Proč jsou do Mount Rushmore vytesáni tihle čtyři prezidenti?

Nikoho z vedení ústředního výboru strany naštěstí nenapadlo nechat do Sněžky vytesat Gottwalda, Zápotockého, Novotného a Husáka, ale Amerika obličeje svých velkých státníků v hoře Rushmore má. Z jakého důvodu ale právě Washington, Jefferson, Lincoln a T.Roosevelt?
Portréty prezidentů na Mount Rushmore v Jižní Dakotě
Zleva George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt, Abraham Lincoln.
Zdroj: Werner22Brigitte (licence Public Domain Image)

Osmnáct metrů vysokou hlavu má málokdo. Kamenní prezidenti v hoře Rushmore v Black Hills se tím pochlubit mohou. Však také jejich tesání plně zaměstnalo čtyři stovky dělníků pracujících na monumentu v letech 1927 – 1941. O vzniku této dominanty amerického severu jsme ale už podrobněji psali v článku Black Hills: Šlágr Amerického středozápadu. Nebudeme se opakovat a raději osvětlíme důvody výběru čtyř výrazných postav prvních 130 let USA.

Proč zrovna tihle čtyři?

Proč se do nejužšího výběru dostali právě tihle čtyři muži a chybí třeba Woodrow Wilson nebo generál Grant, který dovedl vojsko Unie k vítězství v občanské válce? Pokusili jsme se shrnout důvody, proč ten a onen prezident dostal do skály vytesaného dvojníka.

George Washington – tohle jméno asi osvětlíme jen pro členy případného výsadku z vedlejší galaxie, na naší planetě ho zná snad každý. Jedná se o vůbec prvního prezidenta Spojených států amerických. Vedl osadníky v bojích za nezávislost a zasloužil se o zformování americké demokracie.

Thomas Jefferson – hlavní autor americké ústavy, velmi vzdělaný muž a po několik desítek let významný člen Americké filozofické společnosti. Čtyři roky také zastával na velmi důležitý post ministra pro Francii. Patří k největším postavám americké historie. Úřad jeho viceprezidenta zastával muž jménem George Clinton, jehož ovšem nepojí žádné příbuzenské pouto s pozdějším prezidentem Billem Clintonem.

Abraham Lincoln – osm prezidentů před ním nevydrželo více než jedno funkční období, tři dokonce v jeho průběhu úřadu zemřeli. To se rukou atentátníka stalo i Lincolnovi. První z dlouhé řady čistě republikánských vůdců Ameriky proslul jako skvělý řečník a muž, který držel zemi pohromadě během občanské války. Za své pevné názory zaplatil životem.

Theodore Roosevelt – pokud se někdo diví, proč zrovna tito čtyři, pozastavuje se především u tohoto jména. Ve světě totiž není T. Roosevelt tak slavný jako předchozí trojice. Ovšem neprávem. Během dvou funkčních období 26. prezidenta USA zaznamenala země prudký ekonomický růst, došlo k významnému posílení práv dělníků a díky Rooseveltovým vyjednávacím schopnostem se podařilo dojednat vše okolo vybudování Panamského průplavu.

Mimochodem, s pozdějším prezidentem Franklinem Delano Rooseveltem ho pojilo velmi vzdálené pokrevní pouto. Pánové byli bratranci z pátého kolena. Se slavným klanem Rooseveltů pojí příbuzenský vztah také dřívější prezidenty Martina van Burena a Zacheryho Taylora.

Symbol Ameriky: Mount Rushmore

Jen pro pořádek, kdo by se chtěl podívat na vysochané velikány zblízka, musí do státu Jižní Dakota. To je ta zajímavější Dakota, jak zaznělo v jednom dialogu ze seriálu Simpsonovi. Jde sice o komediální seriál, ale Severní Dakota ani ve skutečnosti rozhodně nepatří mezi turistické hity USA. Ale zpátky na jih k Mount Rushmore. Tu najdeme v pohoří Black Hills a dostat se k ní dá poměrně snadno od mezinárodního letiště v Sioux Falls, největšího ve státě, a to po silnici číslo 90. Můžete také online sledovat aktuální počasí v okolí Mount Rushmore nebo si třeba při zájezdu po USA dát zastávku u kamenných prezidentů nebo u nedaleké historické vesničky Deadwood.



Google+ profil autorky 

Autor: Lucie Štěrbová Út, 04/22/2014 - 13:24

Zájezdy do této oblasti

Velká cesta velkou zemí

Napříč USA aneb od Pacifiku k Atlantiku

již od
83 990,-