Cestou bílých osadníků

Dvojměstí St. Paul/Minneapolis se nachází na soutoku řek Minnesota a Mississippi. Dříve obyčejná provinční města se postupem času přeměnila na metropole. Uchovávají v sobě historické a mnohdy velice zajímavé stavby, jako je State Capitol – obrovitá mramorová stavba a Fort Sneelling, postavená roku 1825. V letních měsících, kdy je příval turistů největší, se tu předvádí typický americký život starých pionýrů ze začátku 19. století.
Minneapolis
Dvojměstí St. Paul/Minneapolis se nachází na soutoku řek Minnesota a Mississippi. Dříve obyčejná provinční města se postupem času přeměnila na metropole.
Zdroj: IrishFireside

St. Paul/Minneapolis

Dvojměstí St. Paul/Minneapolis se nachází na soutoku řek Minnesota a Mississippi. Dříve obyčejná provinční města se postupem času přeměnila na metropole. Uchovávají v sobě historické a mnohdy velice zajímavé stavby, jako je State Capitol – obrovitá mramorová stavba a Fort Sneelling, postavená roku 1825. V letních měsících, kdy je příval turistů největší, se tu předvádí typický americký život starých pionýrů ze začátku 19. století.

V Minneapolis bychom našli vůbec jednu z prvních pěších zón (zóna vyhrazená pouze pro chodce) ve Spojených státech. Projít se po Nicollet Mall je potěšením pro každého návštěvníka. Pokud byste sem zavítali v deštivých a bouřlivých dnech zimních dnech, kdy teplota hluboce klesá a nárazy vichru jsou k nevydržení, můžete se schovat v Skyways. Jsou to vlastně skleněné roury, jež spojují všechny důležité objekty – kanceláře, mrakodrapy.

Město se pyšní ale i množstvím muzeí. Mezi nejproslulejší se řadí Walter Art Center, jež využívá tříhektarový zahradní areál, kde se na vás budou usmívat sochy všemožných tvarů a velikostí.

Za hranicemi dvojměstí je Minnesota stále zaostalým agrárním státem, kterým pohrdá většina Američanů žijících v bohatších proslulejších městech. Přitom se tu vypěstuje obrovské množství cukrové řepy, kukuřice, sójových bobů a pšenice.

Státu Minnesota se také jinak říká „Země 10 000 jezer“. Skutečnost vypovídá asi o 12 000. nejlepší místa na koupání jsou kolem plošiny Mankato, kde můžete i rybařit. Množství příležitostí a vodního vyžití je ideální pro vodní nadšence, kteří se nebojí vyjet za město a pustit se tak trochu do „divočiny“ jezerních plošin.

Badlands

Bizarní, ale přesto nádherné vypínají se k nebi hnědočervené skalní útvary Badlands National Park nacházející se jižně od dálnice Interstate 90. Národní park se rozkládá na území 1093 čtverečních kilometrů. Eroze a vnější činitelé se tu zakousli do skalisek a vytvořili tak něco, nač srdce cestovatele zaplesá. Při východu a západu slunce, kdy se paprsky dotýkají skalních stěn, hrají skaliska všemi barvami. Barevné a duhové odstíny, jemně tónované teplé barvy, až po ohnivě červené jazyky proměňují skaliska ve fantastické útvary, které vás uchvátí svojí nápaditostí a krásou.

Měsíční krajina kam až oko dohlédne. Proto této zemi staří Siouxové přezdívali „špatná země“. Pro ně byla nehostinná a nepřístupná. Nedalo se na ní žít. Dnes si ji můžeme klidným okem prohlédnout z automobilu po množství vyhlídkových tras, které se tu táhnou. Na 50km je rozeseto 9 vyhlídkových bodů, ze kterých můžete zhlédnout všechno podstatné, co vám Badlands nabízí.

I přes divokost a nepřístupnost Badlands tu žije množství vzácných živočichů, zejména orli a bizoni. Ti, kteří jsou dětmi štěstěny, mohou zahlédnout i největší stádo bizonů pasoucí se na západním konci Sage Creek Rim Road. Pro nadšené, ale především tělesně zdatné turistu je tu připraveno množství tras procházející samotnou divočinou: Saddle Pass Trail, Castle Trail, Sage Creek Basin Wilderness Area...

Mount Rushmore

Po silnicích 385 a 16 se dostaneme na sever k památníku Crazy Horse Momorial, který je ještě z větší části nedokončený a vypíná se do výše 170m za Custerem. Památník se začal budovat na žádost Siouxů, kteří roku 1947 požádali sochaře Korczaka Ciolkowského, zda-li by jim nevytesal sochu jejich velkého náčelníka. Socha měla sloužit pro památku toho, jenž se tolik zasloužil o blaho jejich kmene a pro nastupující generace. Jako odkaz dávných věků se měla tyčit k nebesům jako monument dávno zašlé slávy kdysi mocného kmene Siouxů. Roku 1982 sochař zemřel, ale v díle stále pokračuje jeho rodina, která se zhostila posvátného úkolu.

Mt. Rushmore Nationa Memorial – tento monumentální památník uprostřed pustiny, kde na vás ze žulového skaliska budou shlížet tváře čtyř amerických prezidentů – Georgie Washington, Thomas Jefferson, Theodor Roosevelt a Abraham Lincoln. Rozměry památníku jsou neskutečné, každá tvář měří od brady k čelu celých 18m., gigantický nos má délku 6m.

Autor: admin Čt, 12/15/2011 - 11:33

Zájezdy do této oblasti

To nejlepší z USA

20 dní letecky - z New Yorku do Kalifornie

již od
80 490,-

Velká cesta velkou zemí

Napříč USA aneb od Pacifiku k Atlantiku

již od
83 990,-

New York s odpočinkem na Floridě

New York s odpočinkem na Floridě

již od
41 490,-