Ruská Amerika a pohodlní medvědi na Aljašce

Ledovce tají. Bez ohledu na teorie popíračů globálního oteplování nám ledovce mizí. Na Aljašce jich je naštěstí pořád dost. Ovšem už i tady místním tání ztěžuje život. Pojďme si projít jihovýchodní část nejstudenějšího státu USA, dokud ještě neztratila svůj půvab.
Aljaška plavby
Plavba kolem Aljašky už dnes není otázkou života a smrti, na velkých lodích zažijete dokonce spoustu luxusu.
Zdroj: ESO travel

Jihovýchodní oblast bývala výchozím bodem pro zlatokopy putující za štěstím na Aljašku. Zlatou horečku vystřídala cestovatelská a lidé už sem nejezdí s krumpáči, ale s fotoaparáty. Vždyť zachytit krásy zdejší přírody leckoho potěší víc než valoun zlata.

Tuto oblast je nejlepší pozorovat z hladiny moře. Máme báječný výhled na ledovcové útvary na pobřeží, zároveň s tím můžeme pozorovat kolonie různých živočichů na otevřené vodě. Často se dá spatřit i medvěd na lovu. Lov je ale většinou silné slovo. Chlupáči se naučili odkrývat kameny u pobřeží, pod nimiž se ukrývají drobné slizovité ryby. Rychlých výpadů do vody se od nich většinou nedočkáme. Vzhledem ke snadné dostupnosti kořisti je potkáme u moře často.

Aljaška 2

Na lososech a dalších rybách aljašských řek si rádi pochutnávají medvědi hnědí a medvědi grizzly. Dopřejte si chuť čerstvých ryb z místních říček a pobřežních vod i vy! Oproti medvědům to máte mnohem snažší. Zdroj: ESO travel

Největší nerostné bohatství? Dolary!

Medvědi tu dříve strašili zlatokopy. Ti začínali své pouti v městečku Skagway. To kdysi díky rostoucímu počtu nových přistěhovalců vyrostlo během několika málo let na více než desetitisícové město. Poté, co zlatá horečka pominula, stala se ze Skagway malá osada s hrstkou obyvatel.

Dnes už necelá tisícovka místních zase rýžuje, teď však dolary z turistického ruchu. Za rok se tu ukáže téměř milion turistů. Městečko díky své poloze a bohaté historii totiž představuje ideální výchozí bod pro plavby po pobřeží Aljašky.

O tom, jestli v nedalekých horách ještě přece jenom nezůstal nějaký ten zbloudilý valoun, se můžeme přesvědčit při výletu historickou železnicí. Takže krumpáč do batohu a jedeme!

Aljaška 3

Zlatá horečka neskončila. Zlatonosné řeky na Aljašce ještě nevydaly všechno své bohatství. Profesionální hledače cenných kovů ale dnes vystřídali turisté. Zdroj: ESO travel

Co všechno můžete vidět, pokud se odhodláte podniknout cestu lodí podél jihovýchodního pobřeží Aljašky? A kdy se dá taková cesta prostřednictvím cestovní kanceláře podniknout? Podívejte se zde.

Rusové žijí americký sen

Vyrazili byste rádi do Ameriky, ale neumíte anglicky, protože ve škole jste se učili jen rusky? Žádný problém. Na největším ostrově u zdejšího pobřeží se rozkládá Sitka, město ruské komunity. Východ Ruska je od Aljašky opravdu jen co by Ivan z pohádky Mrazík loupežnickým kyjem dohodil, takže se nelze divit, že se zde naši východoslovanští bratři roku 1799 usadili.

Kdo dává před hamburgery přednost pirohům a boršči, měl by se v Sitce zastavit. Architektura kostela svatého Michala působí na Aljašce velmi osvěžujícím dojmem.

Aljaška 4

Aljaška - na území, kde na ploše dvaadvacetkrát větší než je rozloha České republiky žije asi tolik lidí jako v Brně a Ostravě dohromady. Zdroj: ESO travel

Z aljašského Kolína do míst, kde neznají kriminalitu

Juneau jako hlavní město jednoho z amerických států na první pohled nevypadá. Vždyť v něm také žije pouze dvaatřicet tisíc lidí, tedy přibližně tolik jako v Kolíně. Ne každému vyhovuje život v těžkých podmínkách nejsevernějšího státu USA, ovšem velké lákadlo tu představuje okolní prostředí. Vyjdeme-li z Juneau na krátký výlet, narazíme po chvíli na les Tongass National Forest. Ten patří do pásu Great Bear Rainforest, tedy kanadských a aljašských lesů, v nichž mají svůj domov medvědi.

O něco jižněji od Juneau (přibližně 70 kilometrů) se tyčí South Sawyer a North Sawyer, dva ohromné výběžky ledového Tracy Arm Fjordu. Vypadají jako němí strážci aljašského klidu a místní komunity zahrnující jeleny, medvědy, tuleně nebo horské kozy.

Aljaška 5

Zastavit loď na moři a projít se kolem ní? Na Aljašce žádný problém. Zdroj: WordRidden (Flickr.com)

Na úplném severním kraji oblasti najdeme další skvost. Rozlehlý a téměř neobydlený Národní park Glacier Bay. Tady bydlí jen několik rodin v osadě Gustavus. Všichni se tu dobře znají, lidé tu domy nezamykají, krást v této zapomenuté krajině chodí maximálně medvědi. O tomto nedotčeném koutě se ale brzy dozvíte více v samostatném článku.

Plánujete vyrazit na studium v zahraničí? V únoru začne náš seriál článků, které poskytnou spoustu potřebných informací o vysokých školách v Americe. S učením Vám ale bohužel nepomůžeme.

Autor: Jan Švestka Po, 01/28/2013 - 12:53

Zájezdy do této oblasti

Dobrodružství Aljašky a Yukonu

Města zrozená ze zlaté horečky, příroda, zvířata, ledovce a velehory.

již od
98 490,-