Oblastí Velkých jezer

Pět Velkých jezer, pět zvláštností. Americký spisovatel Clancy Holling se o nich jednou rozepsal a jejich pozoruhodnosti vystihl tvarem jezer:
Great Lakes
Pět Velkých jezer, pět zvláštností. Americký spisovatel Clancy Holling se o nich jednou rozepsal a jejich pozoruhodnosti vystihl tvarem jezer:
Zdroj: NASA

Hořejší jezero, které leží na nejvíce na sever, je tím pádem i nejméně ovlivňované lidskou rukou. Hluboká a neprobádaná příroda kolem něho se kloubí s tichem panující na severu. Má tvar vlčí hlavy. Michiganské jezero je v Clancyho podání tykví, Huronské zpodobňuje trapera s náklem kůží na ramenou, Erijské mu připomíná kus uhlí, Ontario karotku. Zvláštní, ale přesto velice přiléhavá přirovnání. Při leteckém pohledu tak totiž opravdu Velká jezera vypadají. Pokud byste se zeptali kteréhokoli Američana, řekl by vám tato připodobnění, která se objevují v dětské knížce Paddle to the Sea.

První osadníci se nekochali krásou přírody, která tu je na každém kroku, ale kvůli obchodu. Obchod v minulých stoletích byl hlavním zdrojem příjmů různých podnikatelů a „špekulantů“. Mezi první osadníky, kteří se tu usídlili, patřil Francouz Jean Nicolet. Roku 1634 sem přišel s jediným cílem – najít tajemný severozápadní průjezd, který by jej přivedl k branám Orientu. Toulal se po jezerech a řekách ve svém člunu, až jednoho dne vystoupil na břeh, kde zahlédl skupinku lidí, které považoval za Číňany. Nebylo to tak zcela pravda. Skupinka patřila indiánům kmene Vinebagů. Nedostal se do Číny, ale objevil zátoku Green Bay ve Wisconsinu.

Přínos Velkých jezer

Velká jezera reprezentují americký mikrokosmos, kde se stýká krajina s městy. Všechno pospolu a přeci v jakémsi zvláštním řádu, který mezi nimi panuje. Jezera zaujímají třetinu plochy severoamerického kontinentu. Sdílejí hranice s osmi americkými a dvěma kanadskými federálními státy. 25 procent amerického obratu ze zemědělství, hornictví a průmyslu se odehrává právě tady.

Erijské jezero

Erijské jezero bylo v roce 1960 prohlášeno za mrtvé. Z ekologického hlediska jeho přílišné znečištění vedlo k zániku veškerého života. Od té doby se věci poněkud změnily a jezero se vyčistilo, ale stále je rovnováha života velice ohrožena. Dá se tu koupat i rybařit, ale nemůžete čekat něco obzvláště kvalitního. Ostatní jezera jsou na tom mnohem lépe. Město St. Thomas, jež se rozkládá poblíž, se dá zajít na blízké pláže mezi odlehlými rybářskými vesničkami Port Stanley a Port Burwell, kde vás uvítají místní obyvatelé.

„Město růží“. Přesně tak se přezdívá mostu do Spojených států – Windsoru. Je to díky množstvím růžových zahrad, kterými toto město oplývá. Windsor je klidné město, které trochu připomíná města evropská. Rozlehlé parky na březích řek, džezoví muzikanti na hlavní balustrádě, jedinečný výhled na Detroit… množství parků, které se tu rozkládají kolem, jsou známy svojí krásou a jedinečným výhledem do Spojených států.

Hořejší jezero

Do roku 1957 nebyla Mackinacká úžina překlenuta žádným mostem. Ten se tu vztyčil až po tomto roce, a tak se můžeme během několika málo minut přejet z jednoho konce poloostrova na druhý. Visutý most je jedním z nejdelších mostů na světě.

