Gejzír Fly: Omylem objevený poklad Nevady

Povědomí o přírodním klenotu, objeveném zcela omylem, není příliš rozšířené mezi turisty a paradoxně ani obyvateli Nevady. A to je velká škoda! Gejzír, který stříká do výšky 1,5 metru, vypadá na první pohled jako dílo šikovného grafika. Rudožlutá skála, z níž tryská horká fontána až k modravému nebi, je okouzlujícím místem, který stojí za to navštívit.
Fly gejzír v americké Nevadě
To je on - Gejzír Fly.
Zdroj: Wikimedia Commons - volné dílo

Namísto studny objevili přírodní úkaz

První zmínky o gejzíru Fly pocházejí z roku 1916. Právě tehdy se zde sešla partička vrtařů, kteří měli za úkol jediné – vyvrtat v místě studnu, jež by okolí zavlažovala životadárnou tekutinou. Během kopání však porušili stěny geotermální kapsy. O celých 48 let později začala z narušeného místa vyvětrat vroucí voda, jež se v průběhu několika měsíců proměnila na gejzír, který místní pojmenovali „Fly Geyser“.

Zajímavosti o gejzíru Fly:

  • Tento přírodní úkaz najdete na severozápadě státu v oblasti Black Rock Desert
  • Zhruba půl kilometru od gejzíru se nachází silnice č. 34
  • Gejzír tryská do výšky 1,5 m nad vrchol skály
  • Díky minerálům, řasám a sinicím hraje gejzír všemi barvami
  • Gejzír se nachází v nadmořské výšce 1223 metrů
  • Masa horniny každý rok přirůstá o několik centimetrů
  • Okolo gejzíru se během let vytvořil systém jezírek
  • Gejzír se v současnosti nachází na soukromém pozemku
  • Šířka gejzíru činí 3,7 metru
  • Gejzír najdete také pod názvem Fly Ranch Geyser
Gejzír v Yellowstone z helikoptéry

Gejzírová turistika je hodně populární. Takhle se návštěvníci parku Yellowstone dívají na tamní prameny z helikoptéry. Zdroj: bigstock.com

Přírodní úkaz hrající všemi barvami

Co vás na gejzíru zaručeně upoutá na první pohled? Určitě jeho netradiční barva. Směs žluté, rudé, zelené a hnědé ovlivnily minerály, které se společně s vodou dostávají na povrch. Na pestré barvě gejzíru mají však svůj podíl také odolné řasy a sinice. Díky extrémním podmínkám, které jsou pro tento gejzír typické, zde dokáží přežít pouze ty nejodolnější organismy. Života je zde skutečně poskrovnu.

Rostoucí gejzír

Zajímavostí také je, že gejzír rok od roku narůstá. Za rok jde zhruba o několik centimetrů. I tak už stihl gejzír vytvořit spletitou síť jezírek, ve které se to jen hemží maličkými rybkami. Voda v jezeře je bohatá mimo jiné na uhličitan vápenatý a voda z gejzíru nyní tryská prakticky nepřetržitě. Pokud navíc zafouká vítr, horký pramen je navíc rozprašován po širokém okolí.

Na gejzír s dalekohledem

Jeden nedostatek Fly Geyser přeci jen má. Protože se nachází na soukromém pozemku, zblízka si jej mohl prohlédnout pouze málokdo. Nejvíce turistů tak zastavuje na silnici č. 34, odkud mají s dalekohledem poměrně dobrý výhled. Zmínit musíme i skutečnost, že pozemek v roce 2016 změnil svého majitele. Tím se nově stala společnost organizující festival Burning Man, která do budoucna přislíbila zpřístupnění gejzíru široké veřejnosti.

Hořící socha u tryskajícího gejzíru?

Pokud organizátoři festivalu Burning Man dodrží slovo, můžeme se těšit na jedinečnou ohnivou show, pro kterou je typické zapalování asi 30 metrů vysoké sochy v podobě člověka, jež by se mohla konat v bezprostřední blízkosti impozantního gejzíru. Avšak socha je jedním, nikoli jediným symbolem tohoto festivalu. Jeho organizátoři nechtějí účastníky v ničem omezovat a jejich cílem je vytvořit netradiční zábavnou akci, na které platí jen pár základních pravidel, mezi které mimo jiné patří třeba nutnost dovézt si vlastní jídlo a pití a následná likvidace veškerého odpadu

Autor: Vendula Vrablová Čt, 07/13/2017 - 11:48

Zájezdy do této oblasti

Města a příroda západu USA

12 dní letecky - na skok do měst a národních parků západu

již od
51 990,-

Vzhůru do Yellowstonu

Národní parky severozápadu USA.

již od
66 990 ,-

Velká cesta velkou zemí

Napříč USA aneb od Pacifiku k Atlantiku

již od
83 990,-