je to odtud něco přes 300 kilometrů!

Město zlaté horečky

Město bylo založeno v roce 1897 a jméno získalo po jistém geologovi jménem George M. Dawson.  Dlouhé roky bylo hlavním městem Yukonu (konkrétně šlo o léta 1989 až 1952). Později se stalo hlavním městem Whitehorse, které je od Dawson City vzdáleno něco málo přes 500 kilometrů. Městu je ne nadarmo přezdíváno Město Zlaté horečky. V roce 1896 tady totiž objevili první naleziště zlata, což se zanedlouho stalo žádanou senzací.

První kousky zlata byly nalezeny v řece Rabbit Creek, která byla hned nato přejmenována na Bonanzu. Slovo bonanza pochází ze španělštiny a znamená bezvětří, klidné moře, ale i pěkné počasí. Zlato zde objevila jistá Kate Carmack (původním jménem Shaaw Tláa), její bratr Skookum Jim, jejich synovec Dawson Charlie (Káa Goox) a manžel Kate George Washington Carmack. Bonanza byla výjimečná zejména velikostí jednotlivých zlatých nuggetů.

 

Pivovar V Dawson City

Tady se v dávných dobách vařilo jedno z nejlepších piv. Jmenovalo se Klondike Beer a vyráběno bylo ve stejnojmenném pivovaru Zdroj: bigstockphoto.com

Troška toho blýskavého štěstíčka

Největší vlna dobrodruhů do města přišla v roce 1898 a každý z nich doufal, že si odsud odnese kousek toho blýskavého štěstí. Bohužel pro ně – většina nalezišť byla již touto dobou nenávratně zabraná. V té době žilo v Dawson City asi 30 000 osob. V době největší slávy město poskytovalo stejné příležitosti jako např. San Francisco. Kromě nalezišť zlata jste tady mohlo najít operní domy, divadla, kina, nemocnice, restaurace s francouzskými šéfkuchaři, nevěstince i tančírny s burleskami.

Zajímavostí zůstává, že zlatá horečka všechny pohltila natolik, že i uklízeči sbírali zlaté piliny z podlah barů, které měli na starosti. Není se proto čemu divit, že se Dawson City stalo jedním z nejdražších měst v Americe. Pronájem hotelového pokoje tady stál více než nájem bytu v New Yorku. A pozor – to na několik let!

Požáry i extrémní mrazy

Stejně jako mnohá jiná města, zachvátilo i Dawson City několik katastrof. Většina původních budov shořela anebo podlehla krutým mrazům, které tady dosahovaly až -60 stupňů Celsia.

Některé z budov byly zrekonstruovány v 60. letech správou kanadských národních parků.

Zajímavý je i rok 1966, kdy ve městě přestalo pracovat poslední korečkové rypadlo na těžbu zlata. Dnes již město žije pouze u turistického ruchu. Sezóna je tady ale vzhledem k podnebnému pásu velmi krátká.

Co navštívit v Dawson City a jeho okolí?

  • Hrob známého českého usedlíka, polárníka, dobrodruha a náčelníka Eskymáků Jana Eskymo Welzla
  • Peřeje na řece Five Finger na řece Yukon
  • Zlatokopeckou osadu Chicken
  • Soutok řek Yukon a Klondike
  • Prohlídka kdysi největšího rypadla na těžbu zlata na řece Bonaza
  • Rýžování zlata na potoce Goldbottom Creek
  • Návštěva kasin a zhlédnutí představení kankánových tanečnic
  • Prohlídka parníku SS Klondike
  • Výlet podél Yukonu v Miles Canyon
Autor: Vendula Vrablová Pá, 06/22/2018 - 09:01

Zájezdy do této oblasti

Dobrodružství Aljašky a Yukonu

Města zrozená ze zlaté horečky, příroda, zvířata, ledovce a velehory.

již od
98 490,-