Východní pobřeží USA lemuje legendární dálnice

Route 1 na severu navazuje na pětikilometrovou kanadskou minidálničku a na jižním konci ústí do impozantní silnice stojící na pilířích v moři. Vede přes celé východní pobřeží Spojených států a měří více než 3800 kilometrů. Kdo chce strávit pobyt v USA na východním pobřeží, může si udělat road trip právě po ní.
Overseas Highway
Nejjižnější část Route 1, floridská Overseas Highway, stojí vedle starší sestry smetené roku 1935 hurikánem. V okolí mořské dálnice nenajdeme jen vodu, ale také potopenou bitevní loď, vyhlášené rybí restaurace nebo patník označující nejjižnější bod USA.
Zdroj: Shanbin Zhao (Wikimedia Commons)

Cesta po celé její délce zabere spoustu času a někdy se dlouho projíždí méně poutavými místy, ovšem i samotná cesta, byť někdy není ničím zvláštní, má své kouzlo. Kdo toho však chce zažít co nejvíce, když už se vydá na dlouhou cestu za oceán, měl by si raději vybrat jen určitou oblast, která ho nejvíce zajímá. V okolí Route 1 jich existuje mnoho. Pojďme se na některé z nich podívat.

Kojoti na východním pobřeží USA vyjí nedaleko dálnice

Hned na začátku nedaleko kanadských hranic v oblasti Nová Anglie vede kolem největší atrakce státu Maine, Národní park Acadia. Zvířata jako čipmankové, kojoti nebo jelenci, známá z přírodopisných dokumentů, bychom sice poznali, v kostce bychom tušili, co od nich můžeme čekat, ale vzhledem k tomu, že na Šumavě nebo v Beskydech se s nimi běžně nesetkáme, to je asi vše. V Acadii máme v kulisách hlubokých hvozdů obklopených mořem možnost seznámit se s těmito typickými zástupci americké fauny. Žádný hamburger, Marlbora a Cadillac, tahle Amerika je mnohem hezčí!

Nová Anglie skýtá spoustu možností, jak z frekventované silnice utéct do přírody. Nedaleko cesty se totiž rozkládá několik přírodních parků, některé skoro jen co by neukázněný řidič kelímkem z auta dohodil, například Camden Hills State Park. Trochu dál už je historická vesnička Plimoth Plantation, kde herci v kostýmech původních osadníků osvětlují návštěvníkům úsvit americké historie a když jim řeknete, že pocházíte z České republiky, zeptají se, zda náhodou nemyslíte České království. Svou roli berou opravdu vážně a všechno vysvětlují z pohledu předváděné doby prvních osadníků. K této zajímavé lokalitě se ještě letos v některém z článků vrátíme.

Acadia NP

Za devatero horami, devatero řekami a Atlantickým oceánem rozkládá se tato pohádková krajina s názvem Národní park Acadia. Zdroj: Plh 1234us

New York a cesta na východní pobřeží USA k sobě jednoznačně patří

Cesta do USA, konkrétně na jeho východní pobřeží, by se neměla obejít bez alespoň krátkého pobytu v New York City, největšího města země. Stavitelé Route 1 to dobře věděli, proto ji nechali vést neblaze proslulým Bronxem, ale také například Manhattanem plným obchodů a mrakodrapů a přes tepnu města, řeku Hudson. Po Mostě George Washingtona pak pokračuje dálnice do New Jersey, byla by ale škoda New Yorkem takto prosvištět.

Nabízí totiž spoustu zajímavostí a kulturních akcí. Nedávno jsme vám v článku New York zdarma! Jak si vychutnat největší město Ameriky bez peněz dali pár tipů na to, co se v létě dá v tomto obřím multikulturním velkoměstě podniknout úplně zadarmo. Zcela bez peněz si každý může též Manhattanhenge, přírodní úkaz, při němž rudožluté slunce jako by „visí“ mezi budovami Manhattanu.

