275 milionů let starý Capitol Reef hraje všemi barvami

Utah láká turisty na nejedno místečko. Pokud se šťastnou či nešťastnou náhodou ocitnete v poněkud monotónní pouštní oblasti Green River v jižní části centrálního Utahu, buďte si jisti, že se vám do cesty co nevidět „připlete“ jedna pestrobarevná nádhera. Půjde o národní park Capitol Reef.
Hickmanův oblouk v Národním parku Capitol Reef
Hickmanův most je ikonou celého národního parku.
Zdroj: bigstock.com

Národní park „úzký a protáhlý“, tak by se mu mohlo přezdívat. Jeho tvar je skutečně netradiční – je úzký, ale na délku (od severu k jihu) měří 160 km. Zaujímá tak 979 km2, a kdo ho spatří, nikdy na něj nezapomene. Nejenže získal název díky podobnosti jednoho útvaru washingtonskému Capitolu, ale také jeho zdejší skály hrají takřka všemi barvami. Tedy respektive všemi odstíny barvy purpurové, červené a oranžové.

Poušť a pískovec, kam se podíváte

Národní park Capitol Reef tvoří oněch zmiňovaných 160 km dlouhá stěna Waterpocket Fold, kterou na území parku doprovázejí nejrůznější pískovcové útvary, věžičky, útesy... A koneckonců údolí a poušť. Za krásné a ostře vyřezané tvary vděčí tato oblast řece Fremont River.  Jejich stáří je různé, věk celého Capitol Reef se odhaduje na 275 milionů let.

Giffordova farma v Capitol Reef

Giffordova farma pod vysokou skálou - jedno z nejslavnějších míst Capitol Reef. Zdroj: bigstock.com

Oblouk a "ementál" – to nejzajímavější z parku

Co by vám při návštěvě národního parku rozhodně nemělo uniknout? K těm nejzajímavějším útvarům patří třeba Cassidy Arch, oblouk pojmenovaný po známém lupiči Butchi Cassidym, který se v této oblasti údajně ukrýval, dále pak Ementál z pískovce, což jsou útvary s dírami zadržující vodu, Navajo Formation, bílá formace, po níž byl pojmenován celý park, protože připomíná Capitol ve Washingtonu, Moenkopi Formation, červenohnědé útvary vysoké i 290 m. A samozřejmě další. 

Kromě útvarů zde můžete spatřit nemálo druhů zvířat, například leguány, ropuchy skvrnité, ještěrky, zajíce a králíky, netopýry, lišky a spoustu dalších. Ani o rostliny tu není tak úplně nouze – je zde skoro 900 druhů. Ze stromů si tu můžete všimnout třeba borovice coloradské, topolu fremontského a jiných. 

Pěšky i autem. Obojí je možné

Chcete-li si užít všechnu tu krásu kolem dosyta, neváhejte a vydejte se na některou ze zdejších 15 turistických tras, které se od sebe liší délkou a náročností. Nejkratší trasa měří asi 200 m, nejdelší 7,6 km. Tou zřejmě nejoblíbenější je Sunset Point, z níž je neskutečně krásný pohled na západ slunce, a Hickman Bridge vedoucí po přírodním mostu, který je 37 m vysoký a 40 m dlouhý.

Cesta k Hickmanovu oblouku

Takto úžasnou fotku pořídíte po cestě k Hickmanovu oblouku. Zdroj: bigstock.com

Do parku se můžete dostat i autem, ale mějte na paměti, že ve voze s nižším podvozkem byste mohli mít komplikace. V půjčovně si raději zamluvte 4x4, silnice v parku nejsou zpevněné. 

Pár praktických informací, které se vám budou hodit

Pokud máte o návštěvu Capitol Reefu vážný zájem, určitě nepohrdnete praktickými informacemi. Začněme tím, že v parku nejezdí žádné rozvážkové autobusy a ani cesta hromadnou dopravou k samotnému vstupu do parku není možná. Půjčení auta vás tedy nemine a na parkovišti u návštěvnického centra taky příliš nepostojí.

Přespat můžete klidně v parku, najdete tu místo zvané Fruita Campground s více než 70 stanovacími místy, na nichž najdete ohniště a stůl, dále je tu klasické sociální zařízení a zdroj pitné vody. V těsné blízkosti spatříte nádherné sady, které mají svůj původ už v 18. století.

A jak je to s cenami? Posádka jednoho vozu či motorky platí 10 dolarů, pěší a cyklisti platí 7 dolarů. Pokud máte v plánu navštívit víc národních parků, kupte si pas America the Beautiful za 80 dolarů, díky němuž se pak dostanete do všech národních parků ve Spojených státech bez placení jakéhokoli dalšího vstupného. Přímo v parku si pak můžete v tamních sadech klidně i natrhat ovoce, ovšem za poplatek.

Autor: Petra Malá St, 05/03/2017 - 20:17

Zájezdy do této oblasti

Velká cesta velkou zemí

Napříč USA aneb od Pacifiku k Atlantiku

již od
83 990,-

Americký západ - zlatý okruh

16 dní letecky - města v záři slunce a přírodní divy USA

již od
63 490,-

Zemí kaňonů a puebel

Skalisté hory a přírodní klenoty středozápadu USA.

již od
66 990 ,-