Na co si dát pozor při půjčení auta v USA? Máme užitečné rady!

Jak jinak řešit dovolenou v USA, když chcete cestovat na vlastní pěst, než letem a následným půjčením auta v některé z půjčoven? Může to znít banálně, ale mohli byste se pěkně spálit. Zjistěte v následujících řádcích, na co byste si rozhodně měli dát pozor.
Parta smějících se dívek v autě - Amerika.cz
Víte, že průměrný Američan stráví ročně v dopravní zácpě 38 hodin!
Zdroj: Bigstock.com

To, že byste si měli auto někde zarezervovat předem, abyste zbytečně netrávili čas vymezený pro pobyt ve Spojených státech sháněním vozidla, je asi jasné. Vždy ale buďte připraveni na následující, často se vyskytující háčky.

Cena, kterou půjčovna uvádí, nemusí být finální

Zaujala vás lákavá cena půjčovny? Pak vězte, že v tom může být zapeklitý háček a že na této částce to pravděpodobně neskončí. Příplatky se dají nařídit takřka za cokoli.

Některé půjčovny omezují najetou vzdálenost

Pozor si dejte na půjčovny, které striktně omezují vzdálenost, jakou můžete s jejich autem urazit. Každá míle, kterou danou délku trasy překročíte, vás může dovést k pěknému penále.

Zjistěte, kam s autem smíte

S ujetou vzdáleností tak trochu souvisí i to, kam se s půjčeným autem můžete vydat. Některé půjčovny totiž zakazují jet s ním do zahraničí (čili do Kanady či Mexika), jiné došly tak daleko, že vám auto půjčí jen na cesty po daném státě a do jiného nesmíte. Ptáte se, jak by na to mohli v půjčovnách přijít? Inu, jednoduše. V autech jsou instalované GPS lokátory a pokutu, kterou by vám udělili, byste věru platit nechtěli.

Vraťte auto včas, nechcete-li si připlatit

Snad všechny půjčovny účtují každých započatých 24 hodin, na to si skutečně dejte pozor. Když nevrátíte auto včas, dalších 24 hodin vám v půjčovně automaticky naúčtují a někdy jsou vážně nekompromisní i vůči drobnému zdržení.

Před vrácením natankujte sami u benzínky

Muž na benzínce

Víte, že každý den se vyrobí v USA na 165 tisíc aut? Zdroj: Bigstock.com

Auto můžete vrátit s prázdnou nádrží do půjčovny, ale budete muset zaplatit dotankování. Půjčovny si zpravidla účtují větší sumu, než jakou byste zaplatili u klasické benzínky, kdybyste tankovali sami. Vyplatí se proto natankovat někde poblíž půjčovny a auto vrátit s plnou nádrží.

Zaplaťte jen za to, co potřebujete

Dětská sedačka, když necestujete s dítětem, nebo jiné nadstandardní vybavení, které nepoužijete, může být při rezervaci auta ve formuláři automaticky zaškrtnuto, proto se dobře dívejte, jak vypadá vaše finální objednávka. Za všechno se připlácí a půjčení auta by vás mohlo vyjít zbytečně draho.

Nepodceňujte dětskou sedačku

Kdyby vás zadržela policie a vy byste neměli dítě v sedačce, ač by tam mělo být, taky by to nebyla levná záležitost. V sedačce musí být umístěno dítě od 2 do 7 let věku, děti do 12 let nesmí sedět vpředu. V jednotlivých státech se pravidla mohou lišit.

Příplatek za více řidičů

Pokud se budete za volantem se svými spolucestujícími střídat, připravte se na to, že bude půjčovna žádat příplatek. Spolujezdce proto musíte uvést do smlouvy, za den pak zaplatíte kolem 250 Kč navíc. Podvádět se nevyplácí, protože druhý (třetí, čtvrtý) řidič nemá automaticky sjednané pojištění, a kdyby způsobil nehodu, musel by uhradit celou škodu.

Náš tip: Porozhlédněte se na internetu po slevových kódech. Někdy se dají najít a vy báječně ušetříte.

Smlouva může být i v češtině

Pokud si půjčíte auto z půjčovny, která má pobočku i u nás, můžete s klidem podepsat smlouvu v češtině. Budete-li pronájem vozu řešit až ve Spojených státech, dostanete ji jen v angličtině a asi si umíte představit, jak snadné je skočit na nějakou tu právnickou kličku.

Při opatrnosti je půjčení auta v USA skvělé

Cestovat po USA na vlastní pěst může být fajn, když vám nezkomplikuje pobyt třeba vybraná půjčovna. Nezapomeňte, že auto si můžete půjčit až po dovršení věku 25 let, samozřejmostí je platný řidičský průkaz. Přejeme vám příjemnou cestu a co nejkrásnější zážitky!

Autor: Petra Malá Pá, 12/30/2016 - 04:48

Zájezdy

Vzhůru do Yellowstonu

Národní parky severozápadu USA.

již od
66 990 ,-

Americký západ - zlatý okruh

16 dní letecky - města v záři slunce a přírodní divy USA

již od
63 490,-

To nejlepší z východu USA

Z New Yorku na Floridu.

již od
56 990,-