Kráska z drsného Texasu: Most 360

Má internetové stránky jen s jeho fotkami, na cestovatelských portálech jeho návštěvu doporučují tisíce lidí a když se řekne „Austin“ mnoha lidem se jako první vybaví právě tento most. Je to ikona Texasu.
Pennybackerův most v Texasu
Jedna z největších turistických atrakcí celého Texasu.
Zdroj: bigstock.com

Letos v dubnu se most dostal do zpravodajství po celé Americe kvůli přestřelce mezi policisty a mužem ve vozu havarovaném poblíž slavného mostu. Muž incident nepřežil. Obvykle se ale nejznámější objekt Austinu dostává do médií spíše jako architektonická zajímavost.

Most se jmenuje po Percym Pennybackerovi, hlavním konstruktérovi mostů při stavbě texaských dálnic v první polovině dvacátého století. Pennybacker patřil k průkopníkům svařovaných mostních konstrukcí.

Pennybackerův most v Texasu z výšky

Z výšky je vidět, že most není nijak zvlášť dlouhý. O to je ale slavnější. V Texasu ho zná každý. Zdroj: bigstock.com

Místní mostu ovšem říkají spíše „360 Bridge“. Nachází se totiž na velmi známé cestě, Okruhu 360, dálnice vedoucí okolo Austinu.

Denně přes jeho povrch přejede přes 50 tisíc aut. V provozu je od roku 1982. Hned po dostavení začal sbírat různá ocenění, například v oboru designu amerických dálničních staveb, nebo inovace v architektuře Austinu. Za jednu z nejkrásnějších staveb města ho lidé považují dodnes.

Autor: Jan Švestka So, 08/24/2019 - 07:23

Zájezdy do této oblasti

Velké jižní dobrodružství

Velké jižní dobrodružství – Texas, Nové Mexiko, Arizona

již od
79 990,-