New York

První pohled na New York je úchvatný. Zdroj: nan.usace.army.mil

New Jersey jako oddych na cestě z New Yorku

Opuštění New Yorku a vjezd do New Jersey žádnou velkou změnu na první pohled neznamená. Rozhodně ne takovou, jak ji vnímají sami pravověrní Newyorčané, kteří New Jersey považují za milého souseda, který má tu smůlu, že leží vedle nejlepšího místa světa a lidé tedy musí být při přejezdu do Jersey zákonitě smutní. Mýlí se. New Jersey je moderní stát, jenž může mnoha lidem unaveným shonem a ruchem New Yorku poskytnout klidné místo pro únik a relaxaci.

Kdo však stojí o oddych spojený se silným zážitkem, ten by měl zvážit, zda uprostřed New Yorku v Port Chesteru nezabočit na silnici číslo 487 a nejet přes celý stát až na jeho samotný kraj k úchvatným Niagarským vodopádům. Věděli jste, že za posledních jedenáct tisíc let je eroze přesunula o jedenáct kilometrů?

Podobně poklidná je i další cesta. Milovníkům Sylvestra Stallonea sice rozbuší srdce Philadelphia a slavné schody, které během tréninku vybíhal, ale pak už Route 1 míří do států Delaware a Maryland, na jejichž hranici se táhne přímo podél pobřeží, a skýtá tak pohled do širých modrých dálek. Brzy ale uhýbá zpět do civilizace, přímo do hlavního města Spojených států.

Bílý dům stojí nedaleko dálnice křižující východní pobřeží USA

Cestování po USA má své kouzlo, protože dává poznat velké kontrasty velké země. To dodržuje i pouť po východním pobřeží USA. Route 1 ve Washingtonu projíždí historií nedaleko památníku věnovanému námořnictvu a na mostě před ním stačí uhnout doprava a dostanete se přímo k Lincolnovu památníku a Bílému domu.

Místa věnované dějinám ale bezprostředně sousedí se žhavou současností, konkrétně Washingtonským letištěm a golfovým hřištěm, nad nímž Route 1 stojí v místech, kde překonává řeku Potomac. Co by asi George Washington říkal, kdyby věděl, že místech, která tak důvěrně znal, dnes stojí letiště, golfové hřiště a dálnice? Patrně nic, protože nic z toho neznal.

Kosatky na východním pobřeží USA baví návštěvníky Orlanda

Po opuštění hlavního města a průjezdu státy Virginia, oběma Karolínami a Georgií se konečně dostáváme na Floridu. Tenhle stát láká návštěvníky především na vyhlášené zábavní parky, které se pyšní třeba pouťovými atrakcemi schopnými vyvinout s pasažéry rychlosti, o nichž se nám na lochnesce na Matějské pouti ani nezdá. Za těmito divy zábavní techniky ale musíme dlouhatánskou dálnici na chvilku opustit. To když se projedeme po východním pobřeží Floridy a přes slavnou Daytona Beach se dostaneme ke křižovatce se silnicí číslo 528. Po ní se vydáme na Orlando se všemi zábavními parky, poutěmi, ale také cvičenými kosatkami a dalšími dravci vystupujícími v zábavních show.

Orlando

Floridský zábavní areál SeaWorld v Orlandu se zaměřuje především na mořské živočichy a jejich show s kosatkami je vyhlášená.

Po „jedničce“ jsme se nyní dostali na samotný jih Spojených států. Můžeme po ní ovšem pokračovat ještě dále, do moře mezi žraloky. Nebezpečné to ale není, z břehů Floridy totiž vede silnice zvaná Overseas Highway, nejjižnější část Route 1, na ostrůvky Key West vyhlášené mimo jiné lovem žraloků. Pokud tedy na cestě dospějete až sem, přibalte si hodně dobrý rybářský prut.

Chtěli byste si vychutnat lokality zmíněné v článku, ale netroufáte si řídit tak dlouhou trasu v cizí zemi? Nechte se po krásách východního pobřeží USA provézt od jiných!

Autor: Jan Švestka Út, 11/05/2019 - 12:38

Zájezdy do této oblasti

V záři barev podzimu

Putování Novou Anglií, kolébkou Spojených států

již od
59 990,-

Města a příroda východu USA

New York – Niagarské vodopády – Washington D.C.

již od
39 990,-

Metropole východu USA a Kanady

Z New Yorku do Montrealu

již od
55 990,-