Kdo jsou vlastně ti Češi? Dozvíte se v muzeu v Iowě

Jak američtí Češi a Slováci propagují Čechy a Slovensko v Americe? A jak nás vlastně vidí? To se dá zjistit v muzeu v Cedar Rapids, druhém největším městě Iowy.
Cedar Rapids
V roce 2008 zaplavily Cedar Rapids povodně. Škody utrpělo také Czech & Slovak Museum & Library, obzvláště sekce věnovaná dějinám české hudby. Brzy se však podařilo obnovit provoz a dnes již po nich v muzeu nenajdeme ani stopu.
Zdroj: U.S. Geological Survey

Moravské lidovky dobývají USA

České a slovenské muzeum pořádá výstavy a vystoupení věnované středoevropským zvykům a svátkům.  Když krojovaný folklórní soubor předvádí moravské tance uprostřed amerického státu Iowa, vzniká při tom zvláštní česko – slovensko – americká atmosféra.

Muzeum tu vyrostlo na kořenech společnosti založené našimi emigranty již v roce 1974. Snaží se především Američanům zprostředkovat specifika středoevropské kultury. Nicméně i pro Čechoslováka může být zajímavé, jak naše kraje vnímají lidé, kteří dlouhou dobu žijí v zámoří. Má tak možnost dozvědět se něco více o kultuře tamní i své vlastní.

Tady přišel na svět hobit

Ve více než stotisícovém městě Cedar Rapids  nalezneme zajímavé architektonické památky, například Veterans Memorial Building, která donedávna sloužila jako radnice. Fanoušci série Pána prstenů ocení informaci, že se zde narodil Elijah Wood, který ve filmech ztvárnil postavu hobita Froda.

Autor: Jan Švestka Út, 12/18/2012 - 14:30
Žádné články.