7 nejkrásnějších amerických jezer: víte, která to jsou a proč stojí za návštěvu?

Vnořit se co chvíli do vlnek přímo z mola, čekat na rybí úlovky nebo posedávat na horkém kameni s nohama smočenýma v chladné vodě – to se dá dělat patrně u každého přístupného jezera. U těch nejkrásnějších v USA to ale má mnohem větší kouzlo!
Lake Yellowstone, Wyoming - Amerika.cz
Tady se chodí koupat i Méďa Béďa
Zdroj: Bigstock.com

V celé Americe je jezer, že by se v nich náhodný cestovatel jen těžko vyznal a nakonec by si třeba nechal ujít krásu některého z těch nejúžasnějších. Proto pro vás máme seznam těch, které ve vašem cestovatelském plánu nesmí v žádném případě chybět.

1. Lake Powell (Utah/Arizona)

Lake Powell

Nezdá se to, ale stvořili ho lidé! Zdroj: Bigstock.com

Na hranicích UtahuArizonu se dá najít poklad! Nese jméno Lake Powell a jde o jezero, které vám navždy utkví v paměti, jakmile ho jednou spatříte. Je to možná trochu neuvěřitelné, ale za touhle hříčkou nestojí jen příroda – jezero totiž vytvořili lidé zatopením kaňonů poblíž řeky Colorado při stavbě přehrady Glen Dam u městečka Page.

Naprosto úchvatný je pohled na rudé skály na pobřeží, které tvoří jeden kaňon za druhým. Jezero měří 300 km na délku a v nejširším místě dosahuje vzdálenost břehů 40 km. Máte-li hodně času, jezero si můžete obejít – připravte se na ale krásné 2 tisíce kilometrů. Máte-li třeba týden, půjčte si hausbót a jen se tak poklidně přesouvejte, jak to dělá třeba Robert Redford. Anebo se vydejte na necelou hodinu trvající vyhlídkový let z městečka Page. Však vy už přijdete na to, jak si atmosféru tohoto jezera užít!

2. Lake George (New York)

Lake George

To je on, přírodní klenot státu New York. Zdroj: Bigstock.com

Královna amerických jezer, přesně tak se tomuto přírodnímu skvostu přezdívá. A ne jen tak náhodou. Jezero je proslulé a populární pro svou křišťálově čistou vodu a jeho kouzlu podlehl například prezident Jefferson – ten o něm doslova řekl, že je to ta nejkrásnější voda, jakou kdy viděl. Jezero v některých částech ukrývá mnoho menších ostrůvků (celkem jsou jich skoro 4 stovky), což ho činí z hladiny i ze vzduchu nadmíru fotogenickým. Na délku má přes 51 km a v nejširším místě měří 4,8 km.

Zatímco přes rok tu moc lidí není, v létě se kolem jezera usídlí až 50 tisíc rekreantů a celá oblast ožije.

3. Lake Santeetlah (Severní Karolína)

Lake Santeetlah

Romantika k pohledání. Zdroj: Bigstock.com

Hluboko v Národním lese Nantahala se nachází jezero Santeetlah obklopené nejen porostem, ale i horami – Great Smoky Mountains. Jezero je docela odtržené od všeobecného ruchu moderního života, takže poskytuje útočiště všem rybářům, vyznavačům vodních sportů a lenošení (ty extra potěší pláž Cheoah Point) i rekreantům, kteří sem jen přijeli nasát čistý vzduch a pokochat se nádhernou kombinací vody, lesů a hor. Hledáte-li na své cestě Spojenými státy oázu klidu, pak neuděláte chybu, když zamíříte právě sem.

4. Yellowstone Lake (Wyoming)

Yellowstone Lake

Meditativní klid se rozprostírá na hladině jezera. Zdroj: Bigstock.com

Nejrozlehlejší voda celého národního parku Yellowstone leží v neuvěřitelné výšce 2 357 m n. m. a rozkládá se na 350 km2. Je největším sladkovodním jezerem ve výšce přesahující 2 100 m z celého severoamerického kontinentu.

