Hamburgery se dělají i z krysího masa. Jak ale vypadá pravý americký burger?

"Chuck Norris, Obama a hamburger," odpověděl mi nedávno kamarád Aleš na otázku, co si vybaví, když se řekne Amerika. Při vší úctě k herci s černým pásem z karate a prezidentovi s Nobelovou cenou, oba jednou umřou a bude se na ně vzpomínat stále méně. To hamburger byl populární dlouho před nimi a bude i po nich. Jak to s ním vlastně všechno začalo?
Americké jídlo - hamburger
Oproti zažitým představám se v USA sní docela dost zeleniny. Hlavně té mezi masem a houskou.
Zdroj: National Cancer Institute (Wikimedia Commons, licence Public Domain)

Jen tak na okraj, Chuck Norris zemřel už před deseti lety, ale smrtka se mu neodvážila to říct. To tvrdí jedna z populárních hlášek o této ikoně akčních filmů. Ale teď už k tomu, o co v článku jde především, tedy k hamburgeru.

Prapředky hovězího v housce musíme hledat v Rusku, konkrétně u kmene Tatarů a jejich tatarského bifteku. Tření a později mletí syrového masa položilo základ k tomu, v jaké úpravě se maso dává do hamburgeru. Ještě na přelomu 19. a 20. století šlo hlavně o velmi málo tepelně upravené a uprostřed téměř syrové.

Postupem času se v Evropě začalo maso Tatarů křížit s britským sendvičem. Za velkou louži ale dorazilo v podobě Hamburg steaku, tedy řízku z mletého masa s cibulí. V Americe ale začali maso grilovat či smažit o něco déle než v Evropě, takže už bylo propečenější, navíc sendvičové chleby nahradili houskami. Takto vylepšenou podobu populárního jídla známe od dvacátých let dvacátého století. Pochoutka vyrazila do světa z východního pobřeží USA, velké oblibě se těšila v okolí města Hamburg, odtud tedy název (s německým Hamburkem tedy nesouvisí).

Americké jídlo z jiného soudku:

Kráva

Hamburger v základní podobě před počáteční fází úpravy. Zdroj: X posid na publicdomainpictures.net (licence Public Domain)

Dnes známe spoustu modifikací burgeru. Nejoblíbenější se stal sýrový cheeseburger, který v anketě televizní stanice CNN o nejameričtější jídlo obsadil druhou pozici (hned za krocanem na Den díkůvzdání). Vyznavači zdravého životního stylu ale holdují spíše tofuburgerům nebo variantám s vařenou řepou místo masa. Skotští vědci zase nedávno testovali nutričně hodnotný hamburger z krysího masa. Prý chutnal dobře, ale žádný z řetězců se této myšlenky nechytil. Překvapivé, že?

To už se ovšem nacházíme v době, kdy máme možnost si koupit maso uvězněné v pečivu na každém rohu téměř po celém světě. Kdo viděl film Supersize Me, ten určitě zaregistroval, že jen na Manhattanu měla v době vzniku snímku firma McDonald’s 83 provozoven. Hamburger se stal ikonou často zobrazovanou často i ve filmech. Například Wimpy, kamarád Pepka námořníka, nikdy nejedl špenát, ale jen samé hamburgery. Podle toho později vznikl fast food Wimpy’s.

Hamburger

Hamburger v pokročilé fázi přípravy. Zdroj: Carlos Lopez (Wikimedia Commons)

Pravý americký hamburger: recept

Ale z fastfoodu vše přece jen chutná trochu jinak než doma nebo v kvalitní restauraci. Takže jak se dělá pravý americký hamburger? Variant je samozřejmě mnoho, liší se stát od státu. Ukažme si alespoň jednu (množství surovin je přepočítáno na 1 hamburger):

Potřebujeme 11 dkg sekaného hovězího masa, dezertní lžičku najemno nasekané cibule, trochu chilli omáčky a worcesteru. To vše uhněteme a dáme na gril, opékáme asi šest minut, obrátíme na druhou stranu a až má maso asi 70°C, vyndáme. Vložíme do lehce opečené rozkrojené housky potřené kečupem a hořčicí a pokladené plátkem salátu, opečené slaniny, plátkem rajčete a trochou cibule (popřípadě kyselé okurky). Gurmáni mohou rozkrojit napříč plátek švýcarského sýra, položit je křížem přes sebe a šup s tím na maso.

Tak, co, přečetli jste, ugrilovali a dojedli? Tak se teď můžete podívat třeba na sociální sítě:

Google+ profil autora

V článku byla použita fotografie z publicdomainpictures.net.

Autor: Jan Švestka Út, 07/15/2014 - 16:07
Tagy: 

Zájezdy

New York, New York

Navštivte New York, nefalšovaný středobod amerického snu.

již od
26 990,-

To nejlepší z USA

20 dní letecky - z New Yorku do Kalifornie

již od
80 490,-

Vzhůru do Yellowstonu

Národní parky severozápadu USA.

již od
66 990 ,-