Z Massachusetts do Maine

Města: 
Celá cesta z Bostonu do Maine v délce asi 700 mil (našich 1120 kilometrů) probíhá podél pobřeží Nové Anglie a trvá zhruba 10 dní. Nesmíme opomíjet ale ani vnitrozemí státu Massachusetts, které je bohaté jak na krásu přírody, tak na památky, které se tu nacházejí v hojném množství.
New Bedford
New Bedford a velrybářské můzeum
Zdroj: Sue

Pobřeží Massachusetts

Celá cesta z Bostonu do Maine v délce asi 700 mil (našich 1120 kilometrů) probíhá podél pobřeží Nové Anglie a trvá zhruba 10 dní. Nesmíme opomíjet ale ani vnitrozemí státu Massachusetts, které je bohaté jak na krásu přírody, tak na památky, které se tu nacházejí v hojném množství. Jenom při malé zajížďce můžeme navštívit starý skanzen, který byl věnován Nové Anglii na začátku 19. století – Sturbridge Village. Z dalších jenom trochu význačnějších míst ležících nedaleko sebe to jsou: Deerfield, Pioneer Halley, Amherstem, Springfield a Berkshire Hills, kde se pravidelně koná Tanglewoodský hudební festival. Právě tady se nacházejí největší umělecké poklady, které byste jenom s obtížemi hledali v celých Spojených státech. Jsou uloženy v malých muzeích a připraveny pouze pro vaše zvědavé oko.

Fall River a muzeum slavných válečných plavidel

Pokud jedeme z Rhode Islandu po silnici Hwy. 24, mineme jedno z těch horších měst, které ještě na další trase potkáme. Fall River není nic s porovnáním s krásami Heritage Parku. Není to jen obyčejný park. Je jako stvořený pro milovníky válečného loďstva, různých křižníků a plavidel opatřených děly – Battleship Cove. Skalní fanoušci námořních bitev si tu mohou prohlédnout jedny z nejznámějších bitevníků všech dob – ponorka Lionfish, torpédoborec Joseph P. Kennedy, nebo také velkou bitevní loď U. S. S. Massachusetts, jež, jak se traduje, měla první a zároveň i poslední slovo ve válce s Japonskem, kdy její granáty zasáhly tento tichomořský ostrov. Pokud byste se pozorně rozhlédli, zahlédli byste za mostními pilíři exponát, který se sem příliš nehodí – jak svojí historickou hodnotou, tak i svým významem – je to napodobenina známé lodi Bounty, na jejíž palubě byl natočen známý film o vzpouře námořníků.

New Bedford a velrybářské můzeum

Na východ od Fall River se rozkládá New Bedford, které se v historii proslavilo jako nejvýznamnější velrybářské město na světě. O tom, jak staří velrybáři žili, jaké je na moři čekalo nebezpečí, jak těžký byl jejich úděl informuje Whaling Museum. To už se ale nezmiňuje o tom, jak na tom byli velryby, které byly loveny po stovkách a díky tomu skoro vyhubeny.

Mys Cod

Po route 6 se dostanete až do nejjižnějšího cípu mysu Cod, na kterém se nachází město Falmouth. Místní ale neřeknou mysu Cod nijak jinak než Mys (The Cape). Pokud máte rádi historii, podívejte se do Historical Society Museum, jež najdete na hlavním náměstí. Zde jsou nashromážděny všechny poznatky a památky z místních dějin. Dozvíte se tu všechno o městě Falmouth a jeho přilehlém okolí. Někomu to pomůže pochopit i trochu odlišnou místní mentalitu, která je jiná než ve vnitrozemí. Možná má na to vliv bezprostřední přítomnost Atlantiku, možná je to něčím jiným – kdo ví. Okolí městečka Falmouth je vhodné pro vycházky a dlouhé túry pro náruživé chodce. Pěšky, na kole… jak chcete. Okolí je tu nádherné, zvláště v okolí starého majáku Nobska Ligthouse, odkud je dobrý výhled na nedaleký ostrov Martha´s Vineyard.

Mys Cod - rybářská vesnice

Woods Hole Určitě se zastavte v maličké rybářské vesnici Woods Hole. Řeknete si, co bychom tam dělali? Ale tahle vesnice není jen jednou z několika tisíc, které se na pobřeží Ameriky nacházejí. Woods Hole proslavil Oceanographic Institut. Pokud jste milovníky mořského světa, zájemcům je poskytnuta i exkurze. Odtud vyplouvají trajekty ale i menší loďky směrem k Nantucket Island (dříve to byl rybářský ostrov) a na Martha´s Vineyard. Druhý z jmenovaných ostrovů je hostitelem nádherných pláží a vesniček, kde se často ubytovávají význačné osobnosti.