Už to, že je součástí něčeho tak unikátního, jako je NP Yellowstone, z něj dělá hvězdu. K tomu však musíme připočíst jeho krásu a skvostné bezprostřední okolí. Procházet se zde můžete mimo jiné po romantických dřevěných chodníčcích, musíte u toho však dbát na svou bezpečnost – k jezeru patří i horké prameny. Díky těm se v zimě tvoří krásná podívaná na téměř metr silný led, jenž vzniká všude kromě míst právě s těmito prameny.

V samotné vodě si můžete při bližším pozorování všimnout spousty druhů ryb, na souši můžete zahlédnout třeba losy.

5. Lake Superior (Michigan, Minnesota, Wisconsin)

Lake Superior

Procházka po okolí jezera je nádherným zážitkem. Zdroj: Bigstock.com

U nás je toto jezero známé pod názvem Hořejší jezero a co o něm ví snad každý, je to, že jezerem prochází hranice USA a Kanady. Jde o největší sladkovodní jezero Severní Ameriky a také druhé největší jezero světa, hned po Kaspickém moři. Celé se rozkládá na 82 103 km2, v USA je z toho 52 256 km2. Je dlouhé 563 km a v nejširším místě jsou břehy 257 km od sebe.

Pobřeží jezera je nádherně členité, na jihu je písčité a nízké, na severu tvoří břeh vysoké skály. Už to z něj dělá maximálně přitažlivou atrakci pro Američany i turisty ze všech koutů světa. Na koupání to tady ale není – voda je sice lákavě průzračná, ale její teplota ani v létě nešplhá výš než na 4°C.

Možná byste to neřekli, ale mezi Hořejším jezerem a ostatními kousky z Velkých jezer funguje lodní doprava, a to celých 8 měsíců v roce.

6. Flathead Lake (Montana)

Flathead Lake

Jsou zde vidět nádherné západy slunce. Zdroj: Bigstock.com

Největší sladkovodní jezero na západ od Mississippi, to je zase přezdívka jezera Flathead. To je dlouhé 50 km a široké 25 km v nejširším bodě. 

 V oblasti jezera a jeho křišťálově čisté vody panuje výjimečně mírné klima, které z něj dělá ještě krásnější místo na zemi, než jakým by bylo za méně příznivých podmínek. V okolí jezera proto najdete ovocné sady a vinice – bez těchto dvou aspektů by krajina nebyla tím, čím je. Tady si užijete netradiční pobyt, třeba také ze hřbetu koně, z něhož rádi pozorují svět i místní.

7. Crater Lake (Oregon)

Crater Lake

Nejkrystaličtější místo v Oregonu. Věříte? Zdroj: Bigstock.com

Původ má Crater Lake už před 8 000 lety, kdy v tomto kraji probíhala rozsáhlá vulkanická činnost. Česky nazývané Kráterové jezero se nachází v kráteru sopky Mazama v jižní části Kaskádového pohoří. Rozkládá se na 53 km2 a je nedílnou součástí stejnojmenného národního parku.

Jezero má nádherné pestrobarevné, avšak příkré břehy vytvořené z popela a ztuhlé lávy, které místy dosahují i 650 m. Místy jsou holé, jinde na nich zase rostou stromy. Po okraji kráteru vede silnice, po níž lze k samotnému jezeru sejít.

Zajímavé na jezeře je i to, že nemá žádný přítok a odtok – hladinu vody ovlivňuje pouze sníh, déšť a případně sucho. Sněhu a deště si tu místní užívají dost – sněhová pokrývka v oblasti leží od října do května a každoročně vymodlené léto trvá jen velmi krátce.

Nebyla by to Amerika, aby turistům nenabízela nádherné přírodní atrakce. Které jezero vám učaruje tak, že se ho vydáte spatřit ho na vlastní oči?

Autor: Petra Malá Po, 11/21/2016 - 03:13

Zájezdy do této oblasti

Vzhůru do Yellowstonu

Národní parky severozápadu USA.

již od
66 990 ,-

Velká cesta velkou zemí

Napříč USA aneb od Pacifiku k Atlantiku

již od
83 990,-