Potraviny, cigarety, hotovost. Co můžete dovézt do Ameriky?

Cestujete do Ameriky poprvé? Pak vás jistě bude zajímat, jak je to s finanční hotovostí, kolik doutníků nebo cigaret si sem můžete dovézt, nebo které potraviny patří mezi zakázané. Odpovědi na tyto a spoustu dalších otázek jsou součástí následujících řádků.
Rodina cestující po Americe
Rodina s kufry cestující po Washingtonu.
Zdroj: bigstockphoto.com

Nahnilé ovoce a zeleninu nechte doma

Striktně zakázáno je dovážení nahnilého ovoce nebo zeleniny. Výjimku z povolených potravin činí také jahody. Sušené ovoce jako rozinky, jablka, meruňky, datle a fíky jsou v pořádku. Pokud převážíte zeleninu nebo ovoce, připravte se na prohlídku celníkem.

S masem ani uzeninami sem necestujte

Dovoz masa a výrobků z něj je zakázán, a to včetně konzerv, soleného nebo sušeného masa. Do zákazu spadají také trvanlivé salámy typu vysočina, poličan apod. Pozor, salámy by neměly být ani součástí obložené housky či chleba na cestu! Co je naopak přípustné, to jsou ryby v nejrůznějších podobách a rozmanité druhy slaného i sladkého pečiva (pokud neobsahuje maso) či rýže. Do země se nesmí dovážet pouze rýže se slupkou.

Tvrdé sýry jsou povoleny, s měkkými může být problém

Narazit můžete také u mléčných výrobků. Tvrdé sýry (např. parmezán nebo čedar) jsou obecně přípustné. Naopak měkké sýry nebo sýry naložené v láku (ricotta, feta, atd.) a tvaroh obecně dovážet nelze. Myslete také na to, že žádný z dovážených sýrů nesmí obsahovat byť jen stopové množství masa nebo uzenin. Zakázáno je také dovážení mléka a potravin obsahujících syrové vejce.

U oříšků opatrně

Veškeré ořechy, které do země přivážíte, musí být vařené, smažené, pražené nebo dušené. Mandle, kešu oříšky, makadamové ořechy, para ořechy, coquilla ořechy apod. musí být bez slupky. Pokud sem cestujete se sušenkami, dorty anebo dalšími výrobky obsahující oříšky, komplikací se obávat nemusíte.

Koření, medu, oleje a kečupu kolik hrdlo ráčí

 Dovolen je dovoz koření, oleje, octu, hořčice nebo kečupu. Přivézt si sem můžete také nakládanou zeleninu, nejrůznější druhy sirupů, med, želé, džemy nebo marmelády. Také nápoje v prášku je možno do Ameriky dovézt. Vždy je ale potřeba uchovat je v původním obale se složením napsaným anglicky.

Káva ano, u čaje opatrně

Pokud se neobejdete bez dobré kávy, ani s tou se v případě cest do Ameriky nemusíte omezovat. V případě, že dáváte přednost čajům, pak je situace o něco komplikovanější. Zákaz dovozu se týká čajů, které obsahují ovoce, příp. listy nebo semena, a to včetně citrusových listů.

Jeden litr alkoholu na osobu

Co se týče alkoholu, i pro jeho dovoz platí poměrně přísné podmínky. Do USA můžete dovézt jeden litr alkoholu na jednu osobu. Pamatujte také na to, že na dovoz alkoholu do USA se vztahuje clo, jehož výše se řídí konkrétním druhem alkoholu. Clo se také vztahuje na alkohol zakoupený v duty-free obchodech. Pozor by si měly dávat osoby, které ještě nedovršily 21 let. Ty nesmí alkohol do země vůbec přivážet a to ani v případě, že jde o dárek pro někoho jiného.

Žádná narkotika

Co se týče léků, jejich dovoz je povolen v množství určeném pro osobní spotřebu. Před cestou do Ameriky si s sebou přibalte léky na různé zdravotní komplikace a neduhy. Lékárny v Americe samozřejmě fungují, jednotlivé léky mají ale rozdílné názvy a občas je tak složité se v jejich nabídce bezpečně zorientovat. Zcela zakázaný je ale dovoz narkotik!

Cigarety a doutníky

Patříte mezi vášnivé kuřáky a nedáte dopustit na svou oblíbenou značku? Pak vás bude pravděpodobně zajímat, kolik cigaret a doutníků lze do USA dovézt. Obecně platí, že do Ameriky můžete bezcelně přivézt 100 doutníků a 200 cigaret (jeden karton) na osobu. Vše, co bude navíc, podléhá clu. U doutníků ale platí ještě jedno pravidlo – tabákové výrobky, které pocházejí z Kuby, nesmí být do země přiváženy.

Hotovost

Co se týče hotovosti, i zde panují jistá opatření. Dovoz i vývoz finančních prostředků v částkách převyšujících 10 000 dolarů je potřeba deklarovat na celním dotazníku (Customs Form 4790). Návštěvníci navíc musí deklarovat celkovou hodnotu všech dárků a předmětů komerční povahy, které do země přivážejí.

Zvířata a rostliny

Pokud byste do Ameriky cestovali společně se svým čtyřnohým miláčkem, pak budete muset prokázat, že zvíře netrpí na člověka přenosnou infekční nemocí. Očkování proti vzteklině není nutné u dovozu zvířat z oblastí nepostižených vzteklinou. Pokud je zvíře (byť i drobně) zraněno, je vždy vyžadováno odborné ošetření. Přísnější podmínky platí obecně pro ptáky a plazy. Další zvířata není možné do USA dovážet. Zákaz platí také pro rostliny a neupravená semena. Pokud k nim nemáte povolení, nelze je do země dovézt.

Rada závěrem

Pozor si dávejte také na svačiny zapomenuté v příručním zavazadle. V tom lepším případě se dočkáte pokárání od úředníka. Pokud však dovoz potravin zapřete, vystavujete se riziku pokuty, která může činit až 10 000 dolarů.

Autor: Vendula Vrablová So, 06/01/2019 - 12:35

Zájezdy

Metropole východu USA a Kanady

Z New Yorku do Montrealu

již od
55 990,-

Velká cesta velkou zemí

Napříč USA aneb od Pacifiku k Atlantiku

již od
83 990,-

Města a příroda západu USA

12 dní letecky - na skok do měst a národních parků západu

již od
51 990,-