Z Black Hills za klenoty Skalistých hor

Devils Tower – Cody – Yellowstone NP – Grand Teton NP – Glacier NP
Devils Tower
Sopečná anomálie je tak podivná, že si ji režisér Steven Spielberg vyhlédl do filmu Blízká setkání třetího druhu jako ideální místo pro přistání ufounů.
Zdroj: Colin Faulkingham

Za atrakcí nejzápadnější části pohoří Black Hills se vydáme 120 km na západ po dálnici I-90 k městečku Sundance, kde u nedaleké říčky Belle Fourche River vyrůstá do výšky 376 metrů osamělé skalisko Devils Tower. Sopečná anomálie je tak podivná, že si ji režisér Steven Spielberg vyhlédl do filmu „Blízká setkání třetího druhu“ jako ideální místo pro přistání ufounů. Pověst tvrdí, že hluboké vrásky na povrchu hory pocházejí od drápů medvědice, která se škrábala k vrcholu za indiánskými dětmi. Šikovní skálolezci to zkoušejí dodnes. Musejí se ale nejdříve zaregistrovat v rangerské stanici. (www.nps.gov/deto, Visitor Center: 8:30-16:30 hod, vstupné: $10/vůz, Park Pass lze uplatnit, kemp: Belle Fourche Camp, cena: $12/stan)

Příznivci indiánských válek se mohou odklonit k severu a navštívit v Montaně bitevní pole Little Bighorn Battlefield, kde stateční Siúxové rozdrtili vojenský oddíl plukovníka George Custera (vstupné: $10/vůz, Park Pass lze uplatnit). Jde ale o poněkud zbytečnou zajížďku. Vypravme se raději dále do Wyomingu – devátému největšímu a zároveň s necelým půl milionem obyvatel nejméně lidnatému státu USA. Po dálnici I-90 projedeme městečka Buffalo a Sheridan k výjezdu č. 9, kde se napojíme na silnici č. 14. Ta nás vyveze vysoko do horského pásma Bighorn Mountains s neposkvrněnou přírodou, hlubokými lesy a úbočími s alpínskými loukami. Na křižovatce Burgess Junction odbočíme doprava na č. Alt14. Blízko vysokohorského průsmyku Baldy Pass ve výšce 2800 m se nalézá magický kruh Medicine Wheel. Pravý účel kola s vějířovitě se rozbíhajícími kameny je zastřen tajemstvím. Jisté je pouze to, že vzniklo někdy mezi 13. a 17. století. Možná byl kruh zasvěcen náboženským rituálům, možná sloužil k pozorování hvězd. Nyní je obehnán plotem, na který Indiáni i běžní návštěvníci věší své modlitby ve víře v nadpřirozenou energii kruhu.

Odtud sjedeme do malebného městečka Cody hojně navštěvovaného turisty kvůli legendě Divokého západu Williamu Frederickovi Codymu, který jej v roce 1896 založil. Přezdívku Buffalo Bill si Cody vysloužil jako dodavatel bizoního masa traťovým dělníkům, když dokázal během necelých dvou let složit 4200 kusů. Život tohoto činorodého chlapíka s kozí bradkou byl tak pestrý, že by jej nestačili prožít dva tři obyčejní lidé. Býval traperem, kočím dostavníku, jezdcem Pony Expressu, stopařem, vojákem a armádním zvědem. Rodák z Iowy se nezalekl zakládání měst či stavění přehrad. Braková literatura jej vykreslila coby vrahouna Indiánů a prototyp kovboje a pistolníka. Sice vlastnoručně zastřelil a skalpoval náčelníka Siúxů Žlutou ruku, jenže to bylo v boji - jinak Indiánům spíše stranil. V roce 1883 představil jezdeckou revui Wild West Show s kovboji, Indiány, klauny a spoustou střílení. Vystoupení byla tak úspěšná, že jim tleskali nadšení diváci v USA i Evropě po dlouhých třicet let. Dokonce i v Brně, Těšíně, Opavě nebo Přerově. Evropské turné vyneslo Codyho na vrchol slávy. Večeřel se státníky i panovníky. A nadto prý měl poměr i s anglickou královnou Viktorií. V  komplexu Buffalo Bill Historical Center (720 Sheridan Ave, denně: 7-20 hod, zima 10-15 hod, cena: $10) se dovíme více o Codym - Buffalo Bill Museum, i o prérijních Indiánech – Plains Indian Museum. .

Silnice č. 14 nyní vede k západu podél divoké řeky Shoshone River sevřené strmými svahy pohoří Cypress a Rattlesnake Mountains. Uzounkou rokli řečiště náhle přehradí mohutná betonová stěna, za níž se krajina rozevře v široké údolí se šplouchající hladinou jezera Buffalo Bill Reservoir. U zrodu přehrady stál na počátku 20. století mimo jiné i plukovník Cody. Cílem bylo nahromadit dostatek závlahy a přetvořit kamenité pláně náhorní plošiny Bighorn Basin v úrodná pole. Po hodince jízdy přijedeme k východní bráně Yellowstonského národního parku, která je v zimě kvůli sněhu zavřena.

Autor: admin Po, 09/09/2019 - 13:29

Zájezdy do této oblasti

Vzhůru do Yellowstonu

Národní parky severozápadu USA.

již od
66 990 ,-

Velká cesta velkou zemí

Napříč USA aneb od Pacifiku k Atlantiku

již od
83 990,-