Národní park Everglades: Sladký to domov 160 floridských pum a 1200 krokodýlů

Třetí největší národní park ve Státech, Everglades, leží v jižní části státu Florida. Slunící se aligátoři a krokodýli na dřevěných chodníčcích nad mokřady lákají pozornost turistů. Ale pravými vládci této pozoruhodné subtropické a bažinaté divočiny jsou kriticky ohrožené pumy floridské. Ty a další obyvatele parku se za minulý rok pokoušelo vyfotit 1 110 900 platících návštěvníků.
Hlava aligátora amerického v národním parku Everglades ve státě Florida v USA
Tenhle druh byl objeven v roce 1802.

Dne 6. prosince 1947 byly mokřady jedné z největších bažin světa v Everglades třiatřicátým prezidentem USA Harry S. Trumanem oficiálně ustanoveny jako chráněný národní park. Za dalších dvaatřicet let se unikátní flóře a fauně na rozloze 6 104 km2 dočkalo i formálního uznání ze strany organizace UNESCO. I díky tomu mají o park velký zájem dobrodružství lační návštěvníci s fotoaparáty připravenými v ruce. A proto také tento krásný přírodní div státu Florida minulý rok vydělal cca 105 miliónů dolarů. 

Vstup do parku se pohybuje mezi 5 a 10 dolary. Pro návštěvu nejlepší období je tu od dubna do prosince. Teploty v těchto měsících v roce se pohybují od 12 °C do 25 °C. V parku si lze půjčit kánoe a vyzkoušet v oblasti Wilderness Waterway kanál dlouhý 150 km. Ubytování v parku je na velmi dobré úrovni – dá se nocovat v divočině i kempech.

Everglades - jezero a cypřišové stromy

Specifickou faunou zde můžete vidět 365 dní v roce. Zdroj:

Velkým tvůrcem podoby podmanivého a více než stoletého národního parku Everglades je 216 km dlouhá řeka Kissimmee. Indiáni z kmene Seminolů řece říkají ve svém původním jazyku Pahayokee (travnatá řeka). Kissimmee ústí do velkého jezera Okeechobee, kde mimochodem můžete navštívit i jejich rezervaci při projížďce na místních vznášedlech (Airboat), poháněné vrtulí místo lodního šroubu. Tento zajímavý indiánský kmen (jsou označováni jako Bažinní Indiáni), který pochází ze států Alabama a Georgie  prý dokonce vynalezl techniku patchwork. 

Everglades - dřevěný můstek

A když je pěkně, tak se zde floridští kajmani vesele sluní... Zdroj:

Má to až 7 metrů a váží to přes 1 500 kg a klidně se to bude slunit 100 let

Everglades - mládě aligátora

No a tenhle bobek bude klidně žít i 50 či 80 let. Zdroj:

Nevíte, co se to skrývá v mezititulku? Jmenuje se to krokodýl americký (crocodylus acutus). Na americkém kontinentě nemá rodové příbuzné. Od roku 1973 je chráněn speciálním federálním zákonem. V Evergladeském národním parku ho můžete potkat na každém kroku a je úplně jedno, jestli právě se vznášíte tryskem ve vznášedle (jedna jízda okolo 30 – 45 minut stojí tak 20 dolarů) oblasti "Ten Thousand Islands" (10 000 ostrovů), či jdete po vlastních nohou.

Everglades - delta

Tohle by si Monetovi líbilo... Zdroj:

Kromě krokodýlů se zde také v hojné míře nachází aligátor severoamerický (alligator mississippiensis), který jich zde žije něco málo přes 2000. Aligátoři dosahují délky maximálně do 6 m. Místní slunící se či zrovna plující aligátoři a krokodýli jsou na lidskou přítomnost tak navyklí, že se na mnoha místech lze procházet velmi blízko jejich čelistí a nic se nestane. Zubatci spíše působí lenochodím dojmem. Někteří z nich se dokonce nepokrytě "kamarádí" i s místním rangery!

Kromě těchto dvou nádherných plazích exemplářů se návštěvníkům rádi a často do cesty se připletou např. pelikáni, volavky, kobylky, mývalové, červené lišky, a pokud budete mít i trochu to štěstí, tak snad i nádherné a jedinečné pumy. Ale dost se to odvíjí podle toho, jakou stezkou se vydáte. Na Anhinga Trail uvidíte také třeba želvy a různá jezírka, na Pineland Trail můžete vidět vzácné květiny a na Pa-Hay-Okee Trail např. mangrovy – specifický lesní porost, který se vyskytuje jen v místě, kde se mísí sladké a slané vody.  

Everglades - volavka velká

Jde o největší druh severoamerické volavky. Víte, že když se rozmnožuje, tak má zobák vždy oranžový? Zdroj:

Everglades - cesta v parku

Cestou, necestou... Zdroj:

Puma floridská je od roku 1982 floridským státním zvířetem    

Everglades - floridská puma

Kočkovitá šelma, co jen tak vám na ruku nepůjde, seznamte se... Zdroj:

Puma je od roku 1958 zapsaná na seznam ohrožených druhů, ale ani to nepomohlo zastavit jejich čím dál větší úbytek. Na začátku 90. let jich tu volně žilo něco málo okolo 100 jedinců. Proto v roce 1995 na území národního parku Everglades vypustili ochránci přírody 8 texaských pum a vše ostatní se nechalo na matce přírodě. 

Podle analýz tento trochu riskantní krok zatím vedl k tomu dobrému, tedy zvětšení výskytu pumy v bažině. Z analýz také vyplývá, že dokonce i přes toto míšení krve si nově narozené pumy zachovávají vzhled v obličeji původních floridských kočkovitých starousedlíků.  Tu slávu potvrzuje i to, že pumu má ve znaku slavný hokejový klub Florida Panthers, který vznikl roku 1993. 

Everglades - prase divoké a delta řeky

Když budeš hodný, tak uvidíš zlaté prasátko.Tati, já ho už vidím... Zdroj:

Autor: Pavel Jartym So, 10/10/2015 - 13:34

Zájezdy do této oblasti

To nejlepší z východu USA

Z New Yorku na Floridu.

již od
56 990,-

To nejlepší z Floridy

Putování státem slunce, pláží a zábavy

již od
43 490,-

Velké jižní dobrodružství

Velké jižní dobrodružství – Texas, Nové Mexiko, Arizona

již od
79 990,-