Horní poloostrov patří mezi nejkrásnější místa v Americe. Přírodní scenérie, které tu zhlédnete, neuvidíte nikde jinde. Nádherné podzimní barvy se žlutými, oranžovými a načervenalými tóny, zpěněné vlny peřejí, na nichž se koná přehlídka duhových odlesků zapadajícího slunce, pláže a pobřeží poseté vzácnými kameny, černá skaliska a místy oslizlé útesy skrývají nevídané množství podmořského života. V hlubokých hvozdech se prohánějí losi, nad hlavami má přelétávají vzácní orli.

Huronské jezero

V zátoce Huronského jezera – Saginaw Bay, byste našli městečko postavené ve viktoriánském slohu (ostatně jako převážná většina měst na severozápadě). Bay City leží na silnici Rte.13, která prochází podél břehu Saginaw, v jehož syté zeleni se tu každé léto desítky sportovních rybářů oddává své vášni – chytání ryb. Velké, lesklé a velmi silné, takové jsou ryby Huronského jezera.

Ve městě najdete udržované dřevěné domy, které trochu vypovídají, jak se tu místním obyvatelům daří. Ti těží z cestovního ruchu, tomu také odpovídá vysoká úroveň vnitřního vybavení.

Z Bay City State Park se dá zahlédnout samotné Huronské jezero. Pokud byste se vydali značenou cestou, dorazili byste na odbočku, jež by vás zavedla do míst s překrásnou přírodou. Odbočka totiž směřuje do Huron National Forest.

Michiganské jezero

Na východě jezera se rozprostírají nejen přirozené pláže, ale také pohyblivé duny, které lákají množství turistů. Jemný písek navátý do velikých kopců. Některé jsou zpevněné trávou, jejíž kořeny se pevně uchytily v pohyblivé hmotě a vytvořily tak dokonalý ráj pro milovníky terénních sportů. Jeden z nich se nachází jižně od Ludingtonu u jezera Silver Lake.

Na pobřeží se tyčí několik majáků. Nejkrásnější se nacházejí v Ludingtonu. Město je tvořené drahými domy ve viktoriánském stylu. Od pastelových fasád se odráží sluneční paprsky na všechny strany a trochu prosvětlují jinak ponuré uličky městečka. Od května do října nemusíte absolvovat cestu kolem celého jezera, ale jednoduše se necháte převézt trajektem S. S. Badger.

Manistee je místem, které si jako svoji charakteristiku zvolilo duny a majáky. Tady kdysi dávno vzývaly indiánské kmeny „Duše vody“. Za městem se nacházejí nádherné skalní útesy v Orchard State Beach Parku, jež prudce spadají k písečné pláži, kde jejich patu omývají příbojové vlny. Vyhlídkovou silnicí se dostanete až ke Crystal Lake. Maják Point Betsie, jež se nachází na jeho pobřeží, opravdu stojí za to, abyste zastavili a vyfotografovali se ve stínu jeho krásy.

Ontario

Ontario je název jak pro jezero, tak pro celou provincii náležící již Kanadě. Hlavní město provincie je Toronto. Velká jezera nacházející se v této oblasti jsou pozůstatkem doby ledové, která tu před dávnými věky nastoupila po nadvládě dinosaurů. Jméno Ontario pochází z irokézského (původní obyvatelé) nářečí a volně v překladu znamená „křišťálová voda“. Překlad je velice výstižný, protože vody jezera jsou opravdu neobyčejně čisté a průzračné, že v některých místech vidíte až na samotné dno.

Města, jež naleznete poblíž jezera, jsou průmyslového charakteru. Je zde největší koncentrace obyvatelstva, průmyslu a zemědělství. Tato „malá“ oblast disponuje nejúrodnější půdou, jaká se v Kanadě najde.

Autor: admin Čt, 12/15/2011 - 11:32

Zájezdy do této oblasti

Velká cesta velkou zemí

Napříč USA aneb od Pacifiku k Atlantiku

již od
83 990,-

New York s odpočinkem na Floridě

New York s odpočinkem na Floridě

již od
41 490,-