Tornáda v USA

Oblasti Ameriky, kde se tornáda vyskytují, se přezdívají tornádovou alejí resp. tornádový pás. To proto, že se většina z nich vyskytuje v povodí řeky Mississippi, dále pak na středozápadě a jihu. Tato trasa vytváří jakýsi pobřežní optický tornádový pás. Období, kde se tornáda objevují nejčastěji je statisticky duben a červen.
Tornáda v USA
Tornáda se vyskytují v bouřích téměř po celém světě, přičemž nejznámější oblastí pro svá tornáda je bezesporu Amerika.
Zdroj: Niccolò Ubalducci

Tornáda se vyskytují v bouřích téměř po celém světě, přičemž nejznámější oblastí pro svá tornáda je bezesporu Amerika. Amerika zároveň patří k místu s největším výskytem tornáda. V USA také pozorujeme největší tornáda.

Co je tornádo?

Tornádo je silně rotující vítr, který nabývá tvar chobotu až nálevky hustého dýmu. Ve skutečnosti je to vítr, který nabývá rychlosti přibližně 117-511hm/h a získává tím šedivý, ne-li černý odstín. Tornádo doprovází mrak nazývaný základna, bez kterého by tornádo nemohlo vzniknout. Tornádo kolem sebe vytváří prašný vír, jelikož se musí alespoň jednou za jeho výskyt dotknout země.

Tornáda vzniknou, jakmile se studený a prudký výškový vítr překříží s teplým přízemním větrem. Jejich střetem vznikne rotace vzduchu. V případě, že k tomuto střetu větrů dojde v bouřkovém oblaku, proudění vystupující z teplého bouřkového mraku zdvihne rotující vzduchový válec a vztyčí ho do vertikální polohy. Spojení vertikálního a otáčivého pohybu vytváří velmi široký sloup zvířeného vzduchu tj. mezocyklonu.

Tornáda rozdělujeme na 2 základní typy:

Supercela jedno z ničivějších typů tornád. Má vlastní a pouze jedinou konvektivní buňku. Supercely vznikají hlavně v tropických vedrech, vzniká tedy spojením velmi teplým větrem a studeným, většinou vlhkým a oceánským vzduchem. Supercela je doprovázeno elektrickými výboji, kroupami a velmi zataženou oblohou.

Nesupercelární je nejčastěji vyskytované, tvořené několika spíše slabšími tornády. Bouřka nesupercelární má několik bouřkových buněk, které nejčastěji nedokážou vytvořit jedno mohutné tornádo, ale více slabších. Trvání této bouře, nebývá přes hodinu.

Klasifikace tornád podle síly

Tornáda hodnotíme podle síly tornáda ve Fujitsově stupnici, označujeme ji značkou EF a přidáme příslušnou hodnotu. Hodnoty síly tornáda jsou známkovány od nejnižší hodnoty 0 až do 5, spolu se silou tornáda uvádíme rychlost tornáda v km/h.

F0 - do 117 km/h, při této rychlosti padají komíny a lámou se větve.
F1 - 117 až 180 km/h, slabší tornádo, jehož výskyt můžeme objevit i v ČR.
F2 - 180 až 252 km/h, tornádo dokáže vyvrátit vysoké předměty a z malých se stávají nebezpečně poletující předměty.
F3 - 252 až 332 km/h, odtrhává střechy a většina stromů je vyvrácena, jsou odmršťovány i těžká auta.
F4 - 332 až 418 km/h, velmi silný vír, jeho rychlostí ničí celé domy a může je i odnést.
F5 - 418 až 511 km/h, nejsilnější forma tornáda, která nechává poletovat nejtěžší předměty a odmršťuje je do vzdálenosti 100m, svou silou vytrhává stromy i s kořeny.

Oblasti častého výskytu tornád v USA

USA patří mezi místo největšího výskytu tornád. Asi největšího počtu ročně čítá jihovýchodní pobřeží USA, konkrétně států Texas, Louisiana, Mississippi a Florida. V této oblasti se vyskytuje až desítky tornád ročně a stávají se tak často vyhledávaným místem stopařů tornád.

