Letní X Games se blíží. V Americe se budou metat salta

Města: 
Motorkáři testují stroje, skateboardisté ladí prkna, cyklisté promazávají řetězy. V Americe se schyluje k velkému sportovnímu svátku, k legendárním X Games. Ve dnech 5. – 8. června se uskuteční jubilejní 20. ročník letních her extrémních sportů. Poprvé v texaském Austinu.
Surfařka na Havaji
Na X Games jezdí také jednoruká surfařka Bethany Hamiltonová. Svého oblíbeného sportu se nevzdala ani poté, co jí při tréninku žralok ukousl levou ruku.
Zdroj: Noah Hamilton (licence Public Domain Image)

Letní X Games se od své zimní odnože trochu liší tím, že žádná z jejich disciplin rozhodně nepatří na program olympijských her. Zatímco tedy naše snowboardistky letos měly v krátkém sledu dva vrcholy sezony za sebou, na začátku června přijdou nejzásadnější závody pro drtivou většinu zúčastněných. Není tedy divu, že se na těchto hrách diváci dočkají přepisování dějin sportu.

Často se to děje v mladém Freestyle motokrosu. Poprvé se jezdci provádějící bláznivé triky na skokanských rampách pustili do bojů na extrémních hrách roku 1999 a nevyhrál nikdo jiný než legenda tohoto sportu Travis Patstrana.

Podívejte se na aktuální oficiální představení her:

Triky na motorce

Extrémní triky na dvou kolech, to je vlajková loď, pardon, vlajková motorka letních X Games. Zdroj: Jnlin (Flickr, licence CC BY-SA 3.0)

X Games v Americe: Tony Hawk létá jako jestřáb

Neuvěřitelné kousky na pomezí fyzických možností (a leckdo by také řekl, že i na hranici duševního zdraví) předvádějí i skateboardisté. Letos se utkají v U-rampě, na big airu, hodnotit se jim budou i jízdy v parku a na pouličních překážkách. Kdysi tu Tony Hawk jako první na světě předvedl při výskoku z rampy otočku o 900°, otočil se dvaapůlkrát, dopadl na druhou stranu, než z jaké se odrážel a z dopadu odjel. Tento trik patří k těm úplně nejsložitějším a nejnebezpečnějším v tomto sportu.

Hawkův počin se ještě pokoušel trumfnout Shaun White, ale trojitou otočku o 1080 stupňů nedotáhl a upadl. Možná vám jeho jméno něco říká. Vedle toho, že dvakrát vyhrál X Games na rampě na skateboardu, slavil také třináct vítězství na zimních extrémních hrách na snowboardu a dvakrát se dokonce stal olympijským vítězem.

X Games, ovšem zimní, můžete zhlédnout na tomto videu:

Jak vypadá historie X Games

Vše začalo roku 1995 v Newportu na Rhode Islandu. Nečekejte ale žádný dojemný příběh o partě nadšenců, kteří za vlastní peníze začali ze skromných poměrů postupně budovat uznávanou akci. Již od začátku šlo o tvrdý byznys. Ujala se ho televizní stanice ESPN a hned první rok přilákala 500 tisíc diváků do ochozů a velký počet k televizním obrazovkám. Úspěch to byl veliký.

Hry se ne několik let zabydleli v Kalifornii, v poslední době se konaly téměř výhradně v Los Angeles. V roce 2013 ESPN rozšířila akci o lokální X Games v Barceloně, Mnichově a v brazilském Foz de Iguacu. Zároveň s tím ale prudce klesla návštěvnost v Kalifornii, takže se stanice rozhodla přesunout podnik do texaského Austinu. Právě tam se letos uskuteční poprvé.

Sportovní tematikou se, když přimhouříme jedno oko, zabývá také článek Svlékněte si dresy! Blíží se olympiáda nudistů v Michiganu

Kdo se zajímá o sport v USA, má při X Games jedinečnou příležitost poznat jednu z největších a nejsledovanějších akcí v Americe. Mezi neolympijskými sporty těžko najdeme něco podobného, co přitahuje pozornost lidí z celé zeměkoule.


Google+ profil autora

Autor: Jan Švestka Po, 05/12/2014 - 11:51
Tagy: 

Zájezdy do této oblasti

To nejlepší z USA

20 dní letecky - z New Yorku do Kalifornie

již od
80 490,-

Města a příroda západu USA

12 dní letecky - na skok do měst a národních parků západu

již od
51 990,-