V Bodie se místo zlata třpytí blesky fotoaparátů

„Vítáme vás v kvetoucím městě,“ to vám při příjezdu místní lidé neřeknou. Obec už dávno nekvete, ba co víc, nemá už ani jednoho obyvatele. Bodie, kdysi životem překypující město, je pouhou historickou památkou, v jejíchž ulicích se procházejí už jen turisté.
Bodie 1
Nad Bodie se ve dvacátém století stahují mraky. S koncem zlatokopecké éry zde skončil život.
Zdroj: Thomas.fanghaenel

Bodie a Doyle chytají zločince ohrožující bezpečnost britského impéria v seriálu Profesionálové. To v městečku Bodie na východním okraji Kalifornie žádní lumpové neřádí, největším zločinem tu je rušení výkladu průvodce. V minulém století životem oplývající zlatokopecká kolonie během pár let přišla o všechny své starousedlíky. Spousta předmětů a vybavení domů zůstala, jako by zde stále žili. Proto se o zdejším území někdy mluví jako o "městě duchů".

Podivná Amerika: do New Yorku za lidmi, do Kalifornie za samotou

Zatímco New York City láká turisty na pestrý kosmopolitní mix kultur mnohamilionové metropole, Bodie přitahuje pravým opakem: nikdo tu nežije. Přitom v 60. letech 19. století tu při vidině bohatství vydělaného v místních zlatonosných dolech založili příchozí osadu, která se pomalu rozrůstala. Když došlo v roce 1876 k objevení rozsáhlejších ložisek žlutého kovu, vyrostlo Bodie během tří let do osmitisícového města.

Poté ale město stíhala jedna rána za druhou. Ničivý požár, klesající výnosy z dolů a nakonec, aby toho nebylo málo, druhý ničivý požár. Malé výdělky a živelné katastrofy vyústily v odchody obyvatel do jiných lokalit, takže i služby upadaly, až nakonec Bodie opustili úplně všichni. Zdá se, jako by nad městem visela jakási kletba. Šťastné chvíle, které tu nastaly po objevení zlata rychle vystřídaly doby smutné. Na začátku dvacátého století už počet obyvatel rychle ubýval, roku 1942 se odsud poroučel poštovní úřad a o dvacet let později se z obce stala jen památková rezervace.

Bodie 2

Zalíbilo se vám Bodie a chtěli byste v něm bydlet? Musíte se nejdříve zaregistrovat na tamních úřadech. V kancelářích už ale dávno nikdo nesedí, takže máte smůlu. Na psacích strojích se tu nepsalo už pěkně dlouho. Zdroj: PDPhotos

Dusot projíždějících koní, hlahol a cinkání skleniček ze saloonů lemujících hlavní ulici a rozverné flirtování dam poněkud nevázaných mravů, to vše se ozývalo z budov prosperující osady. Zdejší kurtizány nejen, že už tady nikoho nesvádí, ony už ani nežijí. Všudypřítomný pocit toho, že lidé opustili osadu tak maximálně před pěti minutami, se ale vznáší všude okolo. Chvíli máte pocit, že cítíte vůni laciných voňavek lehkých žen, ale možná jde jen o parfém průvodkyně.

Nádherné teplé počasí není jen v Kalifornii, ale třeba i na Havaji. Podívejte se na úchvatné video z jedné její části:

Bodie 3

Kdysi rušný Wheaton and Hollis Hotel, v němž si hosté schovávali pod matrace nalezené valouny zlata. Dnes zde najdeme jen nánosy prachu. Zdroj: Daniel Mayer

Kalifornie: písečné pláně, národní park i rušné pláže

Jste-li v Kalifornii, sluší se zastavit alespoň na chvilku v Bodie. Nachází se totiž ve strategickém bodě mezi divokým herním rájem Renem, kouzelným San Franciscem a nedalekým Yosemitským národním parkem. Zastávka v mrtvém městečku duchů doplní mix různorodých zážitků z okolí.

Co by to však bylo za cestu do Kalifornie bez návštěvy Los Angeles. Nikdy neusínající svítící perla západního pobřeží naláká na své pláže i zavilé odpůrce lenošení na písku. A kdo přece jen odolá, může si vybrat z jiných atrakcí L. A. Z jakých? Najdete je třeba v některých našich článcích:

Bodie 4

Co byste řekli, že kdysi stávalo tady? Hřbitov? Kaple? Ale kdepak, těmito dveřmi procházeli bankovní úředníci a jejich klienti. Zdroj: Daniel Mayer

Z Bodie chvílemi mrazí v zádech, ale když prvotní nepříjemný pocit překonáme, vychutnáme si klidnou atmosféru zašlých starých času plnou hezkých starých věcí.

Autor: admin Po, 09/16/2019 - 14:23

Zájezdy do této oblasti

Města a příroda západu USA

12 dní letecky - na skok do měst a národních parků západu

již od
51 990,-

Americký západ - zlatý okruh

16 dní letecky - města v záři slunce a přírodní divy USA

již od
63 490,-

Velká cesta velkou zemí

Napříč USA aneb od Pacifiku k Atlantiku

již od
83 990,-