Další oblasti USA, kde se tornáda vyskytují, jsou převážně ve středu USA. Nejvíce ve státě Oklahoma, severu Texasu a na rohu hranic Nebrasky, Colorada a Kansasu.

Oblasti nejsilnější – ne nejčetnějších tornád se v seznamu historických tornád nejčastěji vyskytuje Texas. Těsně za ním vede stát Missouri, který vede ve svém vysokém počtu tornád o síle F4.

Mapa tornád v USA

Tornáda v USA v letech 1950 - 1996 Zdroj:

Přehled ničivých tornád z nedávné historie USA

St. Louis, Missouri

Dne 29.10. 1927 udeřilo v St. Louis, Missouri nejničivější tornádo svého druhu. Tornádo typu F3 se při své síle zařadilo s neuvěřitelným počtem obětí 28 k poměru své velikosti. Jednalo se o neočekávané tornádo, které postihlo obytnou čtvrť v St. Louis.

Dne 27.3. 1896 zasáhlo stát St. Louis, Missouri tornádo Fujitsově stupnice F4. Tornádo patřilo do tzv. „outbreak“ tornád. „Outbreak“ tornáda je souhrnný název pro skupinu tornád, které propuknout ve stejné oblasti v určitých intervalech. Ale pouze jedno tornádo se zapsalo do katastrofických událostí. Vyžádalo si až 255 obětí na životě.

Tornádo tří států Ellington, Missouri, Princeton

Dne 18.3.1925 zasáhlo USA 1. největší tornádo v Americké historii. Tzv. tornádo Tří států (Tri-state tornádo) zasáhlo oblasti severovýchodní Ellington, Missouri a severozápad Princetonu, Indiana. Jedná se o nejdále putující tornádo na světě a do novin se zapsalo s počtem 695 mrtvých.

Northwood

Dne 26.8. 2007, se přehnalo obrovské tornádo typu F4 s jeho několika přívalovými výry skrz malé městečko Northwood, Frand Forks Country a Severní Dakotu. Poničeno bylo až neuvěřitelných 90% domů a zaznamenána pouze jedna oběť. Napáchané škody tornádem se odhadují na 50 miliónů dolarů.

Natchez

Dne 7.5. 1840 se zapsalo do dějin 2. největší tornádo USA, přesdívané Velké tornádo Natchez (The Great Natchez Tornado). Toto tornádo se mimo 317 obětí vyznačuje větším poměrem zabitých než zraněných. To vše způsobilo přítomnost lidí na plantážích, kde téměř neměli šanci se ukrýt.

Bezpečnostní pokyny při vzniku tornáda

Při zásahu tornáda se snažte schovat do uzavřené místnosti bytelných základů. Nedoporučujeme vyhledávat místa s okny, nestabilní obytná prostředí nebo lesy. V těchto místech je vysoká pravděpodobnost zranění plynoucí z létajících předmětů. Poletující nebezpečné předměty mají na svědomí největší počet úmrtí při zásahu tornáda. Snažte se jim vyvarovat v nejhorších případech i jen pouze stěnou nebo příkopu nebo jiných nerovností.

Pokud se nacházíte v autě, doporučujeme ujet z místa ohrožovaným tornádem. V případě špatné mobility rozhodně nezůstávejte v autě a radši vyhledejte zmíněná bezpečná místa. Pokud dodržíte základní pravidla cestujících do USA, nemusíte se obávat nějakého většího nebezpečí. V USA jsou pro tornáda provedené značné prevence a připravené „proti-tornádové kryty“.

Autor: admin Út, 03/27/2012 - 12:07

Zájezdy do této oblasti

Velké jižní dobrodružství

Velké jižní dobrodružství – Texas, Nové Mexiko, Arizona

již od
79 990,-

To nejlepší z východu USA

Z New Yorku na Floridu.

již od
56 990,-

Z Floridy do New Yorku

Podél Atlantiku jižanskými státy na Floridu

již od
63 990,-