Nejslavnější barevné jezírko Ameriky: Každou minutu do něj nateče voda o objemu 21 pivních sudů

Tři miliony lidí ročně projdou branami národního parku, kterému si kdysi říkalo Colterovo peklo. Dnes ho známe pod názvem Yellowstone. Téměř nikdo z nich si při návštěvě nenechá uniknout impozantní pohled na největší horký pramen Ameriky – Velký duhový pramen.
Velké duhové jezero v Yellowstone
Nad Velkým duhovým pramenem to někdy vypadá jako v pekle.
Zdroj: Bigstockphoto.com

Myjete si ruce antibakteriálním mýdlem? Tak si ho rozhodně nevozte do Yellowstonského národního parku. Za úchvatný pohled na tamní největší atrakce totiž mohou teplomilné bakterie. Velký duhový pramen hraje barvami, které se mohou časem i měnit – vše závisí na teplotě vody a aktuálním podílu karotenoidu a chlorofylu ve vodě (v zimě dominuje zelená, v letních měsících oranžová a červená).

Duhové jezero má dno v hloubce 50 m!

V cestopisech se zmínky o něm objevily poprvé v 19. století, konkrétně po roce 1839, kdy jej objevila skupinka lovců kožešin. Barvy na okraji připomínaly složení duhy, a tak dostal název Velký duhový pramen.

Takto barevných horkých jezírek je v oblasti více, žádné ovšem nedosahuje takové velikosti. Velké duhové je asi 90 m dlouhé a má hloubku 50 m. Předtím, než se z vody stane pára, vyvře jí na povrch 2100 l za minutu – pro lepší představu 21 plných pivních sudů.

Velký duhový pramen v Yellowstone

Komu ještě příval čísel nestačí, tomu ještě rádi přidáme: průměrná teplota jezírka je 70°C. Zdroj: Bigstock.com

Oblibu mu zajistila jeho barevnost, velikost, ale také umístění. Nachází se na místě s nadmořskou výškou 2200 m. Rozhled do krajiny tu mají návštěvníci opravdu výborný a rádi toho využívají. Z 3 milionů lidí, kteří každý rok vstoupí na území parku, sem míří skoro každý.

Chtěli mít štěstí, přinesli pramenu smůlu

Velký duhový pramen nemá daleko do 200 let od objevení, přesto ho můžeme stále vidět ve velmi dobrém stavu. O něco menší nedaleké jezírko Mornig Glory má ovšem potíže. Způsobili to návštěvníci parku, kteří do něj házeli mince pro štěstí. Ucpali přívod vroucí vody, pramen ochladl a teplomilné bakterie začaly odumírat. Správci Yellowstonu se s tímto nešvarem snaží bojovat.

Bez ohledu na osud Morning Glory je však Yellowstoneský národní park stále nádherným kusem přírody USA a celé Ameriky. Velký duhový pramen a mnoho jeho menších bratříčků o tom denně přesvědčují nejednoho turistu cestujícího do Ameriky za krásami amerických národních parků a dalšími zajímavými místy USA.

Autor: Jan Švestka Út, 09/22/2015 - 06:46

Zájezdy do této oblasti

Velká cesta velkou zemí

Napříč USA aneb od Pacifiku k Atlantiku

již od
83 990,-

Vzhůru do Yellowstonu

Národní parky severozápadu USA.

již od
66 990 ,-