Porušují zákon! Výhled z havajských schodů stojí turistům za honičky s ochrankou

Je to neuvěřitelná pecka! Nic jiného mě po zhlédnutí všech fotek a videí z tohoto skrytého havajského ráje dlouho nemohlo napadnout. Stovky metrů dlouhý had složený z téměř čtyř tisíc schodů se táhne havajskou krajinou a nabízí ohromný výhled do krajiny. Ale nikdo sem nesmí.
Schody Haiku na Oahu na Havajských ostrovech
Štíty, na které musíte po Haiku Stairs vyšplhat, jsou vážně vysoké.
Zdroj: Kelsie Di Perna (Flickr.com)

Jde o Haiku Stairs, slavnou soustavu schodišť na havajském ostrově Oahu. Na západní polovině Oahu je soustředěna většina větších obcí, na jihu zase najdeme Honolulu, hlavní město celého souostroví. Jihovýchod nijak zvlášť obydlený není. A má na pobřeží jeden celkem vysoký kopec, což sehrálo velkou roli v historii „schodů do nebe“, jak se jim někdy přezdívá.

Nikomu to neříkejte, přísně tajné!

Všechno začalo už roku 1942. Americká armáda se tehdy rozhodla vybudovat radiovou stanici pro komunikaci s loděmi operujícími v Pacifiku. Na to se perfektně hodily vyvýšeniny Koʻolau Mountain Range. Technické parametry stanice ale nestačily pro vše, co armáda potřebovala, a tak projekt skončil. Byla tu ale nově zpřístupněná cesta k báječným výhledům do krajiny.

Ovšem jak se do neprostupného terénu dostat? Nejdříve cestu k radiostanici zjednodušoval dřevěný žebřík, nicméně postupem času přestal provozu stačit a nahradily jej dřevěné schody. I ty však zastaraly a od padesátých let dvacátého století na vrchol k rádiu vedou schody kovové. Přesně jich je 3922.

Pobřeží havajského ostrova Oahu

Pobřeží Oahu oplývá i takovýmito zákoutími. Zdroj: Island Leigh

Porušit zákon, nebo pracovat zadarmo?

Že by úzké schůdky uprostřed těžkého terénu s prudkými svahy představovaly nějaké bezpečnostní terno, to se tvrdit rozhodně nedá. Roku 1987 proto došlo k uzavření cesty. Nicméně tamní výhled už dosáhl takového věhlasu, že to málokoho odradilo od návštěvy stezky. Přestože u ní stojí stráž.

Strážci chytají turisty, kteří se snaží na schody proniknout jak u vstupu, tak přímo na trase. Návštěvníci ovšem vědí, jak na ostrahu vyzrát. Na cestu se vydávají přes noc nebo brzy ráno, jelikož ještě není vidět a strážci tak návštěvníky nemohou lapit a vykázat.




Existuje ještě jedna cesta, jak se dostat na stezku, a to zcela legálně. Jako dobrovolník. Do zakázaných prostorů totiž mají přístup inženýři dohlížející na bezpečnost cest, botanici mapující tamní rostlinstvo, a také lidé, kteří se sami přihlásí na úklid odpadků nebo odstraňování invazivních nepůvodních rostlin.

Dobrovolníky koordinuje společnost přátel schodů Haiku. Ta se také snaží o znovuzpřístupnění schodů veřejnosti a vyvracení mýtů, které se okolo stezky tradují. Třeba že je krajně nebezpečná. Podle záznamů správců se tu za posledních deset let nikdo vážně nezranil a loni se tu odehrály jen dva záchranné zásahy. To, vzhledem k tomu, kolik lidí se na kopec vydává, je velmi hezké číslo. A kdyby se přece jen něco stalo, nemocnice stojí opodál v přímém sousedství lesů, jež pokrývají tamní vrchy.

Jak vypadá výstup na stezku

Jak vlastně víme o tom, co se kolem stezky na Oahu děje? Ačkoliv je vstup na Haiku Stairs zakázaný, lidé se zdoláním schodů rádi chlubí na internetu a nechávají záběry veřejně dostupné. Můžete se na ně podívat například na v těchto videích:

Mimochodem, relativně blízko schodů, také na jihu ostrova, se nachází Honolulu a jeho předměstí Waikiki se stejnojmennou slavnou pláží. Ta se vinou eroze už hodně dlouho zmenšuje. Havajané však nemohou dopustit, aby zmizela úplně, a tak sem písek dovážejí z jiných končin. Možná jste někde četli, že sem míří písek například z Kalifornie a dalších vzdálených míst, ovšem to už dávno neplatí. V současnosti se na Waikiki vozí písek z nedalekého mořského dna u břehů Havajských ostrovů.

Autor: Jan Švestka Čt, 05/07/2015 - 14:52
Tagy: 

Zájezdy do této oblasti

Havajské ostrovy

Vítejte v ráji pohádkových možností. Od východu do západu slunce zvou nekonečné pláže, příkré útesy a ukryté zátoky ke koupání, surfování a potápění...

již od
46 990,-