Provincetown - místo přistání lodě Mayflower

Mys Cod svým podlouhlým tvarem připomíná dvojhlavý pažní sval – biceps. Písečný poloostrov Cod se stal dopravní tepnou, která se zejména za Dne nezávislosti přemění na nekonečně dlouhé parkoviště, kde řidiči spíše stojí na místě, než aby se pohnuli žádaným směrem. Známým místem na poloostrově je Provincetown. Roku 1620 tu přistála plachetnice Mayflower se 102 anglickými puritány. Nad městem se do výše 77m tyčí obrovský památník Pilgrims Monument – vzpomínka na Otce poutníky. Dá se na něho s jistou šikovností a trochou odvahy vystoupit a rozhlédnout se po okolí. Na úpatní monumentu je zřízeno museum známé jako Pilgrim Fathers, ve kterém se dozvíte vše o životě prvních přistěhovalců. O jejich krušných začátcích a neshodách, o problémech s místními obyvateli, prostě o všem, co by vás zajímalo.

Boston se stal se svými 600 000 obyvateli hlavním městem státu Massachusetts. Je považován za duchovní a kulturní centrum Nové Anglie. Přístav, podzemní dráha, letiště, kulturní scéna, divadla… všechno co patří ke kulturnímu a společenskému životu se ve městě Boston dá najít. Navíc se tu nachází jeden z nejslavnějších symfonických orchestrů na světě. Všechno, co patří k hlavnímu městu, tu je. Dokonce i specifický dialekt, kterým se vyznačují všechna města, která si prosazují svoji autonomii. A ještě jedna věc ve městě Boston je – místní specialita, jíž místní říkají Boston Baked Beans, nebo-li bostonské pečené fazole. Počátky města Boston Boston založili angličtí puritáni v čele s Johnem Winthropem roku 1630. bylo to zprvu malé město, postupně se ale rozrůstalo a nabývalo na významu. Proto netrvalo dlouho a Boston se stal hlavním městem Massachusetts Bay Colony a v 18. století se vypracoval na úroveň, kdy již řešil mezinárodní obchod s novými koloniemi. Roku 1773 tu došlo k proslulé Boston Tea Party, jež se stala úvodem k americké válce za nezávislost. Boston pod drobnohledem Všechna místa nejlépe poznáte, když si je projdete po svých. Pomalu, rozvážně se rozhlížíte po okolí a váš zrak toho obsáhne daleko více než když jedete autem nebo prostředkem městské hromadné dopravy. Stejné pravidlo platí i ve městě Boston. Jen jeho velikost to trochu znesnadňuje, proto můžete využít i podzemní dráhu (červená nebo oranžová linka). Jděte nebo vystupte na jejím východním konci (Downtown Crossing), jež se nachází na Boston Common, které je považováno za nejrušnější část města. Kdysi dávno tu byly pouze rozlehlé pastviny a vojenské cvičiště. Náboženští kazatelé tu kázali a dělali své obřady. Dokonce se tu odehrávaly i veřejné popravy. A dnes? Demonstrace lidí, kteří s něčím nesouhlasí, bojují proti tomu, proto je tu takové rušno.

Boston – trasy pro turisty

V Bostonu se nachází několik tras pro turisty, kteří je mohou využít k co nejlepšímu poznání města a jeho krás. Trasy jsou koncipovány na co nejpodrobnější a nejobsáhlejší části města, které nabízí to nejlepší z toho, co Boston má. Z náměstí Common se vydejte na vycházku po Beacon Hill. Není to nic jiného než luxusní obytná čtvrť těch nejbohatších obyvatel. Domy pocházejí z 19. století a jsou upomínkou na staré bostonské rodiny, které se tu dříve s oblibou usazovaly.

Blízko vchodu Boston Common spatříte památník vzpomínající na 54. regiment složený pouze z afroamerických vojákům, kteří za války bojovali pod velením bílého generála Roberta Gouda Shawa – Shaw Civil War Monument. Přímo u paty památníku začíná i jedna z vyhlídkových tras Black Heritage Trail. Není nijak dlouhá, ale zahrnuje v sobě jedny z nejhezčích míst, které tu můžete najít. Prochází čtvrtí Beacon Hill, kde ještě v minulém století žila převážná většina svobodných Afroameričanů.

Boston – sídlo vlády Massachusetts

Ve slunečních dnech vás do oka zasáhne odlesk od zlaté kupole State House, jež pochází z 18. století a v dnešní době se stala sídlem massachusettské vlády. Projdete do ulice Mt. Vernon Street, kde je situováno Nichols House Museum. To vám pomůže, abyste si představili přepych, v jakém žili dámy v Beacon Hill.

Z ulice se dostaneme na náměstí Louisburg Square. Exkluzivní, s parkovou úpravou, příjemné na pohled. Název pochází ze staré francouzské pevnosti. Při zpáteční cestě se můžete podívat do ulice Acorn Street a Charles Street, jejichž okraje jsou tvořeny obchůdky se starožitnostmi, galeriemi a kavárnami. V této části města Boston se vám bude zaručeně líbit.

Autor: admin Čt, 12/15/2011 - 11:02

Zájezdy do této oblasti

Metropole východu USA a Kanady

Z New Yorku do Montrealu

již od
55 990,-

V záři barev podzimu

Putování Novou Anglií, kolébkou Spojených států

již od
59 990,-