Národní park Arches: v zajetí oblouků

Dva tisíce kamenných oblouků - to je více než kdekoli jinde na světě zdobí náhorní poušť národního parku Arches jen dvacet kilometrů severně od Moabu.
Národní park Arches
Dva tisíce kamenných oblouků - to je více než kdekoli jinde na světě zdobí náhorní poušť národního parku Arches jen dvacet kilometrů severně od Moabu.
Zdroj: John Fowler

Mezi nimi jsou opravdoví obři: protáhlý Landscape Arch úplně na severu rezervace je s 91 metry délky asi vůbec největší přírodní most na celé planetě. A kouzelný Delicate Arch se dokonce prosadil coby symbol Utahu na státní poznávací značku. Za těmito krásnými formacemi rudého a zlatého pískovce stojí miliony let eroze, která z původně jednolitého skalního podloží vyřezala kamenné klenby. Tento zdlouhavý proces je dopodrobna vysvětlen v informačním středisku úplně na začátku rezervace.

Čtyřicet kilometrů asfaltové vozovky pokrývá prakticky všechny podstatné půvaby parku. Pouze k odloučenému oblouku Tower Arch v pahorcích Klondike Bluffs na severozápadě je potřeba dojet terénním vozem. V prvním úseku po zdolání namáhavého stoupání si po levé straně všimneme uskupení tří skalisek Three Gossips – Tři klevetnice. Stojí hned před mohutným pískovcovým masivem Courthouse Tower. Je tak veliký, že vykrývá celý viditelný prostor na západě. Po čtvrthodince přijde další nepřehlédnutelný bod Balanced Rock – kuželovitý podstavec s balvanem naraženým na své špičce. K oblasti The Window Section je to odtud jen čtyři kilometry. Zde se nalézá největší počet oblouků v celé rezervaci. Double Arch, North nebo South Window vytvářejí elegantní okna s průhledy do okolí.

Jejich kamenné rámy rádi okupují turisté a loví památeční fotografie do rodinných alb. Největší atrakce rezervace, čarokrásný Delicate Arch, stojí na skalním převisu u ranče Wolfe Ranch. Vede k němu pětikilometrová stezka proložená krátkým, ale strmým stoupáním. Ďáblova zahrada – Devils Garden se nalézá v severním cípu rezervace. Pěšinka Devils Garden Trailhead probíhá štěrbinou mezi stěnami skal a po kilometru míjí mamutí oblouk Landscape Arch. Kdo by chtěl ještě dál k obloukům Doubles Arch, Primitive Arch a Dark Arch musí počítat s namáhavým terénem a místy i šplháním – nebo přinejmenším chůzí po čtyřech. V chytlavém prostředí Ďáblovy zahrady najdeme mezi skálami také kemp. V létě bývá obsazen už brzy zrána a rezervovat nejde. (www.nps.gov/arch; Visitor Center – denně: 7:30-18:30, zima 8:00-16:30 hod, vstupné: $10/vůz, Park Pass lze uplatnit, kemp: Devils Garden Camp, cena: $15/stan, zima $7/stan)

Autor: admin So, 12/10/2011 - 17:04

Zájezdy do této oblasti

Velká cesta velkou zemí

Napříč USA aneb od Pacifiku k Atlantiku

již od
83 990,-

Americký západ - zlatý okruh

16 dní letecky - města v záři slunce a přírodní divy USA

již od
63 490,-

Zemí kaňonů a puebel

Skalisté hory a přírodní klenoty středozápadu USA.

již od
66 990 ,-