Krvavá Amerika: Máte vstupenku? Tak jděte k první vraždě!

Města: 
Mob Museum Las Vegas, tak se jmenuje budova skrývající v několika patrech osudy mafiánů, samopalový simulátor či talíře, ze kterých jedli špagety masoví vrazi. Najdeme příznačně ve městě, kde se v historii k přestupování zákona přistupovalo často jaksi velkoryse.
Muzeum Mafie zvenku
Muzeum funguje od února 2012.
Zdroj: The Mob Museum (http://themobmuseum.org)

Muzea bývají často zasvěcena jevům, které ze společnosti mizí, ale stojí za to si je připomenout, než se vytratí úplně. Mafiánské praktiky a kriminalita nás pravděpodobně jen tak neopustí, přesto se v Nevadě dá navštívit muzeum zasvěcené právě těmto nešvarům a boji s nimi. Příhodnější místo než ve městě hříchu Las Vegas se asi nedalo najít.

Za konceptem muzea stojí pán jménem Dennis Barrie, který už se podepsal například pod rock’n’rollovou síň slávy nebo pod Mezinárodní muzeum špionáže ve Washingtonu, D.C. V něm má své místo i legendární James Bond, nicméně v lasvegaském počinu se to hemží samými skutečnými padouchy a jejich pronásledovateli.

muzeum-mafie-3

Jeden z prvních výherních automatů - praotec neřesti a duše Las Vegas. Zdroj: Kremerbi (licence Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0)

Zeď, ze které přes 80 let nesmyli krev

Muzeum mafie neboli Mob Museum najdeme v centru hlavní obchodní a herní oblasti Las Vegas v budově bývalé pošty a soudní síně. Zřídilo ho město, takže obyvatelé Las Vegas do něj mají vstup výrazně levnější než přespolní. Informace o aktuálních cenách jsou dostupné na oficiální stránce muzea.

Ale co vlastně tenhle dům hrůzy nabízí? Třeba originální části zdi, u níž se odehrál slavný valentýnský masakr. V roce 1929 při něm zahynuly hlavy sedmi významných mafiánských rodin, čímž se podařilo odvrátit ničivou válku gangů. Rudé skvrny jsou na zdi dobře označeny, to aby návštěvníci o svůj příděl krvavých fleků náhodou nepřišli.

muzeum-mafie-2

Stewart Avenue 300, tak zní adresa muzea v centru Las Vegas. Zdroj: The Mob Museum (http://themobmuseum.org)

Své místo tu má pochopitelně i nejslavnější z padouchů Al Capone, který ze zmíněného masakru z února 1929 vzešel jako jeden z hlavních vítězů. Kromě něj se návštěvníci mohou seznámit se životem a zločiny dalších padouchů jako Bugsyho Siegela, ale také s tím, jak je chytalo rameno zákona. Mimo jiné tu má prostor i legendární J. Edgar Hoover, který stál v čele FBI plných 37 let. Jeho následovník v úřadu L. Patrick Gray vydržel v úřadu jen necelý jeden rok.

Al Capone také v těchto článcích:

Zastřelte si svého poldu

Pořádkových složek ministerstva si vážíme a nepřejeme jim nic zlého, nicméně ve třetím patře muzea si návštěvníci skutečně mohou vyzkoušet, jak se asi cítili mafiáni v prohibiční éře Ameriky, když kosili nepřátele z obou stran zákona. K dispozici je legendární Tommy gun neboli Thompsonův samopal se specifickým bubnovým zásobníkem. Pro jistotu potvrzujeme, že se nestřílí ostrými.

K vidění jsou dále různá videa, dochovaná soudní síň, v jejíchž lavicích sedávali zlosyni z dob americké prohibice. Krom toho také talíře, ze kterých jedly hlavy italsko-amerických mafiánských klanů při občasných sjezdech, kde rozhodovali, jak si rozporcují sféry vlivu. Komu se zdá česká současnost jako divoký západ, může se zajet podívat, jak to před pár desítkami let chodilo za oceánem.

Podívejte se na facebookový profil Miluju Ameriku


Autor Jan Švestka na Google+

Autor: Jan Švestka Po, 02/24/2014 - 12:06

Zájezdy do této oblasti

Vzhůru do Yellowstonu

Národní parky severozápadu USA.

již od
66 990 ,-

Americký západ - zlatý okruh

16 dní letecky - města v záři slunce a přírodní divy USA

již od
63 490,-

Velká cesta velkou zemí

Napříč USA aneb od Pacifiku k Atlantiku

již od
83 990,-