Nemáte povolení? Čelem vzad! Národní parky USA zpřísnily vymáhání pravidel

Jízda k zajímavým místům USA v národních parcích se nyní může pěkně zkomplikovat. Především pro ty, kdo podnikají cestu se subjektem, který nemá povolení ke komerčnímu vstupu do parku. Tedy pokud nemají vyřízené všechny formality.
Stopka
Stůj, dej přednost zájezdům s povolením.
Zdroj: Geralt (Pixabay)

Tyto informace potvrzuje i Radek Adamec z cestovní kanceláře ESO travel: "Zaznamenali jsme zpřísnění kontrol ze strany národní parkové služby amerických rezervací. Lidé by si před cestou měli ověřit, zda organizátor zájezdu disponuje příslušným povolením. Je v jeho zájmu ho například přímo zveřejnit na internetu. Například na našich stránkách esotravel.cz máme k nahlédnutí povolení ke komerčnímu vstupu do všech národních parků USA."

Opatření se netýká skupin cestujících v autobusech, neboť američtí dopravci povolení k dispozici mají. Pochopitelně nepostihuje ani cestování soukromých osob a skupin, v jejich případech nejde o vyvíjení komerčních aktivit. Batůžkáři a všichni, kdo projíždějí USA na vlastní pěst, tedy mohou být klidní, pro ně žádné komplikace nepřicházejí. Povolení musí předložit každá cestovní kancelář, která své klienty veze do národních parků v jakémkoli typu vozidla s průvodcem - zejména pak v oblíbených tzv. patnáctimístných vanech.

Mount Rushmore, Severní Dakota

Šumavu si projdete za pár dnů pěšky, ale na území Spojených států najdeme národní parky, do nichž by se NP Šumava vešel více než desetkrát. Auto je proto pro jejich prohlídku nezbytné. Zdroj: ESO travel

Bez peněz do parku nelez!

Tvrdé vymáhání pravidel, k němuž od loňského roku přikročila národní parková služba amerických rezervací může skončit nejen odepřením vstupu vozidla do národního parku, v horších případech však i odstavením přepravního prostředku bez ohledu na cestující v něm. Týká se to především těch nejnavštěvovanějších míst jako Grand Canyon, Death Valley, Yosemite a Joshua Tree. Ty se hojně vyskytují v nabídkách zájezdů do Ameriky.

Proč by tedy někdo takto hazardoval a povolení si neobstaral? Z finančních důvodů. Poplatky za povolení totiž nestojí zrovna málo (zejména díky speciálnímu pojištění odpovědnosti) a je s nimi spojena i zátěž administrativní. Některé subjekty proto riskují vykázání z parku a zabavení vozidla s nadějí, že se kontrolám vyhnout. To je nyní daleko obtížnější.

O národních parcích se dočtete také zde:

Yellowstone jezírko

Národní park Yellowstone. Zdroj: ESO travel

Jeden park, tři státy, troje pravidla

Na území národních parků platí různá pravidla nejen kvůli rozdílným přírodním podmínkám a charakteru rezervace, ale také díky odlišnostem v legislativách příslušných států. V praxi se tak může stát, že správa parku dohlíží na troje různá pravidla, tak jako v Yellowstone rozkládajícím se na území Wyomingu, Montany a Idaha. V praxi to například znamená, že po větší části území mohou chodit se zbraní v ruce jedenadvacetiletí a starší, v části patřící ke státu Idaho už osmnáctiletí. Montana to umožňuje už čtrnáctiletým lovcům, pokud nosí zbraň na dobře viditelném místě.

Pravidla nevznikají pro legraci vačicím, ale na ochranu parků a jejich klidu. Proto například na půdě parku Death Valley není dovoleno se pohybovat ve větších skupinách. Hranici správci stanovili na 15 lidí na 15 koních nebo v šesti autech s maximálně čtyřmi psy či jinými zvířaty.

Máte-li tedy namířeno do národního parku v Americe, zjistěte si včas všechna omezení a vyžadovaná povolení. Pomohou vám oficiální stránky správy parků (National Park Service). V případě odhalení, že jedete v "černém" vozidle, se může cesta hodně zkomplikovat.

Piknik v přírodě

Není nad piknik v přírodě. V národním parku ale pozor na otevřený oheň. Zdroj: ESO travel

Sledujte nás take na Facebooku!

Autor: Jan Švestka Út, 07/29/2014 - 15:09

Zájezdy

To nejlepší z USA

20 dní letecky - z New Yorku do Kalifornie

již od
80 490,-

Z Floridy do New Yorku

Podél Atlantiku jižanskými státy na Floridu

již od
63 990,-

Velká cesta velkou zemí

Napříč USA aneb od Pacifiku k Atlantiku

již od
83 990,-