Colterovo peklo

Když vojín John Colter oznámil v létě 1806 kapitánu Lewisovi, že by rád zpět na západ, zapochybovali k smrti unavení druzi o jeho zdravém rozumu. Colter se totiž právě vracel z tříleté expedice k pacifickému pobřeží (viz Lewis a Clark, Idaho), která jej zocelila a naučila přežít v neúprosné realitě Skalistých hor.
Jezírko v Yellowstone NP
Slavný duhový pramen Grand Prismatic Spring patří k největším klenotům Yellowstoneského národního parku.
Zdroj: www.bigstock.com

Zkušenosti zálesáka a horala přišly vhod obchodníkům, kteří bažili po nesmírně cenných kožešinách srstnaté zvěře a také mužích, kteří by je dokázali dostat z divočiny do přístavů východního či západního pobřeží. Colter v roli skauta společnosti Manuel Lisa’s o objevil rok později při útěku před nevyzpytatelnými Černonožci – Blackfeet termální zázraky Yellowstonu.

Podivně vypadající krajině horkých gejzírů, bahenních vřídel či rozšklebených průduchů zemního plynu neřekl dlouho nikdo jinak, než Colterovo peklo. Ač park je naopak přírodním rájem bizonů, losů, vlků, černých medvědů i nebezpečných grizzlyů. V žebříčku turistické oblíbenosti stojí první národní park v USA (založen 1872) na nejvyšších příčkách. Letní sezona proto spíše připomíná nálet hladových kobylek než poklidný výlet do přírody. K tlačenici velkým dílem přispívají autoturisté, kteří dokážou po pohodlných silnicích objet všechna zajímavá místa během jediného dne. Chceme-li uniknout davům - a to lze - musíme do přírody, na některou z šestnácti set kilometrů přírodních stezek, jimiž je Yellowstone křížem krážem protknut.

Úplně jinak vypadá rezervace v zimě. Bizarní klid zmrzlých vodopádů řeky Yellowstone River, pára tryskajících sloupů a zářivě bílá pokrývka sněhu láká k výpravám na lyžích či sněžném skútru, který si lze pronajmout zhruba za 115 dolarů na den. Průjezdná je v zimě jen silnice pojící severní příjezdové brány mezi městečky Gardiner a Cooke City.

Nemáme-li potřebných pět dnů času, které k průzkumu parku doporučují rangeři, stačí se zaměřit alespoň na dvě ze sedmi hlavních atrakcí. Nejvíce pozornosti přitahuje gejzír Old Faithful (Věrný, spolehlivý) na jihozápadu. Hlavně díky železné pravidelnosti (78 minut), s níž chrlí hektolitry vody do výšky 60 metrů. Vodní výbuchy způsobují pukliny, jimiž proniká voda do blízkosti žhavého lávového jezera, které se rozkládá hluboko pod povrchem parku. Krátký pěší výlet podél říčky Firehole River nás přivede k vřídlu Grand Geyser. Stříká bohužel jen dvakrát denně, zato však až sto metrů vysoko. V severozápadní části parku objevíme úžasné terasy Mammoth Hot Springs Terraces. Pestrobarevné kaskády mají na svědomí minerály, které na povrch vynášejí horké proudy. Tam se skládají v terénní vlny a hráze v přírodní fontány hrající všemi barvami. Kanárkově žlutá je pro Yellowstone příznačná. Avšak ta na terase Canary Terrace je způsobena bakteriemi, které ve vodě žijí, přestože dosahuje teploty varu. Jméno parku je odvozeno od strmých a zlatě se lesknoucích stěn Yellowstonské kaňonu – Yellowstone Grand Canyon, který vyhlodala řeka Yellowstone River. Cestou z Tower-Roosevelt ke Canyon Village mineme nejvyšší vrchol rezervace Mount Washburn (3122 m), na který lze během jediného dne vystoupat. O šestnáct kilometrů jižněji je řeka přerušena dvěma vodopády Lower (94 m) a Upper Falls (34 m) Obě strany kaňonu jsou v těchto místech přístupné a nabízejí vyhlídky na hučící masu padající vody. Hluboké jezero Yellowstone Lake pokrývá jihovýchodní část yellowstonské kaldery – sopečné kotliny. Severně od Grant Village nalezneme seskupení křišťálově průzračných sopečných bazénků West Thumb Geyser Basin. Jezírka s nápadně okrovými okraji a blankytně modrým vnitřkem vypadají jako namalovaná vodovkami.

Autor: admin Ne, 03/24/2019 - 13:09

Zájezdy do této oblasti

Vzhůru do Yellowstonu

Národní parky severozápadu USA.

již od
66 990 ,-

Velká cesta velkou zemí

Napříč USA aneb od Pacifiku k Atlantiku

již od
83 990,-