Hamburgery se dělají i z krysího masa. Jak ale vypadá pravý americký burger?
Jen tak na okraj, Chuck Norris zemřel už před deseti lety, ale smrtka se mu neodvážila to říct. To tvrdí jedna z populárních hlášek o této ikoně akčních filmů. Ale teď už k tomu, o co v článku jde především, tedy k hamburgeru.
Prapředky hovězího v housce musíme hledat v Rusku, konkrétně u kmene Tatarů a jejich tatarského bifteku. Tření a později mletí syrového masa položilo základ k tomu, v jaké úpravě se maso dává do hamburgeru. Ještě na přelomu 19. a 20. století šlo hlavně o velmi málo tepelně upravené a uprostřed téměř syrové.
Postupem času se v Evropě začalo maso Tatarů křížit s britským sendvičem. Za velkou louži ale dorazilo v podobě Hamburg steaku, tedy řízku z mletého masa s cibulí. V Americe ale začali maso grilovat či smažit o něco déle než v Evropě, takže už bylo propečenější, navíc sendvičové chleby nahradili houskami. Takto vylepšenou podobu populárního jídla známe od dvacátých let dvacátého století. Pochoutka vyrazila do světa z východního pobřeží USA, velké oblibě se těšila v okolí města Hamburg, odtud tedy název (s německým Hamburkem tedy nesouvisí).
Americké jídlo z jiného soudku:
Hamburger v základní podobě před počáteční fází úpravy. Zdroj: X posid na publicdomainpictures.net (licence Public Domain)
Dnes známe spoustu modifikací burgeru. Nejoblíbenější se stal sýrový cheeseburger, který v anketě televizní stanice CNN o nejameričtější jídlo obsadil druhou pozici (hned za krocanem na Den díkůvzdání). Vyznavači zdravého životního stylu ale holdují spíše tofuburgerům nebo variantám s vařenou řepou místo masa. Skotští vědci zase nedávno testovali nutričně hodnotný hamburger z krysího masa. Prý chutnal dobře, ale žádný z řetězců se této myšlenky nechytil. Překvapivé, že?
To už se ovšem nacházíme v době, kdy máme možnost si koupit maso uvězněné v pečivu na každém rohu téměř po celém světě. Kdo viděl film Supersize Me, ten určitě zaregistroval, že jen na Manhattanu měla v době vzniku snímku firma McDonald’s 83 provozoven. Hamburger se stal ikonou často zobrazovanou často i ve filmech. Například Wimpy, kamarád Pepka námořníka, nikdy nejedl špenát, ale jen samé hamburgery. Podle toho později vznikl fast food Wimpy’s.
Hamburger v pokročilé fázi přípravy. Zdroj: Carlos Lopez (Wikimedia Commons)
Pravý americký hamburger: recept
Ale z fastfoodu vše přece jen chutná trochu jinak než doma nebo v kvalitní restauraci. Takže jak se dělá pravý americký hamburger? Variant je samozřejmě mnoho, liší se stát od státu. Ukažme si alespoň jednu (množství surovin je přepočítáno na 1 hamburger):
Potřebujeme 11 dkg sekaného hovězího masa, dezertní lžičku najemno nasekané cibule, trochu chilli omáčky a worcesteru. To vše uhněteme a dáme na gril, opékáme asi šest minut, obrátíme na druhou stranu a až má maso asi 70°C, vyndáme. Vložíme do lehce opečené rozkrojené housky potřené kečupem a hořčicí a pokladené plátkem salátu, opečené slaniny, plátkem rajčete a trochou cibule (popřípadě kyselé okurky). Gurmáni mohou rozkrojit napříč plátek švýcarského sýra, položit je křížem přes sebe a šup s tím na maso.
Tak, co, přečetli jste, ugrilovali a dojedli? Tak se teď můžete podívat třeba na sociální sítě:
V článku byla použita fotografie z publicdomainpictures.net.