Nejslavnější univerzity USA: Na Yale studují budoucí prezidenti

V roce 1989 byl za prezidenta USA zvolen absolvent Yale George Bush. O čtyři roky později ho vystřídal další absolvent této školy Bill Clinton. Ten vydržel dvě funkční období a jeho nástupcem se stal Bush mladší, dle rodinné tradice bývalý student Yale. Absolventi prestižní univerzity Yale vládli Americe plných 20 let. Není divu, že se 30 tisíc studentů ročně snaží přijít na to, jak se dostat na Yale.
Univerzita Yale - studium v USA
Takhle vypadá Yale v klidném létě, když ji většina studentů opustí.
Zdroj: bigstock.com

Studium na Yale je nejen prestižní, ale také poměrně nákladná záležitost. Jde o veleváženou univerzitu dbající na dlouholeté tradice. Škola pod současným jménem funguje od roku 1701, což je na americké poměry velmi dlouhá doba. A ze zmíněných 30 tisíc uchazečů se jich do prvního ročníku dostane jen 11 tisíc.

Češi a studium: Jak se dostat na Yale

Školné činí asi 900 tisíc Kč za akademický rok a stipendium dostane jen asi 9 % uchazečů. Vstupní bariéry jsou tedy vysoké a příliš Čechů na škole nestuduje. Přesto se sem tam nějaký najde, například úspěšný účastník světových debatních soutěží Šimon Podhajský.

Historie školy

Yale je třetí nejstarší univerzita Spojených států (po Harvardu a The College of William and Mary ve Virginii). Bohatou historii mají také její noviny. Yaleský deník vychází od roku 1878 nepřetržitě každý všední den. Ať už jde o kvalitu novin, úroveň vzdělávání, veslování nebo třeba americký fotbal největším soupeřem univerzity je vždy Harvard. Jejich rivalita se skoro rovná soupeření mezi sportovními kluby Sparty a Slavie.

Slavní absolventi

Podobně jako Harvard se i Yale může pochlubit slavnými osobnostmi, které navštěvovaly tamní učebny. Zmínit můžeme spolutvůrce morseovy abecedy Samuela Morse, manžele Hillary a Billa Clintonovy, herce Meryl Streepovou a Paula Newmana nebo novináře Boba Woodwarda, který se významnou měrou podílel na odhalení aféry Watergate.

Ani Woodward ovšem neodhalil, jak to vlastně je slavným tak trochu utajeným spolkem univerzity, který si říká „Skull and Bones“. K jeho členům patřili i pozdější prezidenti William Taft a oba Bushové.

Univerzita Yale

Univerzita Yale je považována za jednu z nejlepších univerzit ve Spojených státech. Byla založena na způsob starých britských škol v Oxfordu a Cambridge, ale skromné začátky vystřídaly velké úspěchy. Zdroj: Pascal Walschots

Zajímavá místa New Havenu

Vzhledem k silnému kulturnímu zázemí přímo na univerzitě ani není třeba opouštět brány kampusu. Koná se tu spousta koncertů, na besedy přijíždějí hvězdy všech oborů jako například spisovatel John Irving, přední světoví tvůrci komiksů, disidenti totalitních režimů aj.

Město, v němž se univerzita nachází, se jmenuje New Haven (120 tisíc obyvatel). Jeho největší atrakce včetně několika muzeí najdeme přímo na půdě školy. Musíme ovšem upozornit na půvabnou italskou čtvrť a na výhledy z majáku a okolního parku.

Autor: Jan Švestka Po, 05/23/2016 - 12:17

Zájezdy do této oblasti

V záři barev podzimu

Putování Novou Anglií, kolébkou Spojených států

již od
59 990,-

Města a příroda východu USA

New York – Niagarské vodopády – Washington D.C.

již od
39 990,-

Metropole východu USA a Kanady

Z New Yorku do Montrealu

již od
55 990,-