Zažijte přestřelku uprostřed divokého Kansasu

Projektyly z pistolí sviští nad sudy se střelným prachem, na chodníku před saloonem pózují dámy lehčích mravů, oknem sem tam proletí láhev whisky, zkrátka v tomto článku se octnete přímo na Divokém západě. Tohle už můžete zažít jen v článku nebo v kině, na vlastní kůži se už nic podobného nedá zakusit. Anebo ano?
Indián
Holohlaví mohou být úplně v klidu, ale ani vlasatci se v muzeu nemusí bát. Tihle indiáni spíše pobaví než skalpují.
Zdroj: Derek Bridges (Wikimedia Commons)

Čím je pro turisty zajímavý stát Kansas? Městem Kansas City? To bohužel leží těsně za hranicemi v sousedním Missouri. Velkými dobytkářskými trhy a rodei? To je v této oblasti USA celkem běžné. Že tudy vede slavná silnice Route 66? Ale jen v rohu státu v úseku dlouhém dvacet kilometrů a pak zase mizí jinam. Mnohem větším tahákem je pro návštěvníky slavná pistolnická minulost státu. V Kansasu na ni nezapomněli, takže si v Dodge City můžeme projít Boot Hill Museum.

V prostorech Boot Hill Museum sviští

Jde o areál domů postavených ve stylu architektury Divokého západu. V tomto prostoru najdeme asi šedesát tisíc různých historických předmětů, fotografií a dokumentů v unikátním „městě ve městě“. Kouzelné Boot Hill Museum v okolní zástavbě nemáte šanci přehlédnout.

Přehlédnout se nedá nejen kvůli domům jako by vypadlých ze starých časů, ale i kvůli podivným lidem, kteří pobíhají poblíž návštěvníků, nadávají a vyhrožují si a nakonec po sobě začnou i střílet. Bát se však nemusíte, pálí slepými. Jsou to zaměstnanci muzea, kteří se snaží přiblížit vypjaté momenty dávných dob dnešním turistům.

Boot Hill Museum

Parkoviště pro koně u muzea nemají, jinak ale má Boot Hill Museum vše jako tenkrát na západě. Zdroj: Lithistman (Wikimedia Commons)

Ti, kdo zemřeli v botách

Vedle přestřelky se v areálu dá spatřit třeba kostel, kam se pistolníci chodili po krvavých masakrech pomodlit, lokál s průměrným pianistou, na něhož by hosté podle omluvné tabulky neměli střílet, protože hraje nejlépe, jak sám umí.

Dále se v Boot Hill Museu lze podívat na atrakci, která dala celému místu název, tedy Boot Hill. Tento název označuje po celé Americe hřbitovní vršky. A proč se pohřebiště jmenují po botách (boots)? K častým klientům hrobařů totiž patřili neúspěšní pistolníci, kteří zemřeli v botách, tedy ne přirozenou smrtí naboso v posteli.

Šerifoval tu nejslavnější pistolník

Proč sídlí muzeum zrovna v Dodge City? Město patřilo v nově osídlených lokalitách k největším, podnikatelé tu zřídili mnoho heren, což s sebou přineslo hodně lidí a také kriminálních živlů. Jejich střety s muži zákona tedy nepatřily ve městě k neočekávaným událostem.

Působili tu i slavní střelci amerického západu. Vedle Billa Mastersona zmíníme Wyatta Earpa, proslulého šerifa, který stál na těch správných stranách (na straně mužů zákona a na straně přeživších) v legendární přestřelce u O.K. Coralu v Tombstone. Během této kansaské štace se naplno projevila Earpova rozporuplná povaha. Jako asistent šerifa podle dobových novin dostal pokutu za napadení prostitutky, jednu její kolegyni si potom v Dodge City vzal. Jakožto zdatný gambler si také už ve funkci šerifa udělal výlet do kasin v okolních státech.

Přečtěte si další články z USA:

V Dodge City mají opravdu velké větry

Dodge City je považováno za největrnější město světa. Průměrně tu vane „větřík“ o síle 6,25 m/s. Atletům se výkony do statistik počítají při maximální podpoře větru 2 m/s, třímetrový vítr v zádech už je hodně znát. Pokud by v Dodge City někdy běžel bývalý světový rekordman Maurice Greene přezdívaný „dělová koule z Kansasu“ a do zad se mu opřel typický zdejší uragán, výslednému času by se asi divil i Usain Bolt.

Kansas City

České Budějovice najdeme v Čechách, Moravské Budějovice na Moravě, ale Kansas City v Kansasu opravdu není. Zdroj: Chavex (Public Domain Image)

A kdy se vlastně dá tenhle kus města oslavující časy, kdy dožít se čtyřicítky byl pro pistolníka malý zázrak, ale vzrušení a nebezpečí se pomalu dalo krájet? Za poplatek deseti dolarů (pro čtyř a vícečlennou rodinu pětatřiceti) celý týden od 9 do 17 hodin, v neděli jen od 13 odpoledne. Pokud byste tento divoký kout Kansasu chtěli navštívit, podívejte se na oficiální stránky, co všechno pro návštěvníky Boot Hill museum aktuálně chystá.

Abychom vás neochudili o další méně známá fakta o Kansasu, tady předkládáme pár z nich:

  • Znáte hlavní město světa? Divíte se správně, nic takového neexistuje. Ale hlavní město světa pšenice, to už je jiná. Zemědělci za ně považují Sumner County.
  • Jeden z největších fastfoodových řetězců světa Pizza Hut otevřel svůj úplně první obchod ve Wichitě.
  • Na Kansas State University na fakultě veterinární medicíny leží koně při chirurgických zákrocích na vodních postelích.
  • Na stejné škole roku 1905 objevili helium. Tamní profesoři byli ovšem pěkní suchaři. Nevdechovali ho kvůli efektu legračního hlasu.
  • Servírovat zmrzlinu na višňovém koláči považovali kdysi zákonodárci Kansasu za tak společensky nebezpečné, že to zakázali. Toto nařízení už nyní neplatí.
  • Více hovězího dobytka než v Kansasu se v celé zemi chová už jen v Texasu.
  • Co se stane, když si vezmete mapu USA, kalkulačku, pravítko, kružítko, úhloměr a dalších 7 nezbytných pomůcek pro určení geografického středu Spojených států amerických? Zásadní čáry se vám protnou v Kansasu, přesněji v třítisícovém Smith County, rodišti jednoho majora z Občanské války a ještě slavného… no, vlastně nikoho. Je tam ovšem přesný střed USA a to se počítá.
  • Znáte leteckou firmu Cessna? Na trhu s menšími letadly ji lze považovat za jedničku. Vězte, že stroje pochází z Wichity, největšího města státu.
Autor: admin Po, 09/16/2013 - 10:07