Studium v USA (3. část): jak na to?

Už víme, kam se vydat za nejpočetnější skupinou českých studentů, také které univerzity v USA mají nejlepší sportovní programy. Zatím jsme si ale neshrnuli to nejdůležitější, tedy co je vlastně potřeba zařídit a vzít v potaz, když se chceme vydat za studiem do Ameriky. Bez haldy dokumentů a formulářů se totiž bohužel nikam nedostaneme.
Vyhazování čepic
Všechno naštvání nahromaděné během hodin strávených v knihovně místo na večírku se pro úspěšné absolventy nahrne do energického mrštění čepice vysoko nad hlavu.
Zdroj: Rich Tea (geograph.co.uk)

Takže pěkně od začátku: začínáme uvažovat o možnosti studovat v zahraničí, konkrétně v Americe. Co musíme vědět a zařídit?

Studium v USA se vás netýká? Podívejte se na tematicky odlišné články:

První fáze: výběr školy

Určete si své priority. Co od školy očekáváte? Co byste jejím absolvováním chtěli získat? Jaké požadavky mají školy pro uchazeče? Nezapomeňte také vzít do úvahy své možnosti. Nemyslíme tím jen studijní předpoklady v angličtině nebo v daném oboru, ale především ty finanční. Studium v zámoří totiž není zrovna levná záležitost. „Bez stipendia bych to finančně nezvládl,“ říká Lukáš Maršoun, úspěšný absolvent univerzity v Auburn. Rozhovor s ním vám přineseme v jednom z následujících dílů seriálu.

Druhá fáze: vyřizování náležitostí

Kontaktujte školy, složte všechny požadované jazykové a jiné zkoušky, napište motivační dopisy, sežeňte si doporučení, zkrátka zařiďte vše, co po vás školy chtějí. Hlídejte si u všeho termínové deadlines. Blíže ve velmi pěkném popisu souslednosti kroků při zařizování studia v USA najdete ZDE.

Třetí fáze: zařizování potřebného pro odlet a pobyt

Potvrďte školám váš zájem či nezájem na ně nastoupit, pokuste se získat stipendium, vyřiďte si vízum, letenku, pojištění. Zjistěte si co nejvíce informací o okolí nového přechodného bydliště: nejbližší lékař, supermarket a další věci nutné pro každodenní život. Pak už si sbalte kufry.

Nečetli jste první dvě části seriálu? Podívejte se na ně:

Autor: Jan Švestka Po, 02/25/2013 - 10:39

Zájezdy

Vzhůru do Yellowstonu

Národní parky severozápadu USA.

již od
66 990 ,-

To nejlepší z východu USA

Z New Yorku na Floridu.

již od
56 990,-

New York, New York

Navštivte New York, nefalšovaný středobod amerického snu.

již od
26 990,-