Důl v Arkansasu vydá 600 diamantů ročně. Budete mít štěstí?

Přijít sem může kdokoli i bez předchozích zkušeností s hledáním blýskavých kamenů větší či menší hodnoty a potřebného vybavení.
Vstupní cedule dolu v Arkansasu.
Štěstí si může zde zkusit každý. To láká.
Zdroj: http://www.craterofdiamondsstatepark.com/

Jediný diamantový důl na světě, který je otevřený široké veřejnosti, najdete nedaleko města Murfreesboro ve státě Arkansas. Za malý poplatek (děti do pěti let mají vstup zdarma, dospělí platí 10 dolarů) vás tady nechají kutat anebo vám dokonce zapůjčí „profesionální vybavení“, spočívající v lopatce a plastovém kbelíku. J

Pokud se vám poštěstí a diamant opravdu najdete, můžete si ho nechat a dle vlastního uvážení dále opracovávat či s ním obchodovat. Většinou jsou ale zdejší diamanty tak malé, že se k dalšímu opracovávání jednoduše nehodí. Najdou se však i výjimky. Třeba kámen, který získal jméno „Strýček Sam“, jeho nálezce prodal za 150 000 dolarů.

Crater of Diamonds State Park

O existenci parku vás hned u vstupu informuje obří dřevěná tabule. Kromě zkušených hledačů pokladů tady míří i rodiny s dětmi a nadšenci, kteří si chtějí odnést alespoň miniaturní diamant. Což o to – diamanty se tady opravdu vyskytují, ročně jich důl dokonce vydá rovných šest stovek.

Abyste ale takový vzácný kamínek doopravdy nalezli, budete potřebovat pořádnou dávku štěstí. Ale ne, že bychom vás chtěli od návštěvy parku odrazovat. I když se na vás štěstí neusměje, pořád jde o raritu, která nemá ve světě obdoby.

Majitel se o diamanty příliš nezajímal

 

Diamanty z dolu v Arkansasu

No a takhle nějak může klidně i vypadat váš úlovek. Zdroj: http://www.craterofdiamondsstatepark.com/

Diamantový kráter na tomto místě vznikl již před třemi miliardami let. Jako první tady objevil diamant v roce 1906 jistý John Huddlestone. Během výkopových prací, které na svém pozemku prováděl, ho zaujaly dva malé lesklé kamínky, které ale měly do broušených diamantů, jak je známe z tradičního šperkařství, hodně daleko. Nález ale objevitele zaujal, a proto se začal o místo více zajímat.

Informace o lesklých kamenech se po městě rozkřikly rychlostí blesku a o pozemek se zanedlouho začali zajímat lovci pokladů a hledači diamantů. Protože samotného majitele lesklé kamínky příliš nezajímaly, kývl na první nabídku, která se mu dostala pod ruku. Pozemek prodal za 36 000 dolarů. A to neměl dělat.

Největší diamant Ameriky

Pozemek následně připomínal obří dětské pískoviště anebo ráj krtků. Půda tady byla zpřeházená na všechny světové strany a nikde byste nenašli kousek zeleně. Noví majitelé pozemku si odsud odnesli diamanty za několik tisícovek dolarů. Tím ale vůbec největším byl diamant s úsměvným názvem „Strýček Sam“, který měl neuvěřitelných 40 karátů a ze země ho vydolovali v roce 1924. V aukci byl prodán za 150 000 dolarů anonymnímu sběrateli.

Důl byl v průběhu let nabídnut ke komerčnímu využití, což ale nepřineslo ovoce.  A to paradoxně i přes snahu Henryho Forda, který se sám o důl a jeho využití zajímal. V roce 1972 pozemek nakonec odkoupil stát Arkansas a zřídil na něm státní park, který otevřel veřejnosti.

Bill Clinton chtěl park uzavřít

Sláva jediného diamantového dolu otevřeného veřejnosti ale nemusela trvat věčně. V 80. letech se o něj totiž začal zajímat tehdejší guvernér Arkansasu a pozdější americký prezident Bill Clinton, který v oblasti nařídil provést řádný letecký průzkum a uskutečnit zkušební vrty, aby se zjistila rentabilita případné těžby. Naštěstí je tady výskyt diamantů natolik řídký, že se prezidentovi nevyplatilo důl nadobro uzavřít a započít v něm následnou těžbu. Proto i nadále zůstává otevřen veřejnosti.

 

Rýžování zlata

Rýžování má ten správný westernový nádech. Zdroj: Bigstockphoto.com

Šťastlivec si odnesl 16 karátový diamant

Vůbec největším diamantem, který zde byl od roku 1972 objeven, je 16 karátový kámen pojmenovaný Amarillo Starlight. Většinou ale hledači odcházejí s prázdnýma rukama a hromadou nezapomenutelných zážitků. Pokud se jim přeci jen poštěstí, odnáší si žluté, hnědé anebo čiré diamanty o velikosti hlavičky sirky, které jsou tak malé, že se pro další opracování nehodí. Sem tam ale někdo samozřejmě natrefí také na pětikarátový diamant, který je možno legálně prodat za několik tisícovek dolarů. Tak co? Zkusíte štěstí?

Autor: Vendula Vrablová Út, 03/27/2018 - 17:16

Zájezdy do této oblasti

Z Floridy do New Yorku

Podél Atlantiku jižanskými státy na Floridu

již od
63 990,-

Velké jižní dobrodružství

Velké jižní dobrodružství – Texas, Nové Mexiko, Arizona

již od
79